Advertorial Maatschappelijk

Overzicht in je maandlasten met de budgettraining: “Dat ik iedere maand tekort kwam, was een eyeopener”

Hoe houd je overzicht in je maandbudget? Hoe maak je een jaarbegroting? Wat is je uitgavenpatroon? Dat leren inwoners met de budgettraining ‘Uitkomen met inkomen’, een gratis hands-on training voor inwoners uit Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem die meer grip willen krijgen op hun uitgaven. Wat levert dat op? Rita uit Alphen aan den Rijn vertelt. 

“Een paar jaar geleden raakte ik in een scheiding. Vorig jaar verloor ik ook nog mijn baan in de klantenservice, waardoor ik in de WW terecht kwam”, vertelt Rita. “Mijn man deed voorheen alle financiën, dus ik moest daar nog best veel over leren. Dat was best een zoektocht. Het voelde alsof mijn vragen in de rondte bleven gaan.”

Écht meedenken

“Ik kwam terecht bij een hulpverlener van Tom in de buurt, Karel was zijn naam, met de vraag of zij konden bemiddelen voor een andere woning. Hij kon geen andere woning voor mij regelen, maar ik werd wel met andere zaken geholpen. Bijvoorbeeld met het aanvragen van mijn huursubsidie. Hij, en ook andere hulpverleners, dachten écht met mij mee: waar heb ik nog meer recht op? We hebben het toen ook nog even over mijn scheiding gehad.”

Luisteren

“Karel gaf aan dat de training Uitkomen met inkomen van Tom in de buurt wel iets voor mij zou zijn. Hij vertelde erover, en ik dacht: dat kan inderdaad wel iets voor mij zijn. De bijeenkomsten waren heel prettig. De trainers vroegen goed door en waren prettig in de omgang. Ze vroegen naar financiën, maar luisterden ook echt naar mijn situatie. Ze zeiden dan ‘Misschien kunnen we je nóg ergens mee helpen.’”

Eyeopener

“We creëerden in de training een maandoverzicht. Dat was heel fijn, omdat ik niet echt een overzicht had. Alle kosten gaan automatisch van mijn rekening af namelijk. Ik had in die training dan ook echt een eyeopener. Ik kwam erachter dat ik eigenlijk geld tekort kwam aan het einde van de maand. Maar dat had ik niet door omdat steeds net op tijd mijn nieuwe maand WW werd gestort.”

Besparen

“De trainers dachten op basis van het maandoverzicht nog verder met mij mee: waar zou ik op kunnen besparen? Is een verzekering misschien te hoog? Ik heb inmiddels gekeken of mijn verzekering goedkoper kon. Binnenkort controleer ik ook of ik zorgtoeslag kan aanvragen. Hoewel ik wel bang ben dat als ik te veel heb ontvangen, ik dat dan moet terugbetalen. Zo kreeg ik laatst ook ineens een rekening van € 300 omdat mijn maandbedrag bij de energieleverancier te laag stond. De trainer vertelde gelukkig ook over het energieplafond dat eraan komt. Dat geeft misschien ook weer lucht.”

Ook de gratis training ‘Uitkomen met inkomen’ volgen? In 2023 wordt de training weer vier keer gegeven: 

Vanaf donderdag 9 februari 2023
Tijd: 09:30 – 11:30 uur
Locatie: Buurthuis Kerk en Zanen, De Oude Wereld 57, Alphen aan den Rijn
Vervolgdata: 16 februari, 23 februari, 2 maart, 9 maart
Aanmelden: stuur een e-mail naar j.vansoest@tomindebuurt.nl

Vanaf donderdag 1 juni 2023
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Locatie: Tom in de buurt, Henry Dunantweg 42, Alphen aan den Rijn
Vervolgdata: 8 juni, 15 juni, 22 juni, 29 juni
Aanmelden: stuur een e-mail naar j.vansoest@tomindebuurt.nl

Vanaf donderdag 7 september 2023
Tijd: 09:30 – 11:30 uur
Locatie: Tom in de buurt, Henry Dunantweg 42, Alphen aan den Rijn
Vervolgdata: 14 september, 21 september, 28 september, 5 oktober
Aanmelden: stuur een e-mail naar j.vansoest@tomindebuurt.nl

Vanaf donderdag 2 november 2023
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Locatie: Tom in de buurt, Henry Dunantweg 42, Alphen aan den Rijn
Vervolgdata: 9 november, 16 november, 23 november, 30 november
Aanmelden: stuur een e-mail naar j.vansoest@tomindebuurt.nl


Meer nieuws

Politiek vandaag 17:32

Oranje Nassausingel wordt helemaal 50 km/u straat

De Oranje Nassausingel die vanaf de N207 Alphen-Stad invoert, wordt over de hele lengte een 50 km/u toegangsweg. De weg wordt opnieuw ingericht "Het blijft natuurlijk niet alleen bij een nieuw bord met 50", zegt wethouder Relus Breeuwsma.

Wonen en bouwen vandaag 14:52

Gemeente laat video maken over toekomst Gnephoek

Wel of niet bouwen in de Gnephoek? Deze vraag klinkt al jaren in de gemeente. Inmiddels is ook de provincie én de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening betrokken. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een video laten maken die laat zien hoe zij aankijken tegen de woningbouw.

Wonen en bouwen vandaag 13:45

Beschermde waterspitsmuis zorgt voor uitstel bouw Van der Valk hotel

In oktober vorig jaar heeft de raad ingestemd met de bouw van het Van der Valk hotel. Dit hotel zal langs de N11 gebouwd worden en zal dienen als ‘landmark’ in de entreeport van Alphen aan den Rijn. Waarom de bouw nog niet begonnen is? De boosdoener is een beschermde diersoort.