Politieonderzoek naar bedreigingen binnen Alphense gemeenteraad

"Ik vertrouw er op dat geen van de betrokkenen de pers informeert, want dan is het prijs schieten voor de pers en zal de Gemeente Alphen ad Rijn in een kwaad daglicht komen te staan", aldus burgemeester Tjerk Bruinsma in een e-mail, die hij vandaag (13 au

Wat is er aan de hand?
Al het hele jaar zijn er perikelen rond de in het kader van de gemeentefusie nieuw benoemde griffier. Een griffier geeft samen met zijn afdeling ondersteuning aan de leden van de gemeenteraad. Met zijn komst is er het nodige veranderd en lang niet iedereen binnen de raad, maar ook op de afdeling, is tevreden over de situatie. 

Pauline Heijkoop (D66) is lid van werkgeverscommissie. Deze commissie heeft direct contact met de griffier en Heijkoop verdedigt als commissielid de griffier. Zij heeft al maandenlang ruzie met Wil Verschuur van Beter Alphen, die juist verklaard tegenstander is van de griffier. Overigens weten wij uit betrouwbare bronnen, dat Verschuur lang niet het enige raadslid is, dat ontevreden is. Daarnaast zijn volwassen medewerkers van de griffie spontaan in huilen uitgebarsten over de ernstig verstoorde arbeidsverhoudingen op hun afdeling. Feit is ook dat er een vele tienduizenden euro's kostend begeleidings- en beoordelingstraject in gang is gezet naar het functioneren van de griffier. 

Heftige ruzie in de gemeenteraad
Gedetailleerde informatie blijft echter achter gesloten deuren omdat het om persoonlijke zaken gaat volgens de één, omdat de waarheid niet boven tafel mag komen volgens de ander. Dit heeft geleid tot stevige ruzie tussen de raadsleden Heijkoop en Verschuur. Tijdens een vergadering van 16 juli is dat enigzins uit de hand gelopen. Harde woorden gingen over en weer en er viel een stoel om. Volgens aanwezige raadsleden van andere partijen was er echter absoluut geen sprake van een bedreiging.

Heijkoop denkt daar anders over en is, ondanks het feit dat de burgemeester haar daar van wilde weerhouden, toch naar de politie gestapt om aangifte te doen van bedreiging door Verschuur. Burgemeester Bruinsma heeft nog overleg gehad met de officier van Justitie om te bemiddelen in deze kwestie, maar tevergeefs. "De officier was daartoe bereid, maar de maandag daarop is de aangifte doorgezet door Pauline. Toen kon ik helaas ook niet meer (laten) bemiddelen. Overigens: het is Pauline haar goede recht om aangifte te doen, maar of het verstandig is in dit soort zaken betwijfel ik", zo schrijft Bruinsma aan de raad.

Raadsleden worden gehoord door politie
Inmiddels is de politie haar ondervragingen gestart en worden de raadsleden die getuige waren gehoord. In sommige gevallen moeten mensen naar Gouda komen en in andere gevallen komt de politie naar Alphen aan den Rijn voor nader onderzoek.  

We houden u op de hoogte. Zeker is wel dat de verhoudingen in de gemeenteraad zodanig ernstig zijn verstoord, dat het vrijwel onvermijdbaar is dat er koppen gaan rollen. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.