Archieffoto: Alphense Reddingsbrigade

Pilot voor toezicht houden bij Zegerplas eindelijk van start gegaan

In het recreatiegebied Zegersloot zijn steeds meer activiteiten in, op, en langs het water. En zeker op mooie zomerdagen zoeken steeds meer Alphenaren de Zegerplas op voor een beetje verkoeling. De Alphense Reddingsbrigade (ARB) vindt het belangrijk dat iedereen veilig kan genieten van het water en zet zich hier graag voor in.

Het plan was om vorig jaar te starten met de pilot, maar helaas kon dat toen last minute niet doorgaan. “Maar”, zegt Jelle Zweers van de ARB, “daar hebben we ons niet door laten weerhouden. We zijn afgelopen jaar weer fanatiek aan de slag gegaan. Met dank aan een aantal ondernemers hebben we het alsnog kunnen realiseren en zijn we inmiddels eindelijk begonnen.”

Sinds deze maand is de Alphense Reddingsbrigade, samen met het Rode Kruis, ieder weekend bij de Zegerplas aanwezig. Vanuit een keet wordt toezicht gehouden en hulp verleend waar nodig. “Het idee is dat er op al die momenten tenminste twee mensen van de reddingsbrigade en twee mensen van het Rode Kruis aanwezig zijn. Op deze manier is er ook de mogelijkheid om het gebied verder in te kunnen”, zo legt Zweers uit.

Het uitbreiden van het gebied is voor de nabije toekomst ook een belangrijk speerpunt. “Het Heempark is een recreatiegebied waar ook veel mensen wandelen, fietsen, en recreëren. Maar ook bij de T-steiger en dagcamping is het druk. Er kan overal wat gebeuren.”

Behalve toezichthouden en EHBO verlenen is het team ook aanwezig om vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld de waterkwaliteit, en om mensen die de weg zoeken de juiste kant op te sturen. “Een stukje gastheerschap”, noemt Zweers het. “We hebben korte lijntjes met de gemeente en kunnen daardoor makkelijk mensen informeren.”

De pilot duurt in principe tot het einde van het zwemseizoen. “Maar het is een beetje aankijken. We richten ons natuurlijk op de mooie en zonnige dagen van boven de 20 graden want dan is het het drukst. Wanneer het hoost van de regen is het niet nodig om daar aanwezig te zijn.”

Voorlopig blijft het ook bij de weekenden. Omdat alles met vrijwilligers wordt gedaan is het op dit moment nog niet mogelijk om ook doordeweeks aanwezig te zijn. “Wel is het zo dat, wanneer er hele mooie dagen aankomen, wij intern zullen kijken of er mensen beschikbaar zijn. We zijn dan ook heel hard op zoek naar extra Lifeguards en EHBO-ers die aan het project mee willen gaan doen.”

Wil jij het team van de ARB versterken? Neem dan een kijkje op de website.

Het Rode Kruis heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de pilot.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 10:17

ARC en Alphense Boys tegen Amsterdamse fusieclubs

ARC ontvangt zaterdag WV-HEDW, een Amsterdamse fusieclub, ontstaan na samengaan met Wilhelmina Vooruit, Horus en EDW (Eendracht Doet Winnen). Het is een grote vereniging met op zaterdag negentien seniorenteams en op zondag veertien. Voorts telt de club maar liefst negenenvijftig jeugdteams.   

Politiek vandaag 09:21

Onteigening voor Kringloop en voor voormalig Shellpand

De woningbouwplannen in Rijnhaven-Oost gaan niet helemaal over rozen. Er is inmiddels een onteigeningsprocedure tegen twee bedrijven met milieu-uitdagingen en de gemeenteraad stemt in december in met nog twee onteigeningen, namelijk van de Kringloop en van een voormalig Shellpand.