Sander Zeilstra

Pilot voor toezicht bij Zegerplas gaat niet door: "Zwemmen in Zegerplas op eigen risico"

De Alphense Reddingsbrigade zet zich al maanden in om een pilot met toezicht op baders, zwemmers en recreanten bij de Zegerplas georganiseerd te krijgen. Toch komt deze pilot er niet. De reden? Zonder budget van de gemeente krijgen ze de financiering niet rond.

Recreatiegebied Zegersloot ontwikkelt, zich waardoor er steeds meer activiteiten in, op en langs het water plaatsvinden. De doelstelling van de Reddingsbrigade is te zorgen dat iedereen kan genieten van het vele water dat Nederland telt en te zorgen dat er niemand verdrinkt.

“De pilot en daarmee het toezicht van de Alphense Reddingsbrigade zou dus op die manier een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van het Zegerslootgebied leveren en aan de prettige ervaring die bezoekers daarbij hebben”, stelt De Alphense Reddingsbrigade.

Mogelijkheden

Proactief als de Alphense Reddingsbrigade is zijn ze hiermee aan de slag gegaan. “Er zijn gesprekken gevoerd met de gemeente om te bekijken welke kansen en mogelijkheden er waren. We hebben de schouders eronder gezet en onder andere met lokale ondernemers bekeken wat de mogelijkheden zijn om de pilot te starten. Helaas hebben de gesprekken met de gemeente niet geleid tot medewerking vanuit de gemeente.”

Verantwoordelijkheid

Een knelpunt dat er is gaat over de financiering van het toezicht na de pilot. Op verzoek van de Alphense Reddingsbrigade hebben lokale ondernemers daarop verantwoordelijkheid gepakt en hebben een toezegging gedaan om daaraan bij te dragen. Bij navraag stelt de gemeente dat waterveiligheid geen taak is voor de gemeente.

“Omdat de gemeente geen budget beschikbaar heeft om financieel bij te dragen, ziet de gemeente af van medewerking aan pilot. Het college geeft aan dat de veiligheid van zwemmen in buitenwater op de eerste plaats ieders eigen verantwoordelijkheid is, en dat ouders verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun kinderen”, aldus De Alphense Reddingsbrigade.

Domper

Om die reden vindt de pilot van de Alphense Reddingsbrigade voor deze zomer om toezicht te houden op baders, zwemmers en recreanten in het Zegerslootgebied geen doorgang. “Dat zijn twee tegenslagen voor ons: ten eerste geen pilot, maar nog belangrijker, ten tweede geen toezicht in het Zegerslootgebied. Iedereen is dus aangewezen op zichzelf en zelf verantwoordelijk."

Wat er volgend seizoen gaat gebeuren met de pilot is nog niet bekend. De gesprekken daarover volgen na deze zomer.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.