Personeelstekort bij Alphense horecagelegenheden: ‘’Noodgedwongen om zelf harder te lopen’’
De horecagelegenheden in Alphen genieten alweer een paar dagen van de versoepelingen. Sinds zaterdag is het terras ruimer geopend en mogen gasten ook weer binnen plaatsnemen. Maar het is flink aanpoten. Doordat de restaurants maanden dicht waren, kampen zij nu met een tekort aan personeel.
Tijdens de lockdowns zochten veel horecatijgers naar een andere baan. Dit gold niet alleen voor bijbanen en in de horeca, maar ook voor personeel met jarenlange ervaring. Nu het zomerseizoen eraan komt, is er een groot tekort aan personeel. Volgens de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) waren er voor de coronacrisis 466.000 mensen werkzaam in de horeca. Dat zijn er nu aanzienlijk minders. Met zo’n 340.000 mensen werkzaam in de horeca is het tekort goed te merken.
Puzzelen, passen en meten
Grandcafé De Zaak laat weten dat zij met een personeelstekort kampen. ‘’We zijn bezig met personeel werven, maar dat is lastig. Het enige wat we nu kunnen doen is zelf wat harder lopen’’, vertelt eigenaar Robert Grootenhuijs. Wel is hij blij dat het normale leven weer begint. ‘’We missen natuurlijk nog wel de avondborrel, maar we zijn tevreden met wat we hebben.’’
Wat Grootenhuijs ook mist zijn de gezellige avonden die normaal gesproken bij het EK voetbal horen. ‘’We hebben een groot scherm gekocht, om het EK op te kijken. Die staat nu in de opslag. Maar we mogen niet mopperen.’’ Grootenhuijs is blij met alles wat nu al mag en kijkt uit naar de mogelijke versoepelingen van 30 juni.
Martin Kalkhoven, eigenaar van Wet ’n Wild, Maggie Blue en ’s Molenaarsbrug, laat weten ieder jaar rond deze tijd te kampen met personeelstekort. ‘’Goede fulltime medewerkers en hardwerkende koks zijn schaars, maar over het algemeen zijn we oké.’’ Kalkhoven vertelt dat de werkdruk met het mooie weer redelijk hoog is komen te liggen. ‘’Maar we zijn blij met de versoepelingen. Er mag weer veel meer.’’
De eigenaar van de drie horecagelegenheden vertelt dat hij merkt dat de versoepelingen ook bij gasten rust geeft. ‘’De uitwijkmogelijkheid naar binnen geeft voor velen een goed gevoel. Je merkt dat mensen steeds relaxter worden. Kortom, het is super.’’
Zie jij een baantje in de horeca wel zitten? Bekijk dan het vacatureaanbod op Alphens.nl. Er staan momenteel genoeg vacatures open voor een bijbaan in de horeca!