Josh Walet

Over uitstekende voetpaden en kapotte bewapening in Julianabrug

Boven de Hooftstraat wordt de Alphense Koningin Julianaburg volgend jaar gerepareerd. Aan noordkant, waar de sportschool zit, is er schade tussen het voetpad en het fietspad. Deze onzichtbare schade zit in de bewapening van het beton.

De schade aan de Julianabrug is ontdekt in juli van dit jaar tijdens wegwerkzaamheden. Er is direct besloten om de brug uit voorzorg af te sluiten. Dit omdat niet duidelijk was of de schade tot instorten van een deel van de brug zou kunnen leiden. Al snel werd duidelijk dat bij zware belasting het voetpad af zou kunnen breken. Daarom is de brug ter plekke gestut.

Uit het onderzoek van Royal Haskoning blijkt dat de schade zit tussen het fietspad en het voetpad. De constructie is zodanig dat het fietspad op het wegvlak ligt dat ook wordt gebruikt door auto’s. Dit is in principe de complete aanrijdbaan die op pijlers staat. Naast dit ‘echte’ brugdeel is een uitkraging aangebracht, zoals ook een balkon een uitdraging is bij een flatwoning.

De schade zit precies op de aansluiting van het uitkragende voetpad en het fietspad dat qua constructie bij het wegdek hoort. De schade aan het brugdeel bestaat uit beschadigde en ontbrekende bewapening in het beton. Hierdoor is de constructie van gewapend beton ernstig verzwakt. Waarschijnlijk, zo blijkt uit het onderzoek, is dit gebeurt tijdens eerdere onderhoudswerkzaamheden.

Het gevaar is dat het voetpad afbreekt als dit zwaar wordt belast. Dit zou kunnen gebeuren als een grote auto, bus of vrachtwagen van de weg afschiet en op het voetpad terechtkomt of hier parkeert. Daarom zijn afscheidingen aangebracht tussen het wegvlak voor auto’s en het fietspad. Deze afscheidingen blijven in een of andere vorm bestaan.
De kwetsbaarheid van de uitkraging aan de noordkant van de brug komt vooral door de breedte. Aan deze kant steekt het voetpad 2.40 cm uit en aan de zuidkant maar 0.75 cm.

Tegelijkertijd met de reparatie aan de aansluiting tussen brugdeel en uitkraging wordt ook de scheur boven de sportschool gerepareerd. De totale kosten bedragen tussen 1,5 en 1,8 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2022 besluit de gemeenteraad over de reparatie.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 22 jan. 2022 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.