Alphens EV

Plan voor bescherming van cultuurhistorie valt goed

De plannen van wethouder Erik van Zuylen voor beleid rond cultuurhistorie vallen goed bij de Alphense politiek. De beheersverordening en het bestemmingsplan cultuur gaan beide als hamerstuk naar de gemeenteraad die dit beleid zal goedkeuren. Bij de plannen gaat het vooral om bescherming van historisch erfgoed.

Basis voor de verordening en voor het bestemmingsplan cultuur is de al langer bestaande cultuurhistorische waardenkaart. Deze kaart is een overzicht, met uitleg, van bovengrondse cultuurhistorisch belangrijke zaken zoals beschermwaardige panden, dorpsgezichten en landschappen. De inhoud van beide plannen is hetzelfde. Aan beide plannen zit ook een subsidieregeling vast: Instandhouding Erfgoed.

Bij beschermwaardige panden gaat het om de buitenkant van een gebouw. Het interieur is niet beschermd, om gebouwen ook leefbaar te houden. Soms is een pand echter wel degelijk ook van binnen beschermwaardig, bijvoorbeeld door een monumentale trap. Dan is het beter om van zo’n pand een gemeentelijk monument te maken. Iedere belanghebbende kan deze status aanvragen.

Het beschermen van het erfgoed binnen de gemeente Alphen aan den Rijn heeft heel wat voeten in aarde. Het was lang een ondergeschoven kindje. Inmiddels zijn de meeste stukken klaar en is het wachten nu nog op een goede erfgoedvisie.

Op de foto Rijnkade 11, een van de oudste panden in Alphen-Stad


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:52

Grote file door verkeersongeval op de N11

Op de N11 is woensdag aan het begin van de middag een ongeval gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. Dit heeft een grote file veroorzaakt.

Wonen en bouwen vandaag 13:41

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Blog Opinie vandaag 12:02

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen. 

Advertorial Kunst en Cultuur vandaag 10:19

Cultuurcoaches verbinden inwoners Alphen aan den Rijn

De cultuurcoaches van Parkvilla en Kwadraad maatschappelijk werk hebben de handen ineen geslagen om samen het project ‘Mijn Beeldende Ik’ te ontwikkelen. In vier creatieve workshops beeldende vorming zijn deelnemers aan de slag gegaan met het thema zelfbeeld.