Productiehuis Alphen
Advertorial Cultuur

Productiehuis Alphen gaat de vloer op ter ere van de Stolpersteine

Binnenkort worden de eerste Stolpersteine in de gemeente Alphen aan den Rijn gelegd. Om die reden gaat Productiehuis Alphen de theatervloer van Parkvilla op met een docu-drama.

In de Tweede Wereldoorlog zijn 62 Joodse inwoners van Alphen aan den Rijn en haar kernen vermoord. Om de gruweldaad niet te vergeten, worden op 15 november de eerste Stolpersteine geplaatst voor de huizen waarin de Joodse inwoners hebben gewoond. Dat wordt gedaan onder auspiciën van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Nadat hij in 1996 zijn eerste (min of meer illegale) Stolpersteine in Berlijn-Kreuzberg en Keulen had gelegd, vonden de struikelstenen hun weg door heel Europa.

Nu krijgt de gemeente Alphen aan den Rijn de stenen ook. De eerste worden gelegd in Boskoop en in het stadshart van Alphen. Ter gelegenheid van dit bijzondere moment, wilde Productiehuis Alphen aan den Rijn (PA) aanvankelijk ‘1942’ spelen. Het script van deze voorstelling was geënt op ‘Nadien’, het verhaal van twee Alphense Joodse families dat destijds menig Alphenaar tot tranen toe beroerde. De coronacrisis maakt het helaas onmogelijk om ‘1942’ te spelen. Daarom heeft PA voor een alternatief gekozen: ‘De vloer op met 1942’. 

Met 'De vloer op met 1942' vertellen de spelers het publiek op basis van improvisaties over het noodlot dat de Joodse gemeenschap in Alphen aan den Rijn tijdens de Tweede Wereldoorlog trof. Het spel wordt aangevuld met videobeelden, waaronder korte statements van Alphenaren die de oorlog hebben meegemaakt. PA maakt met de improvisaties duidelijk voor welke morele dilemma’s mensen in de oorlog vaak stonden. Sluiten we ons aan bij de NSB of niet? Gaan we onderduiken of niet? Moeten we als politieagenten de Joodse Alphenaren ophalen of niet? De historische gids in deze bijzondere voorstelling is Kees Visschedijk, die regelmatig over de Alphense geschiedenis publiceert. 

De voorstellingen staan gepland op 15 en 16 oktober, 22 en 23 oktober en 30 en 31 oktober 2020. Kaarten kosten € 9,50 per stuk en zijn te koop via www.parkvilla.nl/theater.


Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).