Alphens EV

Politieke partijen over gedragscode en neveninkomsten

Tijdens de extra raadsvergadering van zaterdag 30 november over de gedragscode van de gemeente Alphen aan den Rijn hebben de fracties hun mening gegeven over deze gedragscode en over neveninkomsten. Daarnaast is een motie aangenomen om een raadswerkgroep gedragscode in te stellen.

De gemeenteraad was op twee raadsleden na voltallig. Maurice Piëtte (VVD) ontbrak, evenals Wil Verschuur (BeterAlphen). De raadsvergadering werd voorgezeten door Bas Wienbelt (VVD), die als vicevoorzitter burgemeester Spies verving. Wienbelt stelde vooraf: "Ik vraag om een heldere uitspraak van elke fractie over de lokale gedragscode en over neveninkomsten."

Lokale gedragscode
ChristenUnie wil een nieuwe correcte gedragscode waarin de geest van de code uit 2014 wordt bewaard, daarvoor wil de CU een voortvarend plan van aanpak van het college van Burgemeester & Wethouders zien.
D66 wil een nieuwe gedragscode die in een raadswerkgroep wordt besproken.
SGP wil een aangepaste gedragscode zonder een financiële paragraaf.
Nieuw Elan wil een nieuwe gedragscode die in een raadswerkgroep wordt besproken en wil voor nu punt 3.5 opschorten.
PvdA wil een duidelijke en juridisch correcte gedragscode.
SP staat achter het op korte termijn aanpassen van de gedragscode.
RGL wil dat de gedragscode opnieuw wordt bekeken.
GroenLinks vindt dat 'we' iets moeten met de gedragscode.
WKB vindt dat de gedragscode moet worden besproken.
VVD vindt dat de gedragscode niet klopt en moet worden aangepast aan de Gemeentewet.
CDA zegt dat in de Gemeentewet staat dat gemeenten zich niet moeten bemoeien met inkomsten en wil een nieuwe gedragscode waarin niet over financiën wordt gesproken.

Neveninkomsten
ChristenUnie, D66, SGP, Nieuw Elan, PvdA, GroenLinks, WKB en CDA vinden verdergaande afdracht dan de Gemeentewet voorschrijft niet juist.
SP, RGL en VVD vinden moreel gezien een verdergaande afdracht dan de Gemeentewet voorschrijft wel juist.

Eindconclusie
Wienbelt vat de conclusie van de gemeenteraad als volgt samen: "De meerderheid van de gemeenteraad vindt bepaling 3.5 van de gedragscode juridisch niet houdbaar, daarom zijn bestuurders niet gehouden aan het afdragen van neveninkomsten volgens de gedragscode. De burgemeester heeft juridisch juist gehandeld en hoeft derhalve geen extra neveninkomsten af te dragen."
Tevens is naar aanleiding van een motie van de PvdA besloten om een raadswerkgroep gedragscode in te stellen en om punt 3.5 van de lokale gedragscode op te schorten totdat er een nieuwe gedragscode door de gemeenteraad is besproken.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 12:15

Quinty Keijzer tweede op NK veldrijden

Zaterdag 25 januari werd in Moergestel het NK veldrijden voor de jeugd georganiseerd. Bij de 9-jarige meisjes stond namens WV Avanti Quinty Keijzer aan de start. Zij wist de tweede plek te veroveren.

Algemeen vandaag 11:25

Handtekeningen verzamelen om HAP ’s nachts open te houden

Politiek betrokkenen en belangstellenden verzamelden zich zaterdagmiddag 25 januari bij de winkel van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid in de Julianastraat in Alphen. In een uur tijd zijn er ruim 100 handtekeningen gezet op een reusachtige witte ‘pil’ om de huisartsenpost (HAP) in Alphen ’s nachts open te houden.  

Advertorial Overige vandaag 10:45

Van Ekris Toyota Alphen enige Hofleverancier onder autodealers in Nederland

Van Ekris Toyota, met drie vestigingen waaronder de locatie Alphen aan den Rijn, is als enige Hofleverancier onder de autodealers. Ze waren al de enige Toyota-dealer in Nederland maar ze zijn ook echt de enige autodealer in Nederland die zich zo mag noemen. Van Ekris bestaat al meer dan 109 jaar en is nog een echt familie bedrijf waarbij de 4e generatie aan het roer staat.

Overige vandaag 10:07

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn in eindronde Help Nederland Vooruit

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn is geselecteerd als één van de vijf regionale initiatieven die meedoen in de stemronde van het ING Nederland Fonds. Dit fonds helpt initiatieven die Nederland sterker maken graag vooruit. Zij organiseren daarom dit jaar voor de vijfde keer de actie Help Nederland Vooruit.