Josh Walet

Plek voor maximaal 100 vluchtelingen bij Nieuwe Sloot

Nieuwe Sloot is aangewezen als Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS-HM). De gemeente laat weten dat daar ruimte is voor maximaal 100 Oekraïense vluchtelingen. Het is bedoeld als doorstroomlocatie: vluchtelingen kunnen maximaal 72 uur bij Nieuwe Sloot blijven.

In de regio Hollands Midden zijn in alle 18 gemeenten opvangcentra aangewezen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Zo'n locatie wordt een Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS-HM) genoemd. In Alphen aan den Rijn is Nieuwe Sloot hiervoor aangewezen. Op deze locatie worden door de veiligheidsregio ook mensen uit Oekraïne opgevangen die niet direct in één van de gemeenten opgevangen kunnen worden.

Kortdurende opvang

De Alphense burgemeester Liesbeth Spies zegt hierover: “We zijn blij dat we de regio hiermee kunnen ondersteunen in de opgave die we hebben bij het opvangen van deze groep vluchtelingen. Op dit moment is het RCVS-HM al actief en wordt er met man en macht aan gewerkt om vanaf volgende week vrijdag de eerste mensen kortdurende opvang te kunnen bieden in de tennishallen van Nieuwe Sloot.”

De groep vluchtelingen uit Oekraïne bestaat voornamelijk uit moeders en kinderen. Ook zijn er enkele ouderen bij en een aantal grotere gezinnen waarvan de vader wel mee mocht reizen vanuit Oekraïne, laat de gemeente weten. In Nieuwe Sloot kunnen maximaal 100 vluchtelingen tegelijk terecht voor opvang. "Afgesproken is dat deze opvang maximaal 72 uur zal duren. Het doel is om de Oekraïners in deze onzekere en onveilige tijd hier op adem te laten komen", aldus de gemeente.

Activiteiten in Nieuwe Sloot

De opvang heeft ook gevolgen voor andere activiteiten in Nieuwe Sloot. Sinds vorig jaar maart is Nieuwe Sloot als vaccinatielocatie door GGD Hollands Midden in gebruik en sinds eind vorig jaar ook als testlocatie. Deze activiteiten blijven gewoon doorgang vinden. Nieuwe Sloot liet eerder al weten dat dit ook gevolgen heeft voor leden: hal 4 is per direct niet meer in gebruik en vanaf zondag 13 maart 12:00 uur zijn alle binnenbanen gesloten. 

Voor Alphenaren die willen helpen

Een oproep aan Alphenaren die graag willen helpen: "Wij vragen iedereen om niet naar de locatie te gaan met spullen of een hulpaanbod. Als men hulp wil aanbieden kan dat via vluchtelingen@alphenaandenrijn.nl. Hier kan men ook met vragen terecht. Beantwoording kan door de drukte vanwege het opvangen van de Oekraïense vluchtelingen even duren. Wij vragen hiervoor begrip en doen ons best zo spoedig mogelijk op de mails te reageren." Voor meer informatie kun je ook kijken op deze speciale pagina van de gemeente.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”