Advertorial Maatschappelijk

Overzicht in je maandlasten met de budgettraining: “Dat ik iedere maand tekort kwam, was een eyeopener”

Hoe houd je overzicht in je maandbudget? Hoe maak je een jaarbegroting? Wat is je uitgavenpatroon? Dat leren inwoners met de budgettraining ‘Uitkomen met inkomen’, een gratis hands-on training voor inwoners uit Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem die meer grip willen krijgen op hun uitgaven. Wat levert dat op? Rita uit Alphen aan den Rijn vertelt. 

“Een paar jaar geleden raakte ik in een scheiding. Vorig jaar verloor ik ook nog mijn baan in de klantenservice, waardoor ik in de WW terecht kwam”, vertelt Rita. “Mijn man deed voorheen alle financiën, dus ik moest daar nog best veel over leren. Dat was best een zoektocht. Het voelde alsof mijn vragen in de rondte bleven gaan.”

Écht meedenken

“Ik kwam terecht bij een hulpverlener van Tom in de buurt, Karel was zijn naam, met de vraag of zij konden bemiddelen voor een andere woning. Hij kon geen andere woning voor mij regelen, maar ik werd wel met andere zaken geholpen. Bijvoorbeeld met het aanvragen van mijn huursubsidie. Hij, en ook andere hulpverleners, dachten écht met mij mee: waar heb ik nog meer recht op? We hebben het toen ook nog even over mijn scheiding gehad.”

Luisteren

“Karel gaf aan dat de training Uitkomen met inkomen van Tom in de buurt wel iets voor mij zou zijn. Hij vertelde erover, en ik dacht: dat kan inderdaad wel iets voor mij zijn. De bijeenkomsten waren heel prettig. De trainers vroegen goed door en waren prettig in de omgang. Ze vroegen naar financiën, maar luisterden ook echt naar mijn situatie. Ze zeiden dan ‘Misschien kunnen we je nóg ergens mee helpen.’”

Eyeopener

“We creëerden in de training een maandoverzicht. Dat was heel fijn, omdat ik niet echt een overzicht had. Alle kosten gaan automatisch van mijn rekening af namelijk. Ik had in die training dan ook echt een eyeopener. Ik kwam erachter dat ik eigenlijk geld tekort kwam aan het einde van de maand. Maar dat had ik niet door omdat steeds net op tijd mijn nieuwe maand WW werd gestort.”

Besparen

“De trainers dachten op basis van het maandoverzicht nog verder met mij mee: waar zou ik op kunnen besparen? Is een verzekering misschien te hoog? Ik heb inmiddels gekeken of mijn verzekering goedkoper kon. Binnenkort controleer ik ook of ik zorgtoeslag kan aanvragen. Hoewel ik wel bang ben dat als ik te veel heb ontvangen, ik dat dan moet terugbetalen. Zo kreeg ik laatst ook ineens een rekening van € 300 omdat mijn maandbedrag bij de energieleverancier te laag stond. De trainer vertelde gelukkig ook over het energieplafond dat eraan komt. Dat geeft misschien ook weer lucht.”

Ook de gratis training ‘Uitkomen met inkomen’ volgen? In 2023 wordt de training weer vier keer gegeven: 

Vanaf donderdag 9 februari 2023
Tijd: 09:30 – 11:30 uur
Locatie: Buurthuis Kerk en Zanen, De Oude Wereld 57, Alphen aan den Rijn
Vervolgdata: 16 februari, 23 februari, 2 maart, 9 maart
Aanmelden: stuur een e-mail naar j.vansoest@tomindebuurt.nl

Vanaf donderdag 1 juni 2023
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Locatie: Tom in de buurt, Henry Dunantweg 42, Alphen aan den Rijn
Vervolgdata: 8 juni, 15 juni, 22 juni, 29 juni
Aanmelden: stuur een e-mail naar j.vansoest@tomindebuurt.nl

Vanaf donderdag 7 september 2023
Tijd: 09:30 – 11:30 uur
Locatie: Tom in de buurt, Henry Dunantweg 42, Alphen aan den Rijn
Vervolgdata: 14 september, 21 september, 28 september, 5 oktober
Aanmelden: stuur een e-mail naar j.vansoest@tomindebuurt.nl

Vanaf donderdag 2 november 2023
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Locatie: Tom in de buurt, Henry Dunantweg 42, Alphen aan den Rijn
Vervolgdata: 9 november, 16 november, 23 november, 30 november
Aanmelden: stuur een e-mail naar j.vansoest@tomindebuurt.nl


Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.