Van Ede Architecten

PostNL zet hoog in op duurzaamheid bij realiseren nieuw regionaal distributiecentrum

Onlangs heeft de gemeente een bouwkavel op bedrijventerrein Steekerpoort I verkocht aan PostNL. Er komt een sorteercentrum van 8.000 vierkante meter. En PostNL zet daarbij hoog in op duurzaamheid.

Op het bedrijventerrein Steekterpoort I wordt de komende jaren ingezet op een flinke ontwikkeling. “De aanwezigheid van de overslaghaven Alpherium, gekoppeld aan een uitgebreide infrastructuur en grote kavels bieden kans om de bedrijvigheid en werkgelegenheid in dit gebied flink uit te breiden”, aldus de gemeente. Op de kavel die is verkocht aan PostNL wordt een sorteercentrum gerealiseerd. Hiermee wil het postbedrijf hun pakkettennetwerk uitbreiden.

Duurzaamheid

PostNL zet hoog in op duurzaamheid. Het distributiecentrum wordt namelijk gebouwd conform BREEAM-NL ‘excellent’. BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving en ‘excellent’ is één van de hoogste keurmerken. Om hieraan te voldoen wordt het project beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling.

Het gebouw wordt dan ook onder meer voorzien van zonnepanelen, warmteterugwinning, led verlichting en elektrische verwarming (gasloos). PostNL bouwt ook een laadplein voor elektrische bestelauto’s en wil in de toekomst emissievrij bezorgen in het centrum van Alphen aan den Rijn.

Bezwaren van bewoners

Duurzaam of niet, omwonenden staan niet te springen om de komst van het sorteercentrum. Zij vrezen namelijk dat luchtverontreiniging en herrie van de voertuigen die dagelijks af en aan rijden, het leefklimaat zal aantasten. De bewonersvereniging heeft hun bezwaren op een eerder moment ook al kenbaar gemaakt aan de gemeente.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:49

Plan voor bescherming van cultuurhistorie valt goed

De plannen van wethouder Erik van Zuylen voor beleid rond cultuurhistorie vallen goed bij de Alphense politiek. De beheersverordening en het bestemmingsplan cultuur gaan beide als hamerstuk naar de gemeenteraad die dit beleid zal goedkeuren. Bij de plannen gaat het vooral om bescherming van historisch erfgoed.

Advertorial Kinderen vandaag 15:33

Theater Castellum geeft Mad Science V.I.Pakketje weg

Op zondag 6 februari gaat het er knallend aan toe in Castellum met de voorstelling Mad Science (5+). Het theater mag twee V.I.Pakketjes vol met proefjes en experimenten weggeven. 

Wonen en bouwen vandaag 12:10

Nieuwbouw Scala College officieel begonnen: eerste paal is de grond in

De eerste paal voor de nieuwbouw van het Scala College aan de Henry Dunantweg is de grond in. De realisatie van de nieuwbouw voor het Scala College is daarmee gestart. De bouw is in handen van Du Prie bouw & ontwikkeling. De oplevering wordt verwacht in juni 2023.