Josh Walet

Overschildering van ‘ongepaste’ muurschildering in de Samuel Aardewerksteeg begonnen

Sinds 2018 is de werkgroep Oorlogserfgoed Alphen aan den Rijn bezig om een oplossing te vinden voor de ‘ongepaste’ muurschildering in de Samuel Aardewerksteeg.

Op de schildering die enkele jaren op de muur stond, was een man te zien met een pistool, welke hij zou richten op de ingang waar zich voorheen een synagoge bevond. Bij Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers Alphen aan den Rijn (SHJVS), maar ook via de gemeente, kwamen er diverse klachten binnen over de muurschildering.

De werkgroep, de remonstrantse gemeente en de kunstenaar zijn eerder in een gesprek overeengekomen dat het een prima kunstwerk is, maar dat de plaats met een zo beladen geschiedenis, niet de juiste was. De kunstenaar heeft daarop zelf aangeboden om de ‘ongepaste’ muurschildering met een neutrale voorstelling over te schilderen.

‘’Samen met de Remonstrantse gemeente zijn wij in gesprek gegaan met de kunstenaar die de muurschildering had gemaakt. Tijdens dat gesprek hebben we met hem onze gevoelens gedeeld en hebben van hem zijn motivatie vernomen. In het gesprek zijn we overeengekomen dat het op zich een prima kunstwerk is, maar dat de plaats met een zo beladen geschiedenis, niet de juiste was. De kunstenaar heeft daarop zelf aangeboden om de ‘gewraakte’ beeltenis met een neutrale voorstelling over te schilderen’’, legt secretaris SHJVS Albert Bremer uit.

Inmiddels zijn de werkzaamheden voor het overschilderen van de ‘ongepaste’ muurschildering gestart. Naar verwachting zal de nieuwe muurschildering eerdaags worden afgerond.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 16:41

Werken bij Van der Valk Avifauna

Gastvrijheid, doorpakken, je thuis voelen en plezier hebben in je werk. Daar draait het bij Van der Valk om. Voel jij je aangesproken? Dan is Van der Valk Avifauna op zoek naar jou!

Wonen en bouwen gisteren 15:53

Zelfstandig wonen bij De Ampère, Lois heeft er zin in

Lois is een spontane jongedame van bijna 20 jaar. Nu woont ze nog met haar ouders, drie zusjes en twee broers in Alphen, maar dat gaat binnenkort veranderen. Ze gaat namelijk het huis uit om te gaan wonen bij De Ampère. 

Overige gisteren 13:39

Houten overnaadse sloep gestolen uit de Rijnhaven

In de nacht van 27 op 28 juli is een houten overnaadse sloep gestolen in de Rijnhaven in Alphen. De eigenaar hoopt met hulp van Alphenaren de dader(s) te vinden en zijn sloep terug te krijgen. 

Megajacht gisteren 12:25

Megajacht Gallant Lady vaart door Alphen

Donderdagochtend was het weer zover. Er voer weer een megajacht door de Alphense wateren. Dit keer was het de beurt aan de Gallant Lady. En dat was nog best een uitdaging gezien de weersomstandigheden.