Josh Walet

Pilot fietsreservering in de trein tussen Alphen en Gouda uitgesteld

Je fiets meenemen in de trein van Alphen naar Gouda? Op de planning stond dat je dan vanaf medio januari 2022 vooraf je fiets moest aanmelden, maar deze pilot is uitgesteld.

De hoeveelheid fietsen in de R-Net trein tussen Alphen en Gouda is regelmatig dusdanig groot dat dit tot gevaarlijke situaties leidt. Er zijn zelfs situaties bekend waarbij fietsen tot aan het plafond worden opgestapeld. De pilot fietsreservering, waarbij je vooraf moet reserveren om een fiets mee te mogen nemen in de trein, moet duidelijkheid geven of een reserveringssysteem dit tegen kan gaan.

Het was de bedoeling dat deze pilot medio januari 2022 van start zou gaan, maar de startdatum is voorlopig uitgesteld. En dat heeft alles te maken met de huidige situatie rondom corona. “Als we nu starten met de pilot geeft dit geen representatief beeld”, aldus Arno Leblanc, woordvoerder van NS. Wanneer gaat de pilot dan van start? Dat is nog niet bekend. “We hebben nog geen nieuwe startdatum bepaald, we kijken eerst nog even aan hoe alles zich ontwikkelt.”

Pilot fietsreservering

Het doel van de pilot fietsreservering is om te veel fietsen op een trein tegen te gaan en een betere verspreiding te stimuleren. Zo moet de treinreis voor iedereen comfortabeler en veiliger worden. Een reserveringsbewijs maakt het voor de Veiligheid en Service medewerkers ook mogelijk om te handhaven op het aantal fietsen in de trein. Tevens geeft het de reizigers inzicht in het aantal fietsplekken in de trein en zorgt zo voor handelingsperspectief en meer spreiding van fietsen op de trein.

Als de pilot in de nabije toekomst wel van start gaat, zal deze een aantal maanden duren. Reservering is dan verplicht. Bij geen reservering kan toegang tot de trein ontzegd worden. Reizigers die hun fiets mee willen nemen in de trein kunnen dan reserveren via de NS app of website. De prijs voor het meenemen van de fiets blijft gelijk, namelijk een tarief in de spitsuren en gratis buiten de spits.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:52

Grote file door verkeersongeval op de N11

Op de N11 is woensdag aan het begin van de middag een ongeval gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. Dit heeft een grote file veroorzaakt.

Wonen en bouwen vandaag 13:41

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Blog Opinie vandaag 12:02

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen. 

Advertorial Kunst en Cultuur vandaag 10:19

Cultuurcoaches verbinden inwoners Alphen aan den Rijn

De cultuurcoaches van Parkvilla en Kwadraad maatschappelijk werk hebben de handen ineen geslagen om samen het project ‘Mijn Beeldende Ik’ te ontwikkelen. In vier creatieve workshops beeldende vorming zijn deelnemers aan de slag gegaan met het thema zelfbeeld.