Alphens EV

Politiek ziet geen andere oplossing voor Theater Castellum

De gemeente Alphen aan den Rijn is eigenaar van het theatergebouw aan het Rijnplein en daarmee verantwoordelijk voor de constructie en de brandveiligheid. Daarom is de raad, grotendeels met frisse tegenzin, akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van 4,1 miljoen euro.

Na maanden van touwtrekken heeft wethouder Erik van Zuylen de Alphense gemeenteraad zover dat zij meegaat met zijn voorstel om de verbouwing van Castellum af te maken en om de brandveiligheid in orde te maken, scenario 3 dus. Op donderdag 18 februari stemden uiteindelijk alleen RGL en SGP tegen. De andere 37 raadsleden zijn akkoord met de plannen van de wethouder.

Subsidie
Wat de gemeenteraad over de hele linie dwars zit, is het jaarlijkse bijpassen van het exploitatietekort. Dit komt overigens door de manier waarop de normale culturele subsidieverlening indertijd is afgesproken. Er wordt vooraf een begroting door Theater Castellum voorgelegd, maar pas achteraf wordt de subsidie bepaald aan de hand van de werkelijke cijfers. Het verschil wordt bijgepast en dat is dan de subsidie voor het theater. Een alternatief zou zijn om een structurele subsidie af te spreken die vooraf bekend is en waarmee Castellum het dan moet doen.

Volwaardig theater
"De verbouwing is erop gericht om de exploitatie te verbeteren", zegt Maurits de Vries (D66). "Wij willen met de huidige exploitant verder. We zijn blij dat het voorstel voor scenario 3 er ligt."
De VVD wil cultuur niet in de waagschaal stellen. "Alphen verdient een goed theater", aldus Anouk Noordermeer. De SP wil het theater sowieso in gemeentelijke handen houden. "We moeten wel goed uitleggen hoe het zit met de kosten", vindt Iris van de Kolk.
"We moeten niet tornen aan een volwaardige theaterfunctie", zegt René Driesen (GroenLinks). "We moeten door de zure appel heen bijten. Het theater kan na de verbouwing weer veertig jaar mee."

Onderzoek exploitatie
Ernst-Jan Straver (PvdA) meldt: "In het belang van het theater willen we stappen vooruit zetten. Een theater hoort in de stad. Wel willen we ook een verkenning naar een andere exploitant." Caroline Blom (CU) voegt hieraan toe: "Wij willen een commerciële partij die het theater voor ons gaat uitbaten."
Het CDA sluit zich aan bij een onderzoek naar een betere exploitatie. "Maar de brandveiligheid moet nu", aldus Marjon Verkleij.
André de Jeu (Nieuw Elan) is van mening dat er eventueel moet worden afgeweken van de door de raad gestelde kaders. "Een externe exploitant werkt wellicht beter dan wij. Een ondernemer wil verdienen. Groei en continuïteit kan alleen als er winst wordt gemaakt."

Optie verkoop
Nu het gebouw wordt opgeknapt, moet inderdaad worden gekeken naar de exploitatie. Een optie is om het theater, met of zonder gebouw, te verkopen. "We gaan daarbij uit van de kaders die door de gemeenteraad zijn gesteld. Daarom zijn eerdere aanvragen afgewezen", meldt de wethouder.
De gemeente is inmiddels in een voorzichtig gesprek met een commerciële exploitant die wellicht iets heel anders wil met het gebouw. Van Zuylen voegt hieraan toe dat hij voortaan ook aanvragen aan de raad voor zal leggen als deze afwijken. Bovendien: "We delen de uitkomsten van alle gesprekken met de raad."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 13:45

Een terugblik op de 55e editie van de 20 van Alphen

Het is alweer een jaar geleden dat duizenden lopers aan de start verschenen van de 20 van Alphen. Dit jaar zal de openingsklassieker van het Nederlandse hardloopseizoen helaas niet doorgaan. Daarom blikken we terug op de vorige editie van het Alphense sportevenement.

Calamiteiten gisteren 13:00

Fietser met spoed naar het ziekenhuis na botsing achterop auto

Op zondag 7 maart heeft er aan het begin van de middag een ongeluk plaatsgevonden tussen een automobilist en een fietser op de Renaissancelaan in Alphen. De fietser raakte daarbij zwaargewond en is met spoed richting het ziekenhuis vervoerd.

Romeinen gisteren 11:52

ROMEINEN Centurion en optio

De basiseenheid voor het Romeinse leger is een centurie. Deze groep van tachtig mannen wordt geleid door de centurion en zijn assistent de optio. De centurion is de officier die de centurie leidt en de optio is wat we tegenwoordig een drilsergeant zouden noemen.