Pexels
Advertorial Politiek plein

Plan 30 km-zones doorzetten

GroenLinks is blij met het nieuwe Categoriseringsplan Wegen van de gemeente Alphen aan den Rijn. In dit plan geldt de fietser als leidraad en wordt 30 km/uur de nieuwe norm binnen de bebouwde kom.

Veiliger en schoner

Raadslid Gé Kapteijn licht toe waarom GroenLinks het plan toejuicht: "Met name vanwege de veiligheid, maar ook vanwege de afname van uitstoot, geluid en verbruik. In het plan wordt wel gesproken van verschillende uitzonderingen op deze regel, wij roepen op om dat er niet te veel te laten zijn."

Kanttekeningen

Wel heeft GroenLinks nog wat kanttekeningen. "Wij zijn het eens met de kritiek van de Fietsersbond. Om te beginnen vinden wij de realisatietermijn van 30 jaar voor deze plannen veel te lang. 10 jaar is al te lang!" Ook wil GroenLinks dat het gebied bij het Bosparken de kinderboerderij een 30km-zone wordt en er een zebrapad wordt aangelegd.

"Het is daar immers altijd druk met overstekende voetgangers en fietsers. Waarom moet daar überhaupt 50 gereden worden, als je even later toch weer stil moet staan door de aanpalende rotondes, stoplichten en spoorwegovergang? Bovendien is het tijd dat de fietsers op het Raoul Wallenbergplein eindelijk eens voorrang krijgen."

Kernen

Ook is GroenLinks ontevreden over de uitzondering die het plan maakt voor de Zijde in Boskoop. "Dit juist een onveilige weg. Zeker met de huidige staat van de fietspaden is 50 km/uur daar gewoon te snel en gevaarlijk voor de andere weggebruikers." Voor Hazerswoude Dorp zijn er nog veel plannen in de maak rond de N209 en de Dorpsstraat. Wat GroenLinks betreft moet ook de huidige Dorpstraat een 30 km-weg worden omwille van de veiligheid.

Als het gaat om de plannen voor Aarlanderveen, Koudekerk, Benthuizen en Zwammerdam is GroenLinks tevreden. Kapteijn legt uit: "Wij zijn met name blij met het vooruitzicht dat de Ziendeweg snel definitief wordt afgesloten voor het sluipverkeer en wordt ingericht als fietsstraat. Wat ons betreft krijgt dit prioriteit in de realisatieplannen. Ook voor de Lindenhovenstraat en Kortsteekterweg zien wij graag eenzelfde inrichting ontstaan als voor de Ziendeweg. Richt dit soort wegen in als fietsstraat en respecteer het stiltegebied!"


Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.