Advertorial Politiek

Politiek voor de Dammenaren

Woensdag 14 maart vond het politiek café van Zwammerdam plaats in café Gezwam. Op de goed bezochte avond spraken raadskandidaten van de verschillende partijen over belangrijke thema's in Zwammerdam, zoals wonen, de komst van de MFA (multifunctionele accommodatie) en mogelijke duurzaamheidsmaatregelen.

De avond begon met een informatieve quizronde. Zo leerden de aanwezigen dat er geen bus rijdt op zaterdag, dat het goedkoopste huis dat in Zwammerdam te koop staat 70.000 euro duurder is dan het goedkoopste huis dat in Alphen te koop staat, en dat er geen pinautomaat in het dorp is. Ook leerden aanwezigen hoe vaak het woord 'Zwammerdam' in de verkiezingsprogramma's van de partijen werd genoemd. GroenLinks was daarbij de winnaar met vier vermeldingen. Daarna volgden de PvdA met drie, Nieuw Elan, CDA en RGL met twee en ChristenUnie en D66 met één vermelding. Beter Alphen en de SP bleken Zwammerdam helemaal niet te noemen.

Alle partijen waren het erover eens dat er woningen bij moeten komen in het dorp. Namens GroenLinks betoogde kandidaat Wouter van Kleef voor meer woningen én voorzieningen, voor jong en oud. Die twee zaken moeten hand en hand gaan. Als er bijvoorbeeld geen ruimte is voor verenigingen, zal dat grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid van het dorp. Van Kleef: "Damme is een eigen dorp met een sterke gemeenschap. Wij gaan samen met jullie zorgen dat hier een betaalbare MFA komt en er een school blijft in het dorp. Dat blijft een plicht en een recht! De gemeente spreekt over marktconforme tarieven, niet te verenigen met sociale doeleinden. Natuurlijk is er een bijdrage van verenigingen nodig, maar de gemeente zal moeten bijdragen aan het maatschappelijk nut."

Ook op duurzaamheid wil GroenLinks in Zwammerdam de handen uit de mouwen steken. Van Kleef: "Er wordt al jaren over allerlei ideeën gesproken, maar we moeten NU aan de slag! Met name qua ruimte kunnen we al stappen maken, door nu plekken aan te wijzen voor zonneweides. Ook ziet GroenLinks graag windmolens verschijnen aan de Steekterweg."

Waar GroenLinks zich ook hard voor maakt is het behoud van de salderingsregeling. Met deze regeling mag u aan het eind van het jaar de energie die uw zonnepanelen hebben opgewekt, wegstrepen tegen de energie die u heeft verbruikt. Dit voordeel wordt echter in 2020 afgeschaft.


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.