Archieffoto: Alphense Reddingsbrigade

Pilot voor toezicht houden bij Zegerplas eindelijk van start gegaan

In het recreatiegebied Zegersloot zijn steeds meer activiteiten in, op, en langs het water. En zeker op mooie zomerdagen zoeken steeds meer Alphenaren de Zegerplas op voor een beetje verkoeling. De Alphense Reddingsbrigade (ARB) vindt het belangrijk dat iedereen veilig kan genieten van het water en zet zich hier graag voor in.

Het plan was om vorig jaar te starten met de pilot, maar helaas kon dat toen last minute niet doorgaan. “Maar”, zegt Jelle Zweers van de ARB, “daar hebben we ons niet door laten weerhouden. We zijn afgelopen jaar weer fanatiek aan de slag gegaan. Met dank aan een aantal ondernemers hebben we het alsnog kunnen realiseren en zijn we inmiddels eindelijk begonnen.”

Sinds deze maand is de Alphense Reddingsbrigade, samen met het Rode Kruis, ieder weekend bij de Zegerplas aanwezig. Vanuit een keet wordt toezicht gehouden en hulp verleend waar nodig. “Het idee is dat er op al die momenten tenminste twee mensen van de reddingsbrigade en twee mensen van het Rode Kruis aanwezig zijn. Op deze manier is er ook de mogelijkheid om het gebied verder in te kunnen”, zo legt Zweers uit.

Het uitbreiden van het gebied is voor de nabije toekomst ook een belangrijk speerpunt. “Het Heempark is een recreatiegebied waar ook veel mensen wandelen, fietsen, en recreëren. Maar ook bij de T-steiger en dagcamping is het druk. Er kan overal wat gebeuren.”

Behalve toezichthouden en EHBO verlenen is het team ook aanwezig om vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld de waterkwaliteit, en om mensen die de weg zoeken de juiste kant op te sturen. “Een stukje gastheerschap”, noemt Zweers het. “We hebben korte lijntjes met de gemeente en kunnen daardoor makkelijk mensen informeren.”

De pilot duurt in principe tot het einde van het zwemseizoen. “Maar het is een beetje aankijken. We richten ons natuurlijk op de mooie en zonnige dagen van boven de 20 graden want dan is het het drukst. Wanneer het hoost van de regen is het niet nodig om daar aanwezig te zijn.”

Voorlopig blijft het ook bij de weekenden. Omdat alles met vrijwilligers wordt gedaan is het op dit moment nog niet mogelijk om ook doordeweeks aanwezig te zijn. “Wel is het zo dat, wanneer er hele mooie dagen aankomen, wij intern zullen kijken of er mensen beschikbaar zijn. We zijn dan ook heel hard op zoek naar extra Lifeguards en EHBO-ers die aan het project mee willen gaan doen.”

Wil jij het team van de ARB versterken? Neem dan een kijkje op de website.

Het Rode Kruis heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de pilot.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 15:51

Onderhoud aan de ruiterroute Zegersloot-Zuid

De gemeente Alphen aan den Rijn start maandag 10 oktober met onderhoudswerkzaamheden aan ruiterroute Zegersloot. Dit op aanvraag van veel verschillende partijen, waaronder hippisch centrum ‘Zeegersloot’.

Verkeer en vervoer gisteren 14:49

GO Sharing start met elektrische deelfietsen in Alphen aan den Rijn

Deelvervoerbedrijf GO Sharing is vandaag begonnen met het plaatsen van 40 elektrische deelfietsen in Alphen aan den Rijn. Het bedrijf verkreeg hier eerder een vergunning voor, naast het aanbieden van hun elektrische deelscooters. De e-bikes zijn bedoeld voor de actieve, kortere rit van A naar B, of als laatste vervoersmiddel naar de eindbestemming van een langere reis.

Advertorial Horeca gisteren 13:53

Wat maak je menu: Restaurant de Lelie in een nieuw jasje

Hét restaurant van Kerk en Zanen, Restaurant de Lelie, bestaat inmiddels al bijna dertig jaar. Sinds donderdag 29 september hebben zij een nieuwe menukaart. Maar wist je ook dat ze meer te bieden hebben dan alleen een avondje uiteten gaan?

Wonen en bouwen gisteren 12:59

Meedenken met wooncomplex in het Bospark

Zoals eerder aangegeven komt er een levendig en levensloopbestendig wooncomplex in het Bospark in Alphen aan den rijn. Het gaat om 120 appartementen voor senioren. Om het complex optimaal in te delen mogen mensen meedenken.