Alphens EV

Politiek ziet geen andere oplossing voor Theater Castellum

De gemeente Alphen aan den Rijn is eigenaar van het theatergebouw aan het Rijnplein en daarmee verantwoordelijk voor de constructie en de brandveiligheid. Daarom is de raad, grotendeels met frisse tegenzin, akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van 4,1 miljoen euro.

Na maanden van touwtrekken heeft wethouder Erik van Zuylen de Alphense gemeenteraad zover dat zij meegaat met zijn voorstel om de verbouwing van Castellum af te maken en om de brandveiligheid in orde te maken, scenario 3 dus. Op donderdag 18 februari stemden uiteindelijk alleen RGL en SGP tegen. De andere 37 raadsleden zijn akkoord met de plannen van de wethouder.

Subsidie
Wat de gemeenteraad over de hele linie dwars zit, is het jaarlijkse bijpassen van het exploitatietekort. Dit komt overigens door de manier waarop de normale culturele subsidieverlening indertijd is afgesproken. Er wordt vooraf een begroting door Theater Castellum voorgelegd, maar pas achteraf wordt de subsidie bepaald aan de hand van de werkelijke cijfers. Het verschil wordt bijgepast en dat is dan de subsidie voor het theater. Een alternatief zou zijn om een structurele subsidie af te spreken die vooraf bekend is en waarmee Castellum het dan moet doen.

Volwaardig theater
"De verbouwing is erop gericht om de exploitatie te verbeteren", zegt Maurits de Vries (D66). "Wij willen met de huidige exploitant verder. We zijn blij dat het voorstel voor scenario 3 er ligt."
De VVD wil cultuur niet in de waagschaal stellen. "Alphen verdient een goed theater", aldus Anouk Noordermeer. De SP wil het theater sowieso in gemeentelijke handen houden. "We moeten wel goed uitleggen hoe het zit met de kosten", vindt Iris van de Kolk.
"We moeten niet tornen aan een volwaardige theaterfunctie", zegt René Driesen (GroenLinks). "We moeten door de zure appel heen bijten. Het theater kan na de verbouwing weer veertig jaar mee."

Onderzoek exploitatie
Ernst-Jan Straver (PvdA) meldt: "In het belang van het theater willen we stappen vooruit zetten. Een theater hoort in de stad. Wel willen we ook een verkenning naar een andere exploitant." Caroline Blom (CU) voegt hieraan toe: "Wij willen een commerciële partij die het theater voor ons gaat uitbaten."
Het CDA sluit zich aan bij een onderzoek naar een betere exploitatie. "Maar de brandveiligheid moet nu", aldus Marjon Verkleij.
André de Jeu (Nieuw Elan) is van mening dat er eventueel moet worden afgeweken van de door de raad gestelde kaders. "Een externe exploitant werkt wellicht beter dan wij. Een ondernemer wil verdienen. Groei en continuïteit kan alleen als er winst wordt gemaakt."

Optie verkoop
Nu het gebouw wordt opgeknapt, moet inderdaad worden gekeken naar de exploitatie. Een optie is om het theater, met of zonder gebouw, te verkopen. "We gaan daarbij uit van de kaders die door de gemeenteraad zijn gesteld. Daarom zijn eerdere aanvragen afgewezen", meldt de wethouder.
De gemeente is inmiddels in een voorzichtig gesprek met een commerciële exploitant die wellicht iets heel anders wil met het gebouw. Van Zuylen voegt hieraan toe dat hij voortaan ook aanvragen aan de raad voor zal leggen als deze afwijken. Bovendien: "We delen de uitkomsten van alle gesprekken met de raad."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.