Josh Walet

Politie tevreden met veiligheidsbeeld in Alphen

De politie is tevreden met het algemene veiligheidsbeeld in de gemeente Alphen aan den Rijn. “We doen het zo slecht nog niet”, aldus John Nieumeijer, teamchef Politie Alphen aan den Rijn.  

De politie heeft cijfers naar buiten gebracht over de veiligheid in Alphen van de eerste 7 maanden van 2019. Hieruit blijkt dat het aantal incidenten vrijwel gelijk is gebleven ten opzicht van dezelfde periode in 2018. Het aantal misdrijven is gestegen van 2143 in 2018 naar 2334 in 2019, wat vooral komt doordat er een toename is van het aantal misdrijven via internet.

De cijfers geven inzicht in cijfers met betrekking tot woninginbraken, overval en straatroof, voertuigcriminaliteit, ondernemers en bedrijvigheid, geweld, verkeersveiligheid en overlast. In de meeste gevallen geldt dat de totale criminaliteit is gedaald of gelijk is gebleven.

Verschuiving in aangiften
De politie geeft aan dat er in de afgelopen jaren bij sommige onderwerpen een verandering in aangiften heeft plaatsgevonden. Wat betreft voertuigcriminaliteit wordt er bijvoorbeeld meer aangifte gedaan van gestolen elektrische fietsen, terwijl er voorheen voornamelijk stadsfietsen werden gestolen.

Het aantal aangiftes van huiselijk geweld is afgenomen. Dit komt doordat de politie hier hoger op inzet. Dit komt onder andere doordat de burgemeester meer huisgeboden oplegt, waarbij het duo ook verplicht in gesprek moet gaan met een hulpverlener.

Landelijke trend
Uit de cijfers blijkt dat er een toename is in het aantal verdachten die wordt aangehouden voor rijden onder invloed. “Dit is een landelijke trend”, vertelt John Nieumeijer. “Momenteel zijn we met de gemeente bezig om de locaties in kaart te brengen waar veel ongelukken gebeuren, de zogenoemde hotspots. Per locatie zoeken we naar een passende maatregel.”

“Al met al vind ik dat we best tevreden mogen zijn met de cijfers,” vertelt de politiechef. “We komen nog steeds agenten tekort, dus we doen het zo slecht nog niet.”


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 15:24

Voordelig eten bij Bregje

Hoera! Proeflokaal Bregje heeft 25 vestigingen door heel Nederland. Om dat te vieren kun je in de maand september extra voordelig eten bij Proeflokaal Bregje.

Sport gisteren 14:07

Ex-profs tegen amateurs: ongelijke strijd

Vorig seizoen was het in de eerste klasse A een vreemde competitie. Wekelijks sprake van een nieuwe koploper. In de Hoofdklasse A lijkt het dit jaar een zelfde beeld te krijgen. Na drie wedstrijddagen is nog geen enkele club zonder puntenverlies.

Gemeente gisteren 12:16

De oorlog in beeld

Toen op 7 mei 1945 bekend werd dat een dag later een stoet van de Prinses Irenebrigade en geallieerden via de Rijndijk naar Den Haag te zien zou zijn, regelden de zusters van ’t Zwaantje, Rijndijk Oost, dat de kinderen van de Rijndijk, de Groenendijk en Koudekerk in optocht konden gaan kijken naar hun berijders. Op zich al een unieke samenwerking tussen het katholieke Hazerswoude en het protestantse Koudekerk.   

Evenementen 14 sep. 2019 12:28

Taptoe viert dertigste editie

Op zaterdagavond 14 september viert Taptoe Alphen de dertigste editie van het evenement. Verschillende muziekkorpsen uit de regio komen naar het Stadhuisplein om op te treden.

Advertorial Horeca 14 sep. 2019 10:51

Feestelijke avond bij De Zaak

Op dinsdag 17 september is het feest bij Grandcafé de Zaak. Op de vooravond van de jaarmarkt gaat het dak er 's avonds af!