lisenkalami
Advertorial Cultuur

Productiehuis Alphen speelt Scrooge!

Scrooge! is de kerstvoorstelling 2019 van Productiehuis Alphen. De naam verraadt het al: dit jaar is gekozen voor het klassieke A Christmas Carol als inspiratiebron. Het verhaal van Charles Dickens is in zijn waarde gelaten, maar kreeg een geheel eigen interpretatie. Scrooge! is een intens, droevig maar tegelijkertijd humoristisch stuk geworden. Ondanks de setting in de victoriaanse tijd is het verhaal helemaal van nu. Kortom: de ideale kerstvoorstelling voor de hele familie!

Nu de voorstellingen naderen, wordt er hard gewerkt aan de laatste punten op de ï. Het is dit jaar de 13e keer dat Productiehuis Alphen een kerstvoorstelling in Parkvilla speelt. Er zijn 7 voorstellingen tussen 14 en 26 december, waaronder een op kerstavond. “Het is een prachtige voorstelling aan het worden. Het verhaal en het stuk staan, we werken nu met de spelers aan de details. Het decor wordt gebouwd. De rekwisieten worden bij elkaar gezocht. De kleding is bijna af”, vertelt regisseur en artistiek leider Nancy Ubert. “Wij zijn er nu al trots op.”

Ubert, die het stuk samen met Lianne Loos regisseert, benadrukt dat Scrooge! een echte familievoorstelling is. A Christmas Carol is natuurlijk een klassieker. In het script van Thirza Zellerer is een eigen invalshoek gekozen zonder de traditionele geesten, de familie Cratchit en de gierige Ebenezer Scrooge te vergeten. Het centrale thema is: je kunt nog zoveel geld hebben, maar daar word je niet gelukkig van.

Steampunk
Hoewel het verhaal zich duidelijk afspeelt in het victoriaanse tijdperk heeft de aankleding een modern tintje. Juist in de 19e eeuw zijn veel ontdekkingen gedaan die het leven gemakkelijker maken. Denk maar aan de trein, de auto en het vliegtuig. Maar ook de naaimachine, het conservenblik en verschillende medicijnen. Of, het gebruik van stoom en later elektriciteit voor aandrijving van machines. De victorianen waren gefascineerd door deze uitvindingen. Dat komt in Scrooge! visueel terug in de accessoires en rekwisieten waarvoor de stijl steampunk is gebruikt.

Wie werken mee
De cast bestaat uit veteranen en beginners. Veel spelers hebben al eerder aan een voorstelling bij Productiehuis Alphen meegewerkt. Radboud Tuin nam in de eerste kerstvoorstelling, Scrooge & Marley in 2007, de rol van Ebenezer Scrooge voor zijn rekening. Hij doet dit in het 13e jaar opnieuw, maar anders.

Andere oudgedienden zijn bijvoorbeeld Svengard Sonneveldt in de rol van huishoudster Johanna, Denia Tönjes als Belle en Bibi van der Kraan als mevrouw Cratchit. Jacqueline Hogenes als Moeder Martha staat voor het eerst op het toneel, hoewel zij vele jaren achter de schermen de kap verzorgde. Helemaal nieuw zijn Roy Merkelijn, Floor Groep en Renee van Eerden.

Eigen jeugdspelers Tristan Ridder en Teimen de Kort spelen beiden voor het eerst een dragende volwassen rol. Bijzonder zijn de bijdragen van Jan Laman en Mitchell Vreeswijk, die zowel voor als achter de schermen heel belangrijk zijn. Laman als adviseur en Vreeswijk als componist.

De meeste kinderrollen worden gespeeld door kinderen die ook bij het Jeugdtheaterhuis actief zijn. De hoofdrol van Kleine Tim is echter voor de piepjonge, maar wel echte Productiehuis-veteraan, Tobias Schansman.

Achter de schermen zijn minstens zoveel professionele vrijwilligers actief. Het grootste deel van de crew is er al jaren bij. Denk aan decorbouwer Maarten Warnaar en Steven Loos die beiden bijna tot het inventaris van Productiehuis Alphen horen. Of aan Aaltje Mollema die ook deze keer veel maatkostuums heeft gemaakt.

Het verhaal
Ebenezer Scrooge heeft vlak voor kerst zijn beste vriend en zakenpartner Jacob Marley verloren. Na de begrafenis blijkt echter dat Marley nog niet voorgoed verdwenen is…

Behalve van de geest van Marley krijgt oude gierigaard Ebenezer in zijn slaap ook bezoek van de geest van verloofde Belle en van die van Kleine Tim Cratchit. Zij laten onder leiding van de kerstengel zien dat veel geld bezitten geen echte rijkdom is. Ebenezer Scrooge komt natuurlijk tot inkeer. De vraag is echter: is het al te laat?

In het ‘echte’ leven is Scrooge druk bezig om nog rijker te worden. Zijn boekhouder Bob Cratchit is nieuw en dat zal hij weten ook. Mevrouw Cratchit maakt zich ondertussen veel zorgen over de zieke Kleine Tim. Moeder Martha maakt zich zorgen over haar weesmeisjes en over een dak boven hun hoofd. Huishoudster Johanna helpt iedereen op haar eigen manier. Gelukkig zijn er altijd nog de goedige en vrolijke neef Fred en zijn verloofde Christine. En de slagershulp met de enige echte kerstkalkoen…

Kaarten
Scrooge! wordt gespeeld in het theater van Parkvilla, Park Rijnstroom, Alphen aan den Rijn. Kaarten à € 17 zijn te koop via www.parkvilla.nl. De voorstellingen zijn op zaterdag 14 december (20:30 uur, première), zondag 15 december (14:00 uur), vrijdag 20 december (20:30 uur), zaterdag 21 december (20:30 uur), zondag 22 december (14:00 uur), dinsdag 24 december (20:30 uur) en donderdag 26 december (14:00 uur). Familievoorstelling vanaf circa 8 tot minstens 88 jaar.


Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!