Josh Walet

Precies vijf jaar geleden werd de Koningin Máximabrug opengesteld voor verkeer

Dinsdag 21 december 2021 is het precies 5 jaar geleden dat de Koningin Máximabrug in gebruik werd genomen. Toenmalig wethouder Tseard Hoekstra opende de brug door deze te laten zakken, waarna de eerste auto's over de brug konden rijden.

De Koningin Máximabrug bestaat uit twee bascule bruggen over de Oude Rijn en ligt op de grens met Koudekerk aan den Rijn. De weg over de brug gaat over de Van de Landlustweg met een lus terug naar de Gnephoek en dan terug naar de Hoge Waard. De Koningin Máximabrug werd in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn gerealiseerd ter ontsluiting van industrieterrein de Hoge Waard, zodat de kernen Alphen aan den Rijn en Koudekerk aan den Rijn minder overlast hebben van (vracht)verkeer.

Tekst loopt door onder de foto's

opening-maximabrug.jpg

opening-maximabrug4.jpg

Kijkje achter de schermen

Een paar maanden voordat de brug gereed was voor verkeer, konden Alphenaren een kijkje nemen bij de bouw van de Koningin Máximabrug. Vanaf het uitkijkpunt kon iedereen zien hoe ver de bouw gevorderd was. Medewerkers legden uit hoe het werken met asfalt en beton eraan toeging. Voor de echte liefhebbers van de wegenbouw stond er ook een aantal machines klaar die bekeken konden worden. Alphenaren konden onder begeleiding zelfs al een stukje over de brug lopen.

Inhijsen twee brugdekken

In juli kwamen de twee brugdekken van de Koningin Máximabrug aan in Alphen aan den Rijn. Het inhijsen van het eerste brugdek ging niet helemaal vlekkeloos. Tijdens de hijsactiviteit ontstond namelijk druk in de cilinders bovenin de kraan. Met het brugdrama een jaar eerder nog vers in het geheugen, werd besloten om het hijsen uit te stellen. Na het testen van de stelcilinder in aanwezigheid van de expert van de fabrikant, werd het vrijgegeven voor het beoogde gebruik en konden de werkzaamheden worden hervat. Een week later werd het tweede en zwaarste brugdrek op zijn plek gehesen.

Tekst loopt door onder de foto's 

opening-maximabrug2.jpg

opening-maximabrug3.jpg

Open voor verkeer

Op woensdag 21 december 2016 was het moment daar dat de brug werd opengesteld voor verkeer. Vrachtverkeer, auto’s, fietsers en voetgangers kunnen sindsdien gebruikmaken van de oeververbinding. De Koningin Máximabrug is ontworpen met het oog op de toekomst. Door in beide richtingen twee rijstroken voor verkeer is er voorlopig genoeg ruimte voor alle verkeer. Het doel van een modern led-verlichtingsplan was om de sociale- en verkeersveiligheid te verhogen. De maanden die daarop volgde, werd de brug uitvoerig getest.

Protest tijdens officiële opening

De officiële opening volgde in 2017 en dat lieten GroenLinks en de SP niet onopgemerkt voorbijgaan. Met fakkels en een groot spandoek demonstreerden zij op de brug. ‘Handen af van de Gnephoek’ was op de spandoeken te lezen. De demonstranten kwamen met twee kleine boten aan bij de nieuwe oeververbinding en wilden samen met de actiegroep 'Maak het hart niet hard' de officiële opening verstoren. De twee politieke partijen vonden de brug te groot, te duur en waren bang dat het ten koste zou gaan van de natuur in de Gnephoek.

officiele-opening-maximabrug-protest1.jpg

officiele-opening-maximabrug-protest2.jpg

officiele-opening-maximabrug-protest3.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.