Pexels
Advertorial Politiek plein

Plan 30 km-zones doorzetten

GroenLinks is blij met het nieuwe Categoriseringsplan Wegen van de gemeente Alphen aan den Rijn. In dit plan geldt de fietser als leidraad en wordt 30 km/uur de nieuwe norm binnen de bebouwde kom.

Veiliger en schoner

Raadslid Gé Kapteijn licht toe waarom GroenLinks het plan toejuicht: "Met name vanwege de veiligheid, maar ook vanwege de afname van uitstoot, geluid en verbruik. In het plan wordt wel gesproken van verschillende uitzonderingen op deze regel, wij roepen op om dat er niet te veel te laten zijn."

Kanttekeningen

Wel heeft GroenLinks nog wat kanttekeningen. "Wij zijn het eens met de kritiek van de Fietsersbond. Om te beginnen vinden wij de realisatietermijn van 30 jaar voor deze plannen veel te lang. 10 jaar is al te lang!" Ook wil GroenLinks dat het gebied bij het Bosparken de kinderboerderij een 30km-zone wordt en er een zebrapad wordt aangelegd.

"Het is daar immers altijd druk met overstekende voetgangers en fietsers. Waarom moet daar überhaupt 50 gereden worden, als je even later toch weer stil moet staan door de aanpalende rotondes, stoplichten en spoorwegovergang? Bovendien is het tijd dat de fietsers op het Raoul Wallenbergplein eindelijk eens voorrang krijgen."

Kernen

Ook is GroenLinks ontevreden over de uitzondering die het plan maakt voor de Zijde in Boskoop. "Dit juist een onveilige weg. Zeker met de huidige staat van de fietspaden is 50 km/uur daar gewoon te snel en gevaarlijk voor de andere weggebruikers." Voor Hazerswoude Dorp zijn er nog veel plannen in de maak rond de N209 en de Dorpsstraat. Wat GroenLinks betreft moet ook de huidige Dorpstraat een 30 km-weg worden omwille van de veiligheid.

Als het gaat om de plannen voor Aarlanderveen, Koudekerk, Benthuizen en Zwammerdam is GroenLinks tevreden. Kapteijn legt uit: "Wij zijn met name blij met het vooruitzicht dat de Ziendeweg snel definitief wordt afgesloten voor het sluipverkeer en wordt ingericht als fietsstraat. Wat ons betreft krijgt dit prioriteit in de realisatieplannen. Ook voor de Lindenhovenstraat en Kortsteekterweg zien wij graag eenzelfde inrichting ontstaan als voor de Ziendeweg. Richt dit soort wegen in als fietsstraat en respecteer het stiltegebied!"


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.