Pixabay

Positieve uitslag bij corona-zelftest? Laat je hertesten door de GGD

De afgelopen dagen vliegen de corona-zelftesten de deur uit. Deze testen zijn bedoeld om preventief te kijken of je besmet bent met het coronavirus. Maar wat als je positief test? GGD Hollands Midden benadrukt dat het dan belangrijk is om een hertest uit te laten voeren door de GGD.

De overheid heeft de corona-zelftesten beschikbaar gesteld zodat mensen zichzelf preventief kunnen laten testen op corona. Voor nu zijn de zelftesten alleen nog verkrijgbaar bij de apotheken, maar binnenkort is het de bedoeling dat de zelftesten ook in de supermarkt kunnen worden aangeschaft.

Hertesten

Een zelftest is bedoeld voor mensen die geen klachten hebben en niet in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon. Mensen die positief testen met een zelftest, dienen daarna een testafspraak maken bij de GGD om de uitslag te bevestigen met een PCR-test. Dit heeft alles te maken met de betrouwbaarheid van de zelftest.

“De reden waarom je een positieve test bij de GGD moet bevestigen, is omdat de zelftest minder betrouwbaar is dan de PCR-test”, laat GGD Hollands Midden weten. Volgens de Rijksoverheid heeft dit te maken met het feit dat de test niet door een professional wordt afgenomen. “Door je uitslag te bevestigen bij de GGD weet je zeker dat je ook echt corona hebt. Een coronatest bij de GGD is altijd gratis.”

Hoe werkt een zelftest?

Het voordeel van deze tests is dat ze een stuk toegankelijker zijn dan de tests van de GGD. Een ander pluspunt is dat bij de zelftest het wattenstaafje minder ver het neusgat in hoeft. Nadat je het wattenstaafje ongeveer twee centimeter in je neus stopt, draai je het vier keer rond. Dit doe je vijftien seconde per neusgat. Vervolgens gaat het wattenstaafje in een plastic buisje met vloeistof. Dit buisje schud je, om vervolgens in het plastic buisje te knijpen. Het wattenstaafje kan je eruit halen en een aantal druppels van de vloeistof uit het buisje leg je op het testplaatje. Daarna zie je de uitslag.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.