Gemeente Alphen aan den Rijn

Overlast eikenprocessierups neemt af

De eikenprocessierups zorgt nog steeds voor overlast in onze gemeente.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De rupsen en de nesten waar ze uit komen, zijn bedekt met brandharen. Contact met deze brandharen kan zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan luchtwegen voor mens en dier. De gemeente bestrijdt de rupsen daarom actief. Op dit moment met vier bestrijdingsploegen tegelijk. Tot nu toe zijn ongeveer 550 bomen aangepakt.

Nog twee weken
Zodra de gemeente de eikenprocessierups waarneemt of een melding binnen krijgt, wordt een aannemer ingeschakeld die gespecialiseerd is in het bestrijden van de rups. Bij de bestrijding worden de nesten opgezogen om verspreiding van de brandharen te voorkomen. Inmiddels verpoppen de meeste rupsen zich tot nachtvlinders waardoor de verwachting is dat de overlast afneemt. De oude nesten bevatten nog steeds brandharen. Daarom laat de gemeente ook de oude nesten zoveel als mogelijk opruimen. Naar verwachting is daar nog twee weken voor nodig.

Waarschuwingen
Op bekende locaties met nesten van de eikenprocessierupsen hangen waarschuwingsborden of linten. Deze blijven hangen totdat de bestrijding is uitgevoerd. Met name in grotere groengebieden kan de gemeente niet garanderen dat alle nesten gevonden worden. Wees daarom voorzichtig met het betreden van bosschages waar eikenbomen in staan.

Herkennen van de rupsen
Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Soms zitten oude nesten aan de voet van de boom in het hoge gras. Het is belangrijk de nesten niet aan te raken of zelf proberen te verwijderen.

Melding doen en meer informatie
Heeft u de eikenprocessierups gezien en wilt u hier melding van maken? Maak dan melding hiervan.
Meer informatie over gezondheidsklachten vindt u op de website GGD Hollands Midden of de website https://processierups.nu/.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 10:28

Kerstvakantie in de Alphense zwembaden

De Thermen2 organiseert in de zwembaden tijdens de kerstvakantie verschillende activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.

Gemeente vandaag 09:03

Waar hangt het college van Alphen aan den Rijn uit?

Het college van de gemeente Alphen aan den Rijn gaat regelmatig op pad. Ben jij benieuwd waar het college de komende periode allemaal bij aanwezig is? Bekijk hier de bezoeken van deze week.

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.