Sander Zeilstra

Pilot voor toezicht bij Zegerplas gaat niet door: "Zwemmen in Zegerplas op eigen risico"

De Alphense Reddingsbrigade zet zich al maanden in om een pilot met toezicht op baders, zwemmers en recreanten bij de Zegerplas georganiseerd te krijgen. Toch komt deze pilot er niet. De reden? Zonder budget van de gemeente krijgen ze de financiering niet rond.

Recreatiegebied Zegersloot ontwikkelt, zich waardoor er steeds meer activiteiten in, op en langs het water plaatsvinden. De doelstelling van de Reddingsbrigade is te zorgen dat iedereen kan genieten van het vele water dat Nederland telt en te zorgen dat er niemand verdrinkt.

“De pilot en daarmee het toezicht van de Alphense Reddingsbrigade zou dus op die manier een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van het Zegerslootgebied leveren en aan de prettige ervaring die bezoekers daarbij hebben”, stelt De Alphense Reddingsbrigade.

Mogelijkheden

Proactief als de Alphense Reddingsbrigade is zijn ze hiermee aan de slag gegaan. “Er zijn gesprekken gevoerd met de gemeente om te bekijken welke kansen en mogelijkheden er waren. We hebben de schouders eronder gezet en onder andere met lokale ondernemers bekeken wat de mogelijkheden zijn om de pilot te starten. Helaas hebben de gesprekken met de gemeente niet geleid tot medewerking vanuit de gemeente.”

Verantwoordelijkheid

Een knelpunt dat er is gaat over de financiering van het toezicht na de pilot. Op verzoek van de Alphense Reddingsbrigade hebben lokale ondernemers daarop verantwoordelijkheid gepakt en hebben een toezegging gedaan om daaraan bij te dragen. Bij navraag stelt de gemeente dat waterveiligheid geen taak is voor de gemeente.

“Omdat de gemeente geen budget beschikbaar heeft om financieel bij te dragen, ziet de gemeente af van medewerking aan pilot. Het college geeft aan dat de veiligheid van zwemmen in buitenwater op de eerste plaats ieders eigen verantwoordelijkheid is, en dat ouders verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun kinderen”, aldus De Alphense Reddingsbrigade.

Domper

Om die reden vindt de pilot van de Alphense Reddingsbrigade voor deze zomer om toezicht te houden op baders, zwemmers en recreanten in het Zegerslootgebied geen doorgang. “Dat zijn twee tegenslagen voor ons: ten eerste geen pilot, maar nog belangrijker, ten tweede geen toezicht in het Zegerslootgebied. Iedereen is dus aangewezen op zichzelf en zelf verantwoordelijk."

Wat er volgend seizoen gaat gebeuren met de pilot is nog niet bekend. De gesprekken daarover volgen na deze zomer.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 16:47

Vrijwilliger Janny (71): “Voor mijn vrijwilligerswerk ga ik door het vuur”

Al zeven jaar is de 71-jarige Janny werkzaam als vrijwilliger bij Rietveld Alphen aan den Rijn. Rietveld is een zorglocatie van ActiVite, speciaal voor mensen met dementie. En hoewel omgaan met dementie niet altijd even makkelijk is, maken de blije reacties en dankbaarheid van de bewoners dat Janny dit toch al jaren met veel plezier doet.

Politiek plein vandaag 15:31

Raad stemt tegen meer sociale woningbouw

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn besprak op de raadsvergadering eind november diverse beleidsstukken over woningbouw. GroenLinks pleitte samen met andere linkse partijen voor meer sociale huur- en koopwoningen, maar helaas stemde de meerderheid van de raad hier tegen.

Politie en handhaving vandaag 14:16

Man niet meer welkom thuis, politie biedt hulp aan

Op zaterdagochtend 26 november gedroeg een man, die al een tijdje niet meer welkom was thuis, zich ‘hinderlijk’ rond de Stortemelk. De politie kwam daarvoor ter plaatse.

Advertorial Onderwijs en opvang vandaag 13:28

Bijdragen aan een gezonde generatie én direct aan de slag

Bewegen voor kinderen is belangrijk en dat vindt Junis Kinderopvang ook. Om dit nog meer kracht bij te zetten start de organisatie in februari 2023 een nieuwe BBL niveau 3 opleiding: Sport en Bewegen. Je wordt binnen 1,5 jaar opgeleid tot Sport- en Bewegingsleider binnen de BSO en ontvangt direct een contract voor minimaal 24 uur.

Sport vandaag 11:42

Donderdag 8 december: De Alphense Bruggenrun

Donderdagavond 8 december vindt de 11e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen met twee afstanden en kent de hoogste brugdichtheid van Nederland: 10 km (33 bruggen) en 5 km (19 bruggen).