Alphens EV

Politieke partijen over gedragscode en neveninkomsten

Tijdens de extra raadsvergadering van zaterdag 30 november over de gedragscode van de gemeente Alphen aan den Rijn hebben de fracties hun mening gegeven over deze gedragscode en over neveninkomsten. Daarnaast is een motie aangenomen om een raadswerkgroep gedragscode in te stellen.

De gemeenteraad was op twee raadsleden na voltallig. Maurice Piëtte (VVD) ontbrak, evenals Wil Verschuur (BeterAlphen). De raadsvergadering werd voorgezeten door Bas Wienbelt (VVD), die als vicevoorzitter burgemeester Spies verving. Wienbelt stelde vooraf: "Ik vraag om een heldere uitspraak van elke fractie over de lokale gedragscode en over neveninkomsten."

Lokale gedragscode
ChristenUnie wil een nieuwe correcte gedragscode waarin de geest van de code uit 2014 wordt bewaard, daarvoor wil de CU een voortvarend plan van aanpak van het college van Burgemeester & Wethouders zien.
D66 wil een nieuwe gedragscode die in een raadswerkgroep wordt besproken.
SGP wil een aangepaste gedragscode zonder een financiële paragraaf.
Nieuw Elan wil een nieuwe gedragscode die in een raadswerkgroep wordt besproken en wil voor nu punt 3.5 opschorten.
PvdA wil een duidelijke en juridisch correcte gedragscode.
SP staat achter het op korte termijn aanpassen van de gedragscode.
RGL wil dat de gedragscode opnieuw wordt bekeken.
GroenLinks vindt dat 'we' iets moeten met de gedragscode.
WKB vindt dat de gedragscode moet worden besproken.
VVD vindt dat de gedragscode niet klopt en moet worden aangepast aan de Gemeentewet.
CDA zegt dat in de Gemeentewet staat dat gemeenten zich niet moeten bemoeien met inkomsten en wil een nieuwe gedragscode waarin niet over financiën wordt gesproken.

Neveninkomsten
ChristenUnie, D66, SGP, Nieuw Elan, PvdA, GroenLinks, WKB en CDA vinden verdergaande afdracht dan de Gemeentewet voorschrijft niet juist.
SP, RGL en VVD vinden moreel gezien een verdergaande afdracht dan de Gemeentewet voorschrijft wel juist.

Eindconclusie
Wienbelt vat de conclusie van de gemeenteraad als volgt samen: "De meerderheid van de gemeenteraad vindt bepaling 3.5 van de gedragscode juridisch niet houdbaar, daarom zijn bestuurders niet gehouden aan het afdragen van neveninkomsten volgens de gedragscode. De burgemeester heeft juridisch juist gehandeld en hoeft derhalve geen extra neveninkomsten af te dragen."
Tevens is naar aanleiding van een motie van de PvdA besloten om een raadswerkgroep gedragscode in te stellen en om punt 3.5 van de lokale gedragscode op te schorten totdat er een nieuwe gedragscode door de gemeenteraad is besproken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:18

Woonforte waarschuwt voor phishingmail

Momenteel is er een phishingmail in omloop, zo waarschuwt Woonforte. De mail waarin WoningNet Holland-Rijnland meldt dat jouw inschrijving is verlopen en dat je moet betalen, klopt niet. WoningNet bestaat namelijk niet meer.

Overige vandaag 14:31

Een coronaproof roulatieprogramma op Burendag in De Veenweiden

Op zaterdag 26 september was het Burendag. Hoe vier je dat als Bezoekerscentrum in natuurgebied Zegersloot? Wie zijn dan je buren? Daar wisten Bezoekerscentrum De Veenweiden en Natuurvereniging IVN Alphen wel antwoord op. 

Advertorial Winkels vandaag 13:45

Dutch Dream Slaapcomfort specialisten nu ook in Alphen!

Heerlijk slapen en fris weer wakker worden, daar droomt toch iedereen van? Een juiste slaapcombinatie is de eerste stap naar comfortabel slapen. Om die juiste combinatie te vinden, heb je een deskundig advies nodig. Vanaf nu kun je in Alphen terecht bij Dutch Dream Slaapcomfort aan de Euromarkt. Ook als je nek-, rugklachten of andere gezondheidsproblemen hebt, kun je terecht. Dutch Dream biedt meer dan slaapcomfort aan iedereen.