Josh Walet

Parkvilla gaat de steigers in voor grote renovatie: “het pand kan zo weer jaren mee”

Een dak dat lekt, rottend houtwerk en afbladderende verf. Al lange tijd kampt het pand waar Parkvilla in is gehuisvest met achterstallig onderhoud. Nu de financiën eindelijk rond zijn, kan er ook daadwerkelijk worden gestart met de werkzaamheden. Want een opknapbeurt is hard nodig.

Op het wensenlijstje stonden aardig wat dingen die nodig moesten worden opgeknapt, zowel aan de buitenkant als binnen in het pand. Omdat niet alles in één keer aangepakt kon worden, is er uitgebreid gekeken naar wat het meest noodzakelijk was. “Eind vorig jaar is in een uitgebreid rapport verslagen wat er allemaal moest gebeuren. Daarbij hebben we onszelf de vraag gesteld: wat moet er nu echt gebeuren? Alle werkzaamheden uitvoeren was financieel gezien namelijk niet haalbaar”, vertelt Winfried Ponsioen, voorzitter van Stichting Beheer Parkvilla.

Grote onderhoudsbeurt

Het resultaat? Het pand moet weer waterdicht worden gemaakt en de foyer moet comfortabeler worden. “Dat zijn de belangrijkste werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. De foyer was vooral een wens om het aangenamer te maken voor de bezoekers. In de ramen zat bijvoorbeeld nog enkel glas, dus dat lossen we nu op daar aan de ene kant met dubbel glas te werken en aan de andere kant met voorzetramen.”

Maar dat is zeker niet het enige wat tijdens de renovatie wordt aangepakt. Zo wordt aan de binnenkant ook de elektrische installatie gerepareerd, wordt de verwarming nagekeken, krijgen de muren een nieuwe laag verf en worden de verstoppingen in het riool verholpen. Aan de buitenkant wordt het complete schilderwerk aangepakt, wordt het houtrot bij de goten en kozijnen verholpen, wordt er gezorgd voor een goede ventilatie, en krijgen de dakkapel, de leien, het dakwerk en het gootwerk een opknapbeurt. Ook lekkages en schimmels zullen na de renovatie verholpen zijn.

Het financiële plaatje

Dat er een grootschalige renovatie aan zat te komen was al een tijdje bekend, maar de opgave voor Parkvilla was het rondkrijgen van de financiën om het ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Ponsioen: “De gemeente gaf al snel aan dat zij een deel wilde bekostigen voor de isolatie en duurzaamheid van het gebouw. De opgave was om de rest van het geld bij elkaar te verzamelen.”

In totaal was er een kleine drie ton nodig om de nodige werkzaamheden uit te voeren, waarvoor een groot deel bij elkaar is gesprokkeld door bijdragen van verschillende fondsen. “Fonds Alphen heeft een mooie bijdrage geleverd, evenals Stichting Bon Coeur en Stichting Rijnkade 1630. Daar zijn we erg dankbaar voor. Dat hebben we aangevuld met activiteiten die we hebben georganiseerd om geld in te zamelen en eigen middelen.”

Huisvestiging veiligstellen

Als alle werkzaamheden volgens plan verlopen, kan je het opgeknapte pand van Parkvilla bewonderen in november 2020. “Het plan is dat alles dan weer spic en span is, zodat we er weer zeven tot tien jaar tegenaan kunnen. Het is natuurlijk een markant pand, waarmee we echt onze plek in Alphen hebben gevonden. Vooral met alle activiteiten die we hier kunnen organiseren én met de natuur in onze achtertuin. Deze opknapbeurt is dan ook erg belangrijk om onze huisvesting in de toekomst veilig te kunnen stellen”, benadrukt Ponsioen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.