Josh Walet

Politie voert rollerbankcontroles uit met nieuwe testbanken voor fatbikes: opgevoerd betekent boete

De politie in Alphen aan den Rijn voert regelmatig rollerbankcontroles uit. In de afgelopen maanden zijn nieuwe rollentestbanken geleverd aan politielocaties door heel Nederland. Deze geavanceerde testbanken kunnen niet alleen de snelheid van brom- en snorfietsen meten, maar ook elektrische voertuigen zoals fatbikes, e-bikes en speed-pedelecs. Met deze nieuwe banken voeren ze controles uit om te controleren of voertuigen de toegestane snelheidslimieten overschrijden.

De politie voert regelmatig rollerbankcontroles uit om de maximale snelheid van verschillende voertuigen te controleren. Sinds het begin van het jaar test de politie in Nederland met deze nieuwe rollerbankvariant, die ook e-bikes en fatbikes kan controleren op mogelijke opvoering.

Vervanging oude rollerbanken

Ze vervangen hiermee de oude rollerbanken die al ruim 15 jaar in gebruik waren. Het laatste jaar is er een grote opkomst van elektrische voertuigen, waaronder fatbikes. De wettelijke snelheidslimiet voor elektrische fietsen en fatbikes is 25 kilometer per uur, terwijl speed-pedelecs tot 45 kilometer per uur mogen gaan. Echter, sommige fietsen overschrijden deze limieten, soms zelfs de 50 kilometer per uur. Daarnaast hebben sommige exemplaren een motor van meer dan 250 Watt of een gashendel waarmee men harder kan rijden dan 6 km/h zonder dat er een trapbeweging plaatsvindt. Ook dat mag niet.

Voorheen was het voor de politie lastig om te controleren of elektrische fietsen aan de wettelijke snelheidslimieten voldeden, omdat dit forensisch onderzoek vereiste. Door de toename van ernstige ongevallen onder fietsers in de afgelopen jaren, is deze controle echter van groot belang.

In totaal zijn er 247 nieuwe rollentestbanken over verschillende politielocaties in Nederland verspreid. De boete voor het rijden op een opgevoerd voertuig bedraagt 290 euro, met bij herhaalde overtredingen eenzelfde boete en bij een derde overtreding kan het voertuig in beslag worden genomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 16:49

Brasserie De Alphense Burgemeester opent haar vernieuwde deuren na grote make-over

Na anderhalve week van hard werken en een intensief verbouwen, is het moment eindelijk daar: Brasserie De Alphense Burgemeester onthult haar gloednieuwe uitstraling. Het restaurant, gevestigd in de Julianastraat, heeft een complete make-over ondergaan, van boven tot beneden. Ze openden gisteravond 27 februari om 17:00 haar deuren.

Horeca gisteren 15:34

Restaurant De Lelie staat na ruim 30 jaar te koop

In 1994 opende Alphenaar Alex van der Linden, samen met zijn compagnon Bart van Leeuwen, de deuren van Restaurant De Lelie, gelegen naast het Europapark. Wat ooit begon als een bescheiden theehuis, groeide al snel uit tot een volwaardig restaurant, geliefd bij velen in de regio. Na ruim 33 jaar zijn de twee eigenaren klaar om het stokje door te geven aan de opvolger. 

20 van Alphen gisteren 14:21

Ontdek de FunRun: een avond vol plezier vóór de 20 van Alphen!

Ben je op zondag 3 maart verhinderd en kun je niet meedoen aan de 20 van Alphen? Of zoek je gewoon een leuke opwarmer voor het grote evenement? Voor het eerst in de geschiedenis van de 20 van Alphen wordt er een speciaal event georganiseerd op de avond voorafgaand aan de hoofdwedstrijd: de FunRun. 

Advertorial Overige gisteren 13:05

Buurthuis AquaRijn heeft lentekriebels

Buurtband Ridderveld is in oprichting. Elke donderdag vanaf 7 maart, 15:30 tot 17:00 uur is er een repetitie. De Buurtband zoekt nog leden. Muzikale ervaring is niet nodig maar mensen die al een instrument spelen en meenemen zijn ook zeer welkom. Al op woensdag 15 mei kan de band voor het eerst optreden: op het wijkfeest Ridderveld. Meedoen? Geef je nu op of kom gewoon even kijken bij een repetitie.

Calamiteiten gisteren 12:57

Wasdroger vliegt in brand in de Quadriviumlaan

Op woensdagmiddag is er een wasdroger in brand gevlogen in de Quadriviumlaan in Alphen aan den Rijn. Dankzij een snelle reactie van de bewoner en behulpzame werklui in de straat werd een grotere brand voorkomen.

Politie en handhaving gisteren 11:52

Man gearresteerd met pepperspray en vleesmes op de N11

Afgelopen weekend kwam de Alphense politie in actie na een melding over een man die op de N11 zou lopen. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen ze voertuig zonder bestuurder aan.