Pandeigenaren willen parkeercijfers van gemeente

Al jaren lang is parkeren in het centrum een punt van discussie. Deze week nog gaf de vereniging van ondernemingen in Alphen (VOA) te kennen naar 1,5 uur gratis parkeren te willen binnen een jaar. Burgemeester Spies temperde de verwachtingen. 

De CVCA is een vereniging van eigenaren van winkels in het centrum en daarmee belanghebbende bij een goed functionerend stadshart. De vereniging beheert ook de gelden, die de pandeigenaren verplicht moeten afdragen. In het verleden droegen landelijke ketens vaak niet bij aan gemeenschappelijke activiteiten zoals de intocht van de Sint, de Kerstverlichting of de plaatsing van bloembakken. Met de BIZ-regeling moet iedereen nu een steentje bijdragen. 

De winkeliers en de pandeigenaren zijn van mening dat gratis parkeren gedurende 1-2 uur in het centrum leidt tot meer bezoekers. Bezoekers die hard nodig zijn. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft steeds gesteld dat de kosten / derving van inkomsten zodanig groot zijn, dat dat onmogelijk is, tenzij de winkeliers tot misschien wel 1 miljoen gaan bijdragen. 

Er is echter nooit een duidelijk overzicht geweest, welke kosten en welke opbrengsten het parkeren in het centrum nu met zich meebrengt. Daardoor blijft de discussie zich maar voortslepen. Wie heeft er gelijk? 

De CVCA heeft nu besloten een aantal gerichte vragen te stellen aan de gemeente en heeft dit gedaan in de vorm van een WOB-verzoek. De Wet Openbaarheid Bestuur verplicht de overheid in de meeste gevallen de antwoorden te geven. De vraagstelling is niet algemeen, waardoor er weer een onduidelijk antwoord kan komen, maar gericht op specifieke kosten, opbrengsten, contracten etc.  en waardoor er een goede berekening mogelijk is. 

De vereniging hoopt daarmee een eind te maken aan de discussie op basis van aannames in plaats van op feiten.  

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.