Van Ede Architecten

PostNL wil nieuw sorteercentrum bij Steekterweg, bewonersvereniging maakt bezwaren kenbaar

Een sorteercentrum van 8.000 vierkante meter. Dat wil PostNL realiseren op de Steekterweg bij hefbrug Gouwesluis om hun pakkettennetwerk uit te breiden. Omwonenden waren echter niet enthousiast toen zij de plannen doorlazen.

Op industrieterrein Steekterpoort II moet een megagroot distributiecentrum komen. Iets verderop heeft PostNL de ambitie om een sorteercentrum van 8.000 vierkante meter te realiseren, wat blijkt uit een ingediende vergunningaanvraag. “De aanvraag voor het sorteercentrum in Alphen aan den Rijn is ten behoeve van de uitbreiding van ons pakkettennetwerk”, was het enige wat PostNL op dit moment kon vertellen.

Bewonersvereniging Onder de Hefbrug kwam via Week in Beeld, waar onder meer de vergunningaanvragen in staan, te weten dat PostNL deze aanvraag heeft gedaan. Enthousiast over de plannen zijn ze zeker niet. Er wordt namelijk gevreesd dat luchtverontreiniging en herrie van de voertuigen die dagelijks af en aan rijden het leefklimaat zal aantasten. De bewonersvereniging heeft hun bezwaren dan ook kenbaar gemaakt aan de gemeente.

Veel motorvoertuigbewegingen

Het plan is dat er bij de Steekterweg twee uitritten komen. “Tegen de twee uitritten op zichzelf hebben we geen bezwaar, alleen waarvoor ze gaan dienen vinden wij een grote inbreuk op onze leefomgeving”, schrijven zij. Het gaat om 2.000 motorvoertuigbewegingen (mvb) gedurende een dagdienst. “Deze 2000 mvb en de 2000 mvb van het andere te bouwen distributiecentrum zal grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid in onze wijk.”

Voor welke gevolgen vreest de bewonersvereniging dan precies? “De stoplichten bij de Limeslus en N207 zullen zwaar overbelast worden. 4000 mvb gedurende een dag van 10 uur komt overeen met 4000:600= 6,5 mvb per minuut. Dit zal leiden tot een continue rij van voertuigen voor het stoplicht van alle kanten.” Met het grondwerk van het sorteercentrum is al begonnen, wat de bewonersvereniging verbaast. Er is namelijk begonnen zonder dat er een aanvraag voor de bouw in Week in Beeld heeft gestaan.

Geluidsoverlast

Met de komst van het sorteercentrum wordt gevreesd voor extra geluidsoverlast van achteruitrijdende vrachtauto’s die daarvoor een alarmering hebben. “Omdat de meeste vrachtauto’s van dit sorteercentrum ’s nachts zullen aankomen geeft dit zonder meer een hinderlijke verstoring van de nachtrust. Bewezen is dat het signaal geluid ver draagt zeker gedurende de nacht. De bewoners worden dus belast door het geluid van de containerhaven, PostNL en het mega distributiecentrum. Dit is voor ons onacceptabel.”

Maatregelen nemen

De bewonersvereniging vindt daarom dat er maatregelen genomen dienen te worden tegen deze overlast. “Het aantal mvb nabij de stoplichten zal zeker de hoeveelheid fijnstof in de woonomgeving doen toenemen. De toelaatbare grenswaardes staan nu al zeer onder druk en zullen door alle activiteiten (waaronder ook de vervanging en verbreding Steekterbrug) waarschijnlijk worden overschreden.”

Er wordt dan ook gevraagd onderzoek te doen en de uitstoot te monitoren. “Hoe past het sorteercentrum van PostNL binnen de stikstof en CO2 productie? En dan niet alleen de bouw maar ook gedurende de werkzaamheden nadat de bouw gereed is, waarbij de voertuigen ook een uitstoot hebben. Gezien de snelheid waarmee gereden wordt op de Steekterweg (nabij de spoorweg) en waarop de uitritten gaan komen is de vraag of dit wel een veilige situatie geeft of moeten ook hier stoplichten komen? Er zijn automobilisten en motorrijders die denken dat het een 80km weg is en dit dan soms nog overschrijden. Het is een 50km weg maar als je dit rijdt kan je van je medeweggebruikers een opgestoken vinger krijgen.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 22 jan. 2022 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.