'Outlet Zoetermeer is funest voor Alphens stadshart'

"Er is geen plaats voor een outlet in Zoetermeer. Komt deze er toch, dan is dat funest voor de winkelharten van buurgemeenten Alphen aan den Rijn en Gouda." Dat stelt Lisette Goddrie, vertegenwoordiger van de ledenraad van INretail afdeling Zuid-Holland. "Daarom verbaast het mij dat de Alphense wethouder geen aanzienlijk sterker signaal afgeeft richting gemeenteraad Zoetermeer."

"Uit recente cijfers blijkt dat tussen 2004 en 2016 de bezoekersaantallen aan steden met een outlet ernstig zijn gezakt. Voor Roermond geldt min 10 procent, in Lelystad is dat min 33 procent en in Roosendaal is het bezoek aan het centrumgebied met 49 procent gedaald. Het is daarom klinkklare nonsens om te denken dat er voor Zoetermeer een minimaal negatief of zelfs positief effect op het eigen stadscentrum zal zijn", zegt Goddrie. "In de regionale winkelgebieden – dus ook in het stadshart Alphen – zullen de bezoekersaantallen fors dalen. Uit alle onderzoeken blijkt dat er nooit een positief effect op de winkels is en zelden een positief effect op restaurantbezoek, daghoreca profiteert ook niet. Bezoekers aan een outlet kopen in de outlet en gaan dan naar huis."

'Je kunt je euro maar één keer uitgeven'
Als vertegenwoordiger van de ledenraad van INretail, de grootste brancheorganisatie voor non-food winkeliers, heeft Goddrie zich de afgelopen weken verdiept in de problematiek rond een extra outlet in de Randstad. Daarbij stuitte zij al snel op het fenomeen ‘verzorgingsgebied’. Hiermee wordt een kring van 60 autominuten aangeduid rond een outletcentrum waarin de potentiële bezoekers wonen.

"Voor Zoetermeer geldt dan dat dit verzorgingsgebied overlapt met de verzorgingsgebieden van een aantal andere outlets. Dat betekent dat potentiële klanten voor meer outlets worden meegeteld. Ernstiger is dat deze overlap ook ligt op stadshartstadshart Alphen, het centrum van Gouda en op Leidschenhage, Forum Rotterdam, Aalmarkt Leiden, Amstelveen en Hoog Catharijne Utrecht. Deze stadscentra hebben allemaal eenzelfde aanbod als een outlet, namelijk vooral kleding, sportkleding, accessoires en schoenen. Elk normaal winkelgebied binnen de straal van een outlet heeft hier dus last van, want als klant kun je maar één keer je euro uitgeven."

Fouten in rapportages
INretail vertegenwoordigt de belangen van deze ondernemers. Daarom heeft INretail een onafhankelijke beoordeling door Bureau Stedelijke Planning laten doen van de resultaten uit Zoetermeerse rapportages naar de effecten van een outlet. Ook Bureau Arcadis heeft een second opinion naar de gemeentelijke onderzoeken uitgevoerd. Beide rapporten laten duidelijk zien dat de berekeningen van mooie bezoekersaantallen en het effect op het normale winkelaanbod niet juist zijn.

"De gemeenteraad van Zoetermeer wilde een besluit nemen op basis van een veel te positief rapport. Gelukkig is er nu een professioneel tegengeluid. Ook zijn er protesten van de omliggende gemeenten en van de regio’s Midden-Holland en Holland Rijnland. Het stoort mij echter dat mijn eigen gemeente Alphen aan den Rijn geen heel duidelijk signaal heeft afgegeven", stelt Goddrie.

"Ik spreek namens alle bij INretail aangesloten detaillisten in de provincie Zuid-Holland. Voor al deze winkeliers is het van levensbelang dat er geen outlet in een gebied komt waar eindelijk de stap naar compacte en daardoor levendige stadscentra is gezet. Omdat Zoetermeer onze buurgemeente is, geldt dat extra zwaar voor stadshart Alphen." 

Klant niet gebaat bij outlet
De klant is ook niet gebaat bij nog een outlet als daardoor het stadscentrum in verval raakt. De trends zijn richting een compact en vooral levendig centrumgebied. Alleen zo kan stadshart Alphen aan een bloeiende toekomst denken. "stadshart Alphen is veel meer dan winkels alleen. Er is veel horeca met terrassen aan het water, de rivier wordt steeds meer betrokken bij het stadshart en alles wordt groener ingericht, er zijn veel grote en kleine evenementen, er is cultuur en echt, Alphen heeft ook een stukje historie in het centrum. Als deze outlet er komt, is dat funest voor stadshart Alphen, voor de ondernemers én voor alle bezoekers." 

Waar is Alphen aan den Rijn?
Voor de Alphense winkeliers heeft ondernemersvereniging VOA de handschoen inmiddels opgenomen. Voorzitter Eric Carree heeft onlangs een duidelijk gesprek gevoerd met de Zoetermeerse wethouder Mariëtte van Leeuwen.

Goddrie benadrukt dat de Alphense winkeliers ook aanzienlijk beter vertegenwoordigd moeten worden door hun gemeentebestuur. "Waar was Alphen aan den Rijn tijdens de inspraak? Gouda was er wel en heeft een duidelijk signaal afgegeven. Het kan niet zo zijn dat één gemeente, Zoetermeer, voor een hele regio bepaalt dat er een outlet met grote gevolgen voor deze hele regio én het Alphense stadshart komt."

Lisette Goddrie-Godart is directeur/eigenaar van Passie voor Slapen aan de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn. Vanuit deze onderneming zit zij in de ledenraad van INretail als vertegenwoordiger van de afdeling Zuid-Holland.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 18:32

Alphen werkt mee aan landelijk onderzoek naar winkelgedrag

De gemeente Alphen aan den Rijn doet mee aan een grootschalig landelijk onderzoek naar winkelcentra in de maand oktober. Dit gebeurt door straatenquêtes in het Stadshart en door het invullen van vragenlijsten. "We willen graag meer objectieve inzichten in het gebruik van winkelcentra", geeft wethouder Gerard van As als reden.

Overige vandaag 17:04

Kom shoppen op de kinderkledingbeurs 29 september

Vrijdagavond 29 september is er weer een kinderkledingbeurs aan het Lauraplein in Alphen aan den Rijn. Leuke en kwalitatief goede (merk)kleding voor klassieke kledingbeurs-prijzen.

Overige vandaag 14:34

De Sportvrouw en Alphen Vitaal bundelen hun krachten

Al twaalf jaar lang is De Sportvrouw een bekende naam in de gemeente Alphen aan den Rijn. Met een gevarieerd en toegankelijk aanbod voor vrouwen zorgt deze stichting voor sport- en beweegactiviteiten op maat. Hun voornaamste doel is om meer vrouwen aan het sporten te krijgen, zodat ze actief en gezond blijven. Dit streven heeft de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen. Om deze missie voort te zetten, slaat De Sportvrouw de handen ineen met Alphen Vitaal.

Advertorial Evenementen vandaag 14:11

Hobby Game Shop in Alphen: Side7 opent eerste fysieke deuren

Tien jaar geleden begon Side7 als een online winkel, maar op 30 september openen ze met trots hun allereerste fysieke winkel in Alphen aan den Rijn. Deze stap markeerde een enerverende evolutie voor het bedrijf, dat zich richt op de wereld van anime, spellen en collectibles.

Advertorial Theater vandaag 13:11

Royal Opera House nieuw seizoen 23 / 24 met buffet

Parkvilla brengt vanaf 15 oktober de eerste voorstelling van het Royal Opera House op het filmdoek. Opnames van live opera en ballet voorstellingen vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voor het eerst biedt Parkvilla na afloop van alle voorstellingen optioneel een steeds wisselend buffet aan.

Wonen en bouwen vandaag 11:52

Nieuwbouwproject ‘Noorderlicht’ zorgt voor dubbele reacties

In 2024 wil Woonforte beginnen met het bouwen van nieuwe woningen in het stationsgebied, tussen het spoor en de Zuidpoolsingel. Het project heet 'Noorderlicht' en is een groot nieuwbouwproject van Woonforte. Bewoners hieromheen zijn niet te spreken over de plannen.