Josh Walet

Plek voor maximaal 100 vluchtelingen bij Nieuwe Sloot

Nieuwe Sloot is aangewezen als Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS-HM). De gemeente laat weten dat daar ruimte is voor maximaal 100 Oekraïense vluchtelingen. Het is bedoeld als doorstroomlocatie: vluchtelingen kunnen maximaal 72 uur bij Nieuwe Sloot blijven.

In de regio Hollands Midden zijn in alle 18 gemeenten opvangcentra aangewezen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Zo'n locatie wordt een Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS-HM) genoemd. In Alphen aan den Rijn is Nieuwe Sloot hiervoor aangewezen. Op deze locatie worden door de veiligheidsregio ook mensen uit Oekraïne opgevangen die niet direct in één van de gemeenten opgevangen kunnen worden.

Kortdurende opvang

De Alphense burgemeester Liesbeth Spies zegt hierover: “We zijn blij dat we de regio hiermee kunnen ondersteunen in de opgave die we hebben bij het opvangen van deze groep vluchtelingen. Op dit moment is het RCVS-HM al actief en wordt er met man en macht aan gewerkt om vanaf volgende week vrijdag de eerste mensen kortdurende opvang te kunnen bieden in de tennishallen van Nieuwe Sloot.”

De groep vluchtelingen uit Oekraïne bestaat voornamelijk uit moeders en kinderen. Ook zijn er enkele ouderen bij en een aantal grotere gezinnen waarvan de vader wel mee mocht reizen vanuit Oekraïne, laat de gemeente weten. In Nieuwe Sloot kunnen maximaal 100 vluchtelingen tegelijk terecht voor opvang. "Afgesproken is dat deze opvang maximaal 72 uur zal duren. Het doel is om de Oekraïners in deze onzekere en onveilige tijd hier op adem te laten komen", aldus de gemeente.

Activiteiten in Nieuwe Sloot

De opvang heeft ook gevolgen voor andere activiteiten in Nieuwe Sloot. Sinds vorig jaar maart is Nieuwe Sloot als vaccinatielocatie door GGD Hollands Midden in gebruik en sinds eind vorig jaar ook als testlocatie. Deze activiteiten blijven gewoon doorgang vinden. Nieuwe Sloot liet eerder al weten dat dit ook gevolgen heeft voor leden: hal 4 is per direct niet meer in gebruik en vanaf zondag 13 maart 12:00 uur zijn alle binnenbanen gesloten. 

Voor Alphenaren die willen helpen

Een oproep aan Alphenaren die graag willen helpen: "Wij vragen iedereen om niet naar de locatie te gaan met spullen of een hulpaanbod. Als men hulp wil aanbieden kan dat via vluchtelingen@alphenaandenrijn.nl. Hier kan men ook met vragen terecht. Beantwoording kan door de drukte vanwege het opvangen van de Oekraïense vluchtelingen even duren. Wij vragen hiervoor begrip en doen ons best zo spoedig mogelijk op de mails te reageren." Voor meer informatie kun je ook kijken op deze speciale pagina van de gemeente.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.