ActiVite
Advertorial Maatschappelijk

Patricia is verzorgende IG: “In de thuiszorg werk je wel alleen, maar je bent nooit alleen”

In de hele regio is veel vraag naar zorg. ActiVite heeft een groot team van zorgprofessionals om aan deze vraag te voldoen. Patricia werkt bij ActiVite als verzorgende IG in de thuiszorg. En daar is ze heel enthousiast over!

“Een groot deel van mijn dag bestaat uit de dagelijkse verzorging van de cliënt, zoals wassen en aankleden”, vertelt Patricia. “Als verzorgende IG ben ik ook bevoegd om (een aantal) verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het toedienen van medicatie of het inbrengen van een katheter. Daarnaast voer ik gesprekken met de cliënt en bied ik een luisterend oor. En waar nodig ben ik de spil in het contact met de familie, de huisarts en andere zorgprofessionals. Een heel gevarieerd beroep dus!”

Geen dag is hetzelfde

De gemiddelde werkdag van Patricia is nooit hetzelfde. “Dat is het leuke aan werken in de thuiszorg. Het menselijke element zorgt ervoor dat iedere cliënt die ik bezoek anders is. Waar je in een ziekenhuis vaak op een specifieke afdeling werkt waar de mensen allemaal soortgelijke klachten hebben, is persoonlijke zorg toch wel echt veelzijdiger.”

Ze vervolgt: “Het werk is flexibel en heel verschillend qua tijden. Ik heb m’n vaste werkdagen, dat is heel fijn. Wel werk ik volgens dag- en avonddiensten. Je hebt je tablet waar je mee op pad gaat en de routes zijn meestal hetzelfde. Dan ga je van deur tot deur. Mensen naar bed brengen, helpen bij het aan- en uittrekken van steunkousen, toedienen van nachtinsuline en soms help ik bij het eten. Soms kom ik vijf keer in één week bij dezelfde persoon, maar bij iemand met bijvoorbeeld dementie zijn nooit alle vijf dagen hetzelfde. Dat maakt het heel mooi.”

Dankbaar beroep

Veel mensen vragen zich af waarom mensen in de zorg voor dat beroep hebben gekozen. Het is namelijk niet makkelijk. Patricia zegt daarop: “Ik denk toch wel dat dat te maken heeft met dankbaarheid. Mensen zijn echt wel dankbaar dat je dit werk doet. Je zet je in voor iemand die iets zelf niet meer kan. En daar zijn die mensen heel dankbaar voor. Ook de familie. Je neemt ook zorg uit handen van de mantelzorgers. Daardoor hebben zij meer tijd voor de leuke dingen.”

“Het mooie aan ActiVite is dat zij voor de mensen die vaak alleen zijn ook veel aan dagbestedingen doen. Dan worden ze opgehaald en weer thuisgebracht. Ze zijn dan lekker bij elkaar, drinken en eten met elkaar. Sommige mensen hebben dat ook echt nodig, die mensen om zich heen”, vertelt Patricia.

“Gelukkig hebben we al deze mogelijkheden in de thuiszorg, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Zolang wij nog kunnen blijven komen en de cliënten houden daar profijt van, hoeven ze niet naar een verzorgingstehuis. En veel mensen hebben behoefte aan even dat praatje. We komen natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid, maar tussen het verzorgende werk door even een praatje maken is voor de mensen heel fijn en bovendien ook goed voor hun mentale gezondheid.”

Deeltijd werken

De mogelijkheid om in deeltijd te werken is voor Patricia ook echt ideaal: “In mijn gezinssituatie met jonge kinderen is het zo fijn dat de optie voor deeltijd er is. Als ik begin om 07:00 uur, dan is mijn man nog thuis. Dan heb ik nog de hele middag, dus als de kinderen uit school komen ben ik thuis. Als ik avonddienst heb is mijn man al thuis. Zo kan ik dus zoveel mogelijk onder schooltijd werken.”

Patricia doet het werk inmiddels vijf jaar. Ze is daardoor gegroeid in het vak. Doordat ActiVite veel doorgroeimogelijkheden heeft kan ze steeds nieuwe dingen leren. Door middel van cursussen blijft ze haar kennis updaten en vergroten. Mensen kunnen beginnen als hulp in de huishouding en vervolgens uitgroeien tot één van de vele specialisten die ActiVite in het netwerk heeft.

“Ik zeg altijd: je werkt in de thuiszorg wel alleen, maar je bent nooit alleen. Je hebt altijd een achterban met specialistenzorg en dat weet je ook. Je hebt een wijkverpleegkundige en een collega die je kunt bellen. Er zijn altijd mensen in de buurt als je iemand nodig hebt. Je bent nooit alleen.”

Wil jij ook iets goeds doen voor een ander en tegelijkertijd ook voor jezelf? Wil jij andere mensen blij maken en daar zelf ook blij van worden? Ga dan net als Patricia als Verzorgende IG aan de slag bij ActiVite!

Solliciteer direct


Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 17:10

Maak je fiets winterklaar met VoorFietsen

De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat de straten langzaam maar zeker bedekt raken met de gevallen bladeren. Een prachtig gezicht, maar ook een signaal dat de wegen en fietspaden glad kunnen worden. Als je je afvraagt of jouw fiets klaar is voor de komende wintermaanden, dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. Maak een afspraak bij VoorFietsen om jouw fiets winterproof te maken en geniet zorgeloos van je fietstochten.

Politie en handhaving gisteren 16:19

Vermiste Louiza Loukili (16) terecht

De zestienjarige Louiza werd sinds 15 september vermist en is inmiddels na bijna drie weken in goede gezondheid gevonden.

Advertorial Winkels gisteren 15:24

Al 3 jaar lekker borrelen bij Taste aan den Rijn

Delicatessenwinkel Taste aan den Rijn is jarig! Haar deuren zijn al geopend sinds oktober 2020, wat betekent dat de winkel inmiddels 3 jaar lang de Alphenaren voorziet van lekkernijen. Om dit te vieren heeft Taste aan den Rijn een actie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 14:32

Zwemwaterseizoen eindigt na een succesvolle zomer

Op 1 oktober is het zwemwaterseizoen van 2023 officieel beëindigd. Alle maatregelen zijn ingetrokken bij zwemlocaties. Na het succes van afgelopen zomer bij zwemlocatie Zegersloot, komt het waterseizoen tot zijn einde.

Advertorial Cinema gisteren 13:38

The Blue Caftan op de Coming Out Day bij Parkvilla

De acteerprestaties van Saleh Bakri en Lubna Azabal (Incendies, Adam) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film genaamd The Blue Caftan. Parkvilla vertoont deze film in het kader van de Coming Out Day op woensdag 11 oktober 2023.

Overige gisteren 12:45

Juffrouw Gerda na 49 jaar met pensioen

Als je bij De Thermen2 komt zul je haar wel kennen. Gerda is jarenlang hét gezicht geweest van het zwembad. Nu, na bijna een halve eeuw gaat ze met pensioen.