Pixabay
Blog Opinie

Poppodium van de baan? Niks ervan!

Soms lees je dingen in de krant waarvan je denkt: hoe komen ze erbij? De plannen voor een poppodium in Alphen aan den Rijn zouden van de baan zijn. Niets is minder waar.  

Wat is er aan de hand? Het budget van 2,6 miljoen euro voor de verbouwing van theater Castellum is nodig om de verblijfsruimten van het publiek en de horecavoorziening in het pand te verbeteren. Dit is goed voor de aantrekkelijkheid van Castellum en voor de exploitatie van theater en bioscoop.

Binnen dit budget blijft er geen geld over om de kleine zaal van Castellum geschikt te maken voor de functie van poppodium (waar ook gedanst kan worden). Meer dan deze constatering doet het college niet. Maar is het poppodium daarmee van de baan? Natuurlijk niet.

Het college heeft voorgerekend dat de realisatie van een poppodium in Castellum een investering van circa 750.000 euro vergt. Zo’n investering wordt over een langere periode afgeschreven. Feitelijk komt het erop neer dat je voor een jaarlijks bedrag van circa 45.000 euro een poppodium in Alphen kunt realiseren. In de hoogtijdagen van het Kasteel kreeg dit poppodium jaarlijks een subsidie van 110.000 euro.

GroenLinks verwacht van het college dat uitvoering wordt gegeven aan de cultuurvisie, waarin het gemis van een poppodium duidelijk naar voren kwam. Die conceptvisie kreeg veel kritiek, juist omdat veel partijen vonden dat het met het cultuurbeleid in Alphen wel wat ambitieuzer mag.

Een – relatief bescheiden - investering in een poppodium mag in die cultuurvisie dus niet ontbreken.

- René Driesen, fractievoorzitter GroenLinks


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.

Dronefotografie vandaag 14:32

Alphen vanuit de lucht: de Engelse landschapsstijl in het Alphense Bospark

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week het Bospark, dat in de jaren ’30 werd aangelegd in het kader van werkverschaffing.

Alphense Zendmast vandaag 12:06

Alphense zendmast blauw en geel verlicht voor Alphen Samen Sterk

Zaterdagavond 8 mei is de Alphense zendmast verlicht voor Alphen Samen Sterk, de kledingactie die in het leven is geroepen om de door corona getroffen Alphense horecagelegenheden te steunen. De zendmast zal verlicht zijn in de kleuren blauw en geel, de kleuren van Alphen Samen Sterk.

Advertorial Winkels vandaag 10:58

Gek op wijn? Kom werken bij La Bodega '87!

Dé wijnspeciaalzaak en wijnbar van Alphen aan den Rijn, La Bodega ’87, is op zoek naar een nieuwe collega. Ben jij niet alleen een wijnliefhebber maar ook een (aankomend) kenner? Dan is Dennis misschien wel op zoek naar jou! La Bodega ’87 zoekt een allround medewerker die zich thuis voelt in een kleine organisatie.