Alphens EV
Advertorial Cultuur

Ouderen gezocht die hun verhalen over de Tweede Wereldoorlog willen delen voor bijzonder theaterproject

“Hoe was het nou eigenlijk, die oorlog?” Er zijn steeds minder opa’s en oma’s die nog kunnen vertellen over toen. Het gevaar loert dat ook hun herinneringen en verhalen een stille dood sterven, want veel oorlogsverhalen zijn nooit persoonlijk opgeschreven of door andere schrijvers in woorden bewaard. Theater Castellum geeft deze verhalen sinds vorig jaar een stem in een uniek samenwerkingsproject met Theater na de Dam.

Deze landelijke organisatie zorgt er sinds 2010 met succes voor, dat in meer dan 40 projecten de stemmen van toen klinken in het nu. Door het Theater Na de Dam project komen jongeren, door de samenwerking met de ouderen, in contact met de nog levende geschiedenis. Iets wat in deze tijd niet meer zo vaak voorkomt.   

Sinds vorig jaar heeft Castellum zich aangesloten bij dit jongerenproject van Theater Na de Dam. Toen werd met financiële steun van het Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn de podcast Ik Zou Mijn Deur Open Doen... gerealiseerd. Ook in 2021 wordt er weer een jongerenproject georganiseerd. Theater Castellum en Theater na De Dam zijn daarvoor op zoek naar ouderen die verhalen willen delen over hun ervaringen met de Tweede Wereldoorlog. Tevens zoeken ze Alphense ouderen die verhalen willen delen over hun ervaringen met de Indische gemeenschap of Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Het zou prettig zijn als u op zaterdag 3 april beschikbaar bent om met 1 of 2 jongeren in gesprek te gaan. Maar neemt u vooral ook contact met Castellum op als dat niet zo is, dan gaan ze namelijk graag op zoek naar een andere dag of mogelijkheid. Hetzelfde geldt voor als u niet uit Alphen aan den Rijn komt, maar uit een omliggende gemeente/dorp, ook dan spreken zij u uiteraard graag!

Wilt u meedoen? Dan kunt u een mail sturen naar adejeu@theatercastellum.nl

logo theateropdedam.png


Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.