'Outlet Zoetermeer is funest voor Alphens stadshart'

"Er is geen plaats voor een outlet in Zoetermeer. Komt deze er toch, dan is dat funest voor de winkelharten van buurgemeenten Alphen aan den Rijn en Gouda." Dat stelt Lisette Goddrie, vertegenwoordiger van de ledenraad van INretail afdeling Zuid-Holland. "Daarom verbaast het mij dat de Alphense wethouder geen aanzienlijk sterker signaal afgeeft richting gemeenteraad Zoetermeer."

"Uit recente cijfers blijkt dat tussen 2004 en 2016 de bezoekersaantallen aan steden met een outlet ernstig zijn gezakt. Voor Roermond geldt min 10 procent, in Lelystad is dat min 33 procent en in Roosendaal is het bezoek aan het centrumgebied met 49 procent gedaald. Het is daarom klinkklare nonsens om te denken dat er voor Zoetermeer een minimaal negatief of zelfs positief effect op het eigen stadscentrum zal zijn", zegt Goddrie. "In de regionale winkelgebieden – dus ook in het stadshart Alphen – zullen de bezoekersaantallen fors dalen. Uit alle onderzoeken blijkt dat er nooit een positief effect op de winkels is en zelden een positief effect op restaurantbezoek, daghoreca profiteert ook niet. Bezoekers aan een outlet kopen in de outlet en gaan dan naar huis."

'Je kunt je euro maar één keer uitgeven'
Als vertegenwoordiger van de ledenraad van INretail, de grootste brancheorganisatie voor non-food winkeliers, heeft Goddrie zich de afgelopen weken verdiept in de problematiek rond een extra outlet in de Randstad. Daarbij stuitte zij al snel op het fenomeen ‘verzorgingsgebied’. Hiermee wordt een kring van 60 autominuten aangeduid rond een outletcentrum waarin de potentiële bezoekers wonen.

"Voor Zoetermeer geldt dan dat dit verzorgingsgebied overlapt met de verzorgingsgebieden van een aantal andere outlets. Dat betekent dat potentiële klanten voor meer outlets worden meegeteld. Ernstiger is dat deze overlap ook ligt op stadshartstadshart Alphen, het centrum van Gouda en op Leidschenhage, Forum Rotterdam, Aalmarkt Leiden, Amstelveen en Hoog Catharijne Utrecht. Deze stadscentra hebben allemaal eenzelfde aanbod als een outlet, namelijk vooral kleding, sportkleding, accessoires en schoenen. Elk normaal winkelgebied binnen de straal van een outlet heeft hier dus last van, want als klant kun je maar één keer je euro uitgeven."

Fouten in rapportages
INretail vertegenwoordigt de belangen van deze ondernemers. Daarom heeft INretail een onafhankelijke beoordeling door Bureau Stedelijke Planning laten doen van de resultaten uit Zoetermeerse rapportages naar de effecten van een outlet. Ook Bureau Arcadis heeft een second opinion naar de gemeentelijke onderzoeken uitgevoerd. Beide rapporten laten duidelijk zien dat de berekeningen van mooie bezoekersaantallen en het effect op het normale winkelaanbod niet juist zijn.

"De gemeenteraad van Zoetermeer wilde een besluit nemen op basis van een veel te positief rapport. Gelukkig is er nu een professioneel tegengeluid. Ook zijn er protesten van de omliggende gemeenten en van de regio’s Midden-Holland en Holland Rijnland. Het stoort mij echter dat mijn eigen gemeente Alphen aan den Rijn geen heel duidelijk signaal heeft afgegeven", stelt Goddrie.

"Ik spreek namens alle bij INretail aangesloten detaillisten in de provincie Zuid-Holland. Voor al deze winkeliers is het van levensbelang dat er geen outlet in een gebied komt waar eindelijk de stap naar compacte en daardoor levendige stadscentra is gezet. Omdat Zoetermeer onze buurgemeente is, geldt dat extra zwaar voor stadshart Alphen." 

Klant niet gebaat bij outlet
De klant is ook niet gebaat bij nog een outlet als daardoor het stadscentrum in verval raakt. De trends zijn richting een compact en vooral levendig centrumgebied. Alleen zo kan stadshart Alphen aan een bloeiende toekomst denken. "stadshart Alphen is veel meer dan winkels alleen. Er is veel horeca met terrassen aan het water, de rivier wordt steeds meer betrokken bij het stadshart en alles wordt groener ingericht, er zijn veel grote en kleine evenementen, er is cultuur en echt, Alphen heeft ook een stukje historie in het centrum. Als deze outlet er komt, is dat funest voor stadshart Alphen, voor de ondernemers én voor alle bezoekers." 

Waar is Alphen aan den Rijn?
Voor de Alphense winkeliers heeft ondernemersvereniging VOA de handschoen inmiddels opgenomen. Voorzitter Eric Carree heeft onlangs een duidelijk gesprek gevoerd met de Zoetermeerse wethouder Mariëtte van Leeuwen.

Goddrie benadrukt dat de Alphense winkeliers ook aanzienlijk beter vertegenwoordigd moeten worden door hun gemeentebestuur. "Waar was Alphen aan den Rijn tijdens de inspraak? Gouda was er wel en heeft een duidelijk signaal afgegeven. Het kan niet zo zijn dat één gemeente, Zoetermeer, voor een hele regio bepaalt dat er een outlet met grote gevolgen voor deze hele regio én het Alphense stadshart komt."

Lisette Goddrie-Godart is directeur/eigenaar van Passie voor Slapen aan de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn. Vanuit deze onderneming zit zij in de ledenraad van INretail als vertegenwoordiger van de afdeling Zuid-Holland.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Oud Alphen gisteren 16:54

Oud Alphen: De Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat, de straat waar het kantoor van Alphens.nl nu staat, is genoemd naar het oude raadhuis van de voormalige gemeente Aarlanderveen. Na eeuwenlang vergaderd te hebben in herbergen als de Vergulde Wagen kreeg de toenmalige gemeente Aarlanderveen in de 19e eeuw een eigen raadhuis.

Advertorial Theater gisteren 15:41

Ronald Goedemondt komt naar Castellum

Goed nieuws: Ronald Goedemondt speelt momenteel zijn achtste avondvullende cabaretprogramma. Overal is hij tot en met december 2022 uitverkocht. Castellum heeft het echter voor elkaar gekregen dat hij op zondag 19 maart 2023 zijn voorstelling ‘Met knielende knikjes’ speelt voor het Alphense publiek. De kaartverkoop start op 13 december om 13:00 uur.

Politiek plein gisteren 14:29

Inbreng ChristenUnie in debat over begroting

Op 3 november 2022 werd in de gemeenteraad de begroting voor 2023 besproken en het beleid dat hiermee gevoerd zal gaan worden. Dit beleid is samengevat in het uitvoeringsprogramma 'Zichtbaar en dichtbij' van de coalitiepartijen. Aan dit debat leverde de ChristenUnie-fractie een inhoudsvolle bijdrage.

Feestdagen gisteren 13:12

Laat je vuurwerkafval ophalen op 2 januari 2023

Van het aftelen tot 00:00 uur en vuurwerk afsteken naar vuurwerkafval waar je niet zo veel mee kan. Voor het opruimen van dit vuurwerkafval wordt door de gemeente Alphen aan den Rijn een oplossing bedacht.

Limesjaar 2022 gisteren 11:58

ROMEINEN Rantsoenen

Het Romeinse leger zorgt normaal gesproken goed voor haar manschappen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De commandant moet voor voldoende rantsoenen zorgen en dat is zelfs in vredestijd een behoorlijke klus.

Advertorial Horeca gisteren 10:37

Dit jaar een unieke kerst bij restaurant Bon Bini

Restaurant Bon Bini in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn komt dit jaar met een uniek concept. Op eerste kerstdag 2022 kun jij bij Bon Bini, in samenwerking met de chef, zelf jouw kerstdiner samenstellen.