Pandeigenaren willen parkeercijfers van gemeente

Al jaren lang is parkeren in het centrum een punt van discussie. Deze week nog gaf de vereniging van ondernemingen in Alphen (VOA) te kennen naar 1,5 uur gratis parkeren te willen binnen een jaar. Burgemeester Spies temperde de verwachtingen. 

De CVCA is een vereniging van eigenaren van winkels in het centrum en daarmee belanghebbende bij een goed functionerend stadshart. De vereniging beheert ook de gelden, die de pandeigenaren verplicht moeten afdragen. In het verleden droegen landelijke ketens vaak niet bij aan gemeenschappelijke activiteiten zoals de intocht van de Sint, de Kerstverlichting of de plaatsing van bloembakken. Met de BIZ-regeling moet iedereen nu een steentje bijdragen. 

De winkeliers en de pandeigenaren zijn van mening dat gratis parkeren gedurende 1-2 uur in het centrum leidt tot meer bezoekers. Bezoekers die hard nodig zijn. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft steeds gesteld dat de kosten / derving van inkomsten zodanig groot zijn, dat dat onmogelijk is, tenzij de winkeliers tot misschien wel 1 miljoen gaan bijdragen. 

Er is echter nooit een duidelijk overzicht geweest, welke kosten en welke opbrengsten het parkeren in het centrum nu met zich meebrengt. Daardoor blijft de discussie zich maar voortslepen. Wie heeft er gelijk? 

De CVCA heeft nu besloten een aantal gerichte vragen te stellen aan de gemeente en heeft dit gedaan in de vorm van een WOB-verzoek. De Wet Openbaarheid Bestuur verplicht de overheid in de meeste gevallen de antwoorden te geven. De vraagstelling is niet algemeen, waardoor er weer een onduidelijk antwoord kan komen, maar gericht op specifieke kosten, opbrengsten, contracten etc.  en waardoor er een goede berekening mogelijk is. 

De vereniging hoopt daarmee een eind te maken aan de discussie op basis van aannames in plaats van op feiten.  

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Beleef Alphen vandaag 15:42

Beleef Alphen: skiƫn bij Ski & Snowboard Xperience

Deze zomer gaat Lars (25) voor Alphens elke week op stap. ''Ik licht één activiteit uit en schrijf uitgebreid over wat ik gedaan heb. Om te ervaren wat er kan, wat er doen is, maar vooral om te ontdekken wat er te beleven is in Alphen. Ik maak stadswandelingen, bezoek het Archeon, hang in de touwen bij het klimpark en nog veel meer!” Deze week: skiën bij Ski & Snowboard Xperience.

Wonen en bouwen vandaag 15:11

Het uitgestorven Rode Dorp in beeld

Leegstaande huizen, uitgestorven straten en ingegooide ramen. Een deel van het Rode Dorp ligt er verlaten bij door de sloop die in oktober van start gaat. Het doet sommigen zelfs denken aan een spookstad, zoals het Belgische plaatsje Doel. In deze fotoserie brengen we de situatie in beeld. 

Calamiteiten vandaag 13:10

Grote file op N207 door ongevallen

Op zaterdag heeft er aan het begin van de middag een ongeval plaatsgevonden op de Oostkanaalweg (N207). Hierdoor ontstond een file, waarin drie auto's vervolgens op elkaar botste. Dit zorgde voor een nog grotere file.