Museumpark Archeon
Advertorial Evenementen

Pinkster Riddertoernooi in Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn

Tijdens het Pinksterweekend zijn er vele activiteiten in de middeleeuwen van Museumpark Archeon. Het hoogtepunt is toch wel het Pinkster Riddertoernooi. In de middeleeuwse stad wordt feest gevierd en dat laten de Ridders zien. Muzikanten spelen, de verhalenvertellers vertellen magische verhalen, de pinksterprocessie gaat door de middeleeuwse straat en kinderen behalen een ridderdiploma.

Het riddertoernooi is oorspronkelijk een gevechtstraining maar is ontwikkeld tot een geliefd evenement. Het is een vertoon van welstand, rijkdom en ridderlijkheid dat velen in de hoge kringen verschaft. Het is een spel met winnaars en verliezers.

In Archeon wordt de toernooivorm ‘pas d’armes’ uitgevoerd. Daarbij daagt een ridder, of een groep ridders, iedereen die passeert uit voor een gevecht. Het gevecht wordt uitgevoerd met lansen. Er geldt een puntensysteem en middels harde klappen uitdelen of het breken van de lans, daar kunnen de ridders punten mee scoren!

Pinksterprocessie

De dag begint met een Pinksterprocessie in de middeleeuwen en bezoekers worden uitgenodigd om aan de optocht mee te doen. Vaandeldragers, volgelingen, kinderen, iedereen krijgt een rol en na afloop krijgt iedere deelnemer een middeleeuwse lekkernij. Op de beide pinksterdagen gaan de minderbroeders samen met de bezoekers in processie en brengen de symbolen van het Pinksterfeest, vuur en water, naar de poorters in Gravendam.

Verhalenverteller

De verhalenverteller hoort ook helemaal in het decor van de middeleeuwen. Hij trok namelijk altijd door Europa, op zoek naar de bijzondere feesten die in de steden plaatsvonden. Zo ook deze bijzondere verhalenverteller Donderelf, die de bezoekers laat kennismaken met het verhaal van Koning Arthur met zijn ridder Lancelot. De muzikanten spelen vrolijke liederen en geven voorstellingen voor de bezoekers.

Ridderdiploma

Kinderen kunnen een eigen ridderdiploma behalen en leren zwaardvechten, boogschieten, schrijven met een veer en nog veel meer.


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 16:29

Alphense Rietveldsluis weer open vanwege einde droogte

Afgelopen zomer was het heel droog in Nederland, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit zorgde voor watertekort waardoor er enkele maatregelen genomen werden door het Hoogheemraadschap van Rijnland. De laatste maatregelen worden nu opgeheven.

Verkeer en vervoer vandaag 15:42

Inchecken met je betaalpas? Bij Arriva kan dat sinds kort in Alphen aan den Rijn

Reizen in de bussen van Arriva in Alphen aan den Rijn is nu nog makkelijker. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, vanaf 5 oktober ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard - ook op een mobiel. In steeds meer provincies en regio’s is deze nieuwe betaalvorm in het OV beschikbaar.

Advertorial Handel en dienstverlening vandaag 14:59

Martens Riool Onderhoud is er √°ltijd voor jou

We hebben het allemaal wel eens gehad. Je komt thuis en je ontdekt dat je WC verstopt zit of dat er ineens kleine, hartvormige, zwarte vliegjes in je gang zitten. Wie kan je bellen om te helpen? Martens Riool en Onderhoud.

Kinderen vandaag 14:09

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen! is begonnen

Van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober is het Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek staat als altijd het kinderboek centraal. Door het hele land, en dus ook in Alphen aan den Rijn, worden activiteiten georganiseerd. Op scholen, bij bibliotheken, en in boekhandels.