Josh Walet

Politie tevreden met veiligheidsbeeld in Alphen

De politie is tevreden met het algemene veiligheidsbeeld in de gemeente Alphen aan den Rijn. “We doen het zo slecht nog niet”, aldus John Nieumeijer, teamchef Politie Alphen aan den Rijn.  

De politie heeft cijfers naar buiten gebracht over de veiligheid in Alphen van de eerste 7 maanden van 2019. Hieruit blijkt dat het aantal incidenten vrijwel gelijk is gebleven ten opzicht van dezelfde periode in 2018. Het aantal misdrijven is gestegen van 2143 in 2018 naar 2334 in 2019, wat vooral komt doordat er een toename is van het aantal misdrijven via internet.

De cijfers geven inzicht in cijfers met betrekking tot woninginbraken, overval en straatroof, voertuigcriminaliteit, ondernemers en bedrijvigheid, geweld, verkeersveiligheid en overlast. In de meeste gevallen geldt dat de totale criminaliteit is gedaald of gelijk is gebleven.

Verschuiving in aangiften
De politie geeft aan dat er in de afgelopen jaren bij sommige onderwerpen een verandering in aangiften heeft plaatsgevonden. Wat betreft voertuigcriminaliteit wordt er bijvoorbeeld meer aangifte gedaan van gestolen elektrische fietsen, terwijl er voorheen voornamelijk stadsfietsen werden gestolen.

Het aantal aangiftes van huiselijk geweld is afgenomen. Dit komt doordat de politie hier hoger op inzet. Dit komt onder andere doordat de burgemeester meer huisgeboden oplegt, waarbij het duo ook verplicht in gesprek moet gaan met een hulpverlener.

Landelijke trend
Uit de cijfers blijkt dat er een toename is in het aantal verdachten die wordt aangehouden voor rijden onder invloed. “Dit is een landelijke trend”, vertelt John Nieumeijer. “Momenteel zijn we met de gemeente bezig om de locaties in kaart te brengen waar veel ongelukken gebeuren, de zogenoemde hotspots. Per locatie zoeken we naar een passende maatregel.”

“Al met al vind ik dat we best tevreden mogen zijn met de cijfers,” vertelt de politiechef. “We komen nog steeds agenten tekort, dus we doen het zo slecht nog niet.”


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 17:16

Staking bij de Technische Unie in Alphen

Op donderdagmiddag 23 januari heeft een groep werknemers van verschillende technische groothandels gestaakt bij de Technische Unie (TU) in Alphen. De werknemers kwamen bij elkaar om te staken voor hogere salarissen.

Advertorial Algemeen vandaag 17:11

Opknapdag op broedplaats De Werf

Dat ouderwetse keukentrapje van Brabantia. Het theekastje van overgrootmoeder. Of die staande lamp uit de jaren ’70. Vintage is trend maar dan moet het meubel er natuurlijk wel goed en netjes uitzien. Op De Werf krijgt tweedehands een nieuwe kans.

Evenementen vandaag 16:46

ScalaMUN 2020: de grootste editie ooit

Op 6 en 7 maart 2020 wordt ScalaMUN (Model United Nations) voor de zevende keer op rij georganiseerd door leerlingen en docenten van het Scala College aan de Sacharov-locatie. Deze editie van ScalaMUN heeft als thema ‘’Time to reconsider; Let’s take back our future’’. Dit jaar wordt de grootste ScalaMUN tot nu toe georganiseerd.

Calamiteiten vandaag 15:14

Voertuigdiefstallen kwamen vaker voor in 2019

In veel gemeenten in de regio hebben dieven in 2019 vaker een voertuig gestolen dan in 2018. In Alphen is het aantal voertuigdiefstallen met maar liefst 70% gestegen.

Gemeente vandaag 14:29

Droge voeten, schoon water en een prettige en veilige leefomgeving

Klimaatverandering, de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, de woningbouwopgave in de Randstad. Allemaal geen eenvoudige opgaven. Om alles in goede banen te leiden, stellen overheden strategische samenwerkingsagenda’s op. Hoogheemraad Sjaak Langeslag van Rijnland en wethouder Leo Maat van Alphen aan den Rijn ondertekenden op donderdag 23 januari zo’n strategische samenwerkingsagenda.

Advertorial Musical vandaag 13:54

Theatervoorstelling ‘Haar naam was Sarah’ opnieuw te zien

Productiehuis Alphen aan den Rijn (PA) bracht het toneelstuk 'Haar naam was Sarah', gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Tatiana de Rosnay, vorig jaar voor het eerst op de planken. Na een reeks succesvolle voorstellingen volgt er dit jaar een reprise. Op zondag 16 februari is de voorstelling te zien in Parkvilla.