Alphens EV

Politieke partijen over gedragscode en neveninkomsten

Tijdens de extra raadsvergadering van zaterdag 30 november over de gedragscode van de gemeente Alphen aan den Rijn hebben de fracties hun mening gegeven over deze gedragscode en over neveninkomsten. Daarnaast is een motie aangenomen om een raadswerkgroep gedragscode in te stellen.

De gemeenteraad was op twee raadsleden na voltallig. Maurice Piëtte (VVD) ontbrak, evenals Wil Verschuur (BeterAlphen). De raadsvergadering werd voorgezeten door Bas Wienbelt (VVD), die als vicevoorzitter burgemeester Spies verving. Wienbelt stelde vooraf: "Ik vraag om een heldere uitspraak van elke fractie over de lokale gedragscode en over neveninkomsten."

Lokale gedragscode
ChristenUnie wil een nieuwe correcte gedragscode waarin de geest van de code uit 2014 wordt bewaard, daarvoor wil de CU een voortvarend plan van aanpak van het college van Burgemeester & Wethouders zien.
D66 wil een nieuwe gedragscode die in een raadswerkgroep wordt besproken.
SGP wil een aangepaste gedragscode zonder een financiële paragraaf.
Nieuw Elan wil een nieuwe gedragscode die in een raadswerkgroep wordt besproken en wil voor nu punt 3.5 opschorten.
PvdA wil een duidelijke en juridisch correcte gedragscode.
SP staat achter het op korte termijn aanpassen van de gedragscode.
RGL wil dat de gedragscode opnieuw wordt bekeken.
GroenLinks vindt dat 'we' iets moeten met de gedragscode.
WKB vindt dat de gedragscode moet worden besproken.
VVD vindt dat de gedragscode niet klopt en moet worden aangepast aan de Gemeentewet.
CDA zegt dat in de Gemeentewet staat dat gemeenten zich niet moeten bemoeien met inkomsten en wil een nieuwe gedragscode waarin niet over financiën wordt gesproken.

Neveninkomsten
ChristenUnie, D66, SGP, Nieuw Elan, PvdA, GroenLinks, WKB en CDA vinden verdergaande afdracht dan de Gemeentewet voorschrijft niet juist.
SP, RGL en VVD vinden moreel gezien een verdergaande afdracht dan de Gemeentewet voorschrijft wel juist.

Eindconclusie
Wienbelt vat de conclusie van de gemeenteraad als volgt samen: "De meerderheid van de gemeenteraad vindt bepaling 3.5 van de gedragscode juridisch niet houdbaar, daarom zijn bestuurders niet gehouden aan het afdragen van neveninkomsten volgens de gedragscode. De burgemeester heeft juridisch juist gehandeld en hoeft derhalve geen extra neveninkomsten af te dragen."
Tevens is naar aanleiding van een motie van de PvdA besloten om een raadswerkgroep gedragscode in te stellen en om punt 3.5 van de lokale gedragscode op te schorten totdat er een nieuwe gedragscode door de gemeenteraad is besproken.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.

Algemeen gisteren 16:11

Lachgas wordt een softdrug

Het kabinet plaatst het verdovende middel lachgas onder de Opiumwet, waardoor het bezit, de handel, de verkoop, het vervoer en de productie van lachgas wordt verboden. De gemeente Alphen aan den Rijn kondigde eerder al aan dit te wijzigen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Economie gisteren 15:06

Bekendmaking genomineerden VOAWARDS 2020

Donderdag 19 december worden de genomineerden bekendgemaakt voor de VOAWARDS 2020 tijdens de VOA-netwerkborrel. Dit jaar is de verkiezing in een nieuw jasje gestoken, waarbij ondernemingen worden onderverdeeld in 5 categorieën.

Rechtszaak gisteren 14:23

Strafzaak geseponeerd door omgekomen verdachte

De rechtszaak tegen een Alphenaar is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). De reden? De verdachte is onlangs om het leven gekomen bij een ongeluk.

Politiek gisteren 13:29

Verbouwing Theater Castellum definitief in zomer 2020

De geplande verbouwing van Theater Castellum in Alphen aan den Rijn gaat door. De entree wordt ruimer en logischer ingedeeld, de horecafuncties worden vernieuwd en verbeterd, achterstallig onderhoud wordt verholpen. Kortom: het theater kan er weer een paar jaar tegenaan.