Alphens

PI Alphen mag zwaardere gedetineerden onderbrengen door GVM-hoog status

Vanaf 1 maart kunnen gedetineerden met een hoog Vlucht- of Maatschappelijk risico (GVM) geplaatst worden in PI Alphen, locatie Maatschapslaan. Voor deze gedetineerden is intensiever toezicht nodig. Ook zijn zij beperkter in hun bewegingsvrijheid.

De criminaliteit in Nederland verhardt en de gevangenispopulatie verandert. Het aantal gedetineerden met vlucht-, veiligheids- en maatschappelijke risico’s neemt toe. Door meerdere PI’s de status ‘GVM-hoog’ toe te kennen, is het mogelijk om deze categorie gedetineerden te spreiden over meerdere PI’s in het land.

Uitgebreidere maatregelen

GVM-hoog gedetineerden worden uitsluitend geplaatst in inrichtingen waar uitgebreidere maatregelen uitgevoerd kunnen worden, zoals intensiever toezicht door het personeel bij activiteiten. Ook zijn GVM-hoog gedetineerden beperkter in hun bewegingsvrijheid. Zij krijgen bijvoorbeeld meer celinspecties en worden vaker gefouilleerd. “De afgelopen maanden zijn protocollen geactualiseerd en zijn sluitende afspraken gemaakt met ketenpartners, zoals politie en Openbaar Ministerie”, aldus Jelika Thomas, media-adviseur Dienst Justitiele Inrichtingen. 

Op de GVM-hoog-lijst komen bijvoorbeeld gedetineerden die zich bezighouden met voortgezet crimineel handelen vanuit hun cel en gedetineerden waarbij de mogelijkheid bestaat van wraakacties. Maar ook gedetineerden van mediabekende zaken, uit een crimineel samenwerkingsverband of die een ontvluchtingspoging hebben gedaan, kunnen de status GVM-hoog krijgen. GVM-hoog gedetineerden kunnen uit het hele land komen en kunnen op een Huis van Bewaring of gevangenisafdeling geplaatst worden, op een daarvoor bestemde cel. “Zij worden niet op een aparte afdeling geplaatst, maar zitten tussen de andere gedetineerden. Het gaat in totaal om kleine aantallen gedetineerden.”

Alphense gevangenis

De PI Alphen bestaat uit twee gebouwen: aan de Maatschaps- en de Eikenlaan. De inrichting bevat verschillende regimes: gevangenis, Huis van Bewaring (HvB), Arrestanten, Extra Zorgvoorziening (EZV), Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) en Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA). In de PI werken circa 800 medewerkers. Samen zorgen zij voor uitvoering van de opgelegde straffen en de dagelijkse verzorging van gedetineerden. Maar hun belangrijkste taak is om de gedetineerden al tijdens hun detentieperiode zo goed mogelijk voor te bereiden op een succesvolle terugkeer in de maatschappij.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:55

ROMEINEN Mansio

Een mansio is een Romeinse herberg die reizigers onderdak biedt. Niet zomaar iedere reiziger trouwens. In principe is een mansio bestemd voor de postbestellers van de oudheid die hier hun paarden wisselen, gebruik maken van een verversing en overnachten.

Advertorial Sport vandaag 10:06

Tijd voor Vitaliteit – maak kennis met 50+ sporten in Alphen

Nu de maatregelen rondom corona weer iets versoepelen, gaat ook het programma ‘Tijd voor Vitaliteit’ weer deels van start. In dit sportprogramma maken 50-plussers uit Alphen tegen een laag tarief kennis met vijf verschillende sporten.

Te zien op televisie vandaag 08:38

Tekening van Alphense kunstenares gekozen bij Sterren op het Doek

In de aflevering van het televisieprogramma Sterren op het Doek was zaterdagavond de Alphense kunstenares Yvette Bavelaar te zien. Samen met twee andere kunstenaars portretteerde zij Frank Boeijen. De tekening van Yvette bleek in de smaak te vallen, want de zanger koos uiteindelijk haar werk.

Politie gisteren 21:25

Jongens beroven vrouw (72) op straat met boksbeugel

Zaterdagmiddag reed een vrouw (72) op haar scootmobiel richting het centrum van Alphen toen zij door twee jongens op een scooter werd beroofd. Hierbij gebruikten zij een boksbeugel.