Josh Walet

Parkvilla gaat de steigers in voor grote renovatie: “het pand kan zo weer jaren mee”

Een dak dat lekt, rottend houtwerk en afbladderende verf. Al lange tijd kampt het pand waar Parkvilla in is gehuisvest met achterstallig onderhoud. Nu de financiën eindelijk rond zijn, kan er ook daadwerkelijk worden gestart met de werkzaamheden. Want een opknapbeurt is hard nodig.

Op het wensenlijstje stonden aardig wat dingen die nodig moesten worden opgeknapt, zowel aan de buitenkant als binnen in het pand. Omdat niet alles in één keer aangepakt kon worden, is er uitgebreid gekeken naar wat het meest noodzakelijk was. “Eind vorig jaar is in een uitgebreid rapport verslagen wat er allemaal moest gebeuren. Daarbij hebben we onszelf de vraag gesteld: wat moet er nu echt gebeuren? Alle werkzaamheden uitvoeren was financieel gezien namelijk niet haalbaar”, vertelt Winfried Ponsioen, voorzitter van Stichting Beheer Parkvilla.

Grote onderhoudsbeurt

Het resultaat? Het pand moet weer waterdicht worden gemaakt en de foyer moet comfortabeler worden. “Dat zijn de belangrijkste werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. De foyer was vooral een wens om het aangenamer te maken voor de bezoekers. In de ramen zat bijvoorbeeld nog enkel glas, dus dat lossen we nu op daar aan de ene kant met dubbel glas te werken en aan de andere kant met voorzetramen.”

Maar dat is zeker niet het enige wat tijdens de renovatie wordt aangepakt. Zo wordt aan de binnenkant ook de elektrische installatie gerepareerd, wordt de verwarming nagekeken, krijgen de muren een nieuwe laag verf en worden de verstoppingen in het riool verholpen. Aan de buitenkant wordt het complete schilderwerk aangepakt, wordt het houtrot bij de goten en kozijnen verholpen, wordt er gezorgd voor een goede ventilatie, en krijgen de dakkapel, de leien, het dakwerk en het gootwerk een opknapbeurt. Ook lekkages en schimmels zullen na de renovatie verholpen zijn.

Het financiële plaatje

Dat er een grootschalige renovatie aan zat te komen was al een tijdje bekend, maar de opgave voor Parkvilla was het rondkrijgen van de financiën om het ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Ponsioen: “De gemeente gaf al snel aan dat zij een deel wilde bekostigen voor de isolatie en duurzaamheid van het gebouw. De opgave was om de rest van het geld bij elkaar te verzamelen.”

In totaal was er een kleine drie ton nodig om de nodige werkzaamheden uit te voeren, waarvoor een groot deel bij elkaar is gesprokkeld door bijdragen van verschillende fondsen. “Fonds Alphen heeft een mooie bijdrage geleverd, evenals Stichting Bon Coeur en Stichting Rijnkade 1630. Daar zijn we erg dankbaar voor. Dat hebben we aangevuld met activiteiten die we hebben georganiseerd om geld in te zamelen en eigen middelen.”

Huisvestiging veiligstellen

Als alle werkzaamheden volgens plan verlopen, kan je het opgeknapte pand van Parkvilla bewonderen in november 2020. “Het plan is dat alles dan weer spic en span is, zodat we er weer zeven tot tien jaar tegenaan kunnen. Het is natuurlijk een markant pand, waarmee we echt onze plek in Alphen hebben gevonden. Vooral met alle activiteiten die we hier kunnen organiseren én met de natuur in onze achtertuin. Deze opknapbeurt is dan ook erg belangrijk om onze huisvesting in de toekomst veilig te kunnen stellen”, benadrukt Ponsioen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).