lisenkalami
Advertorial Cultuur

Productiehuis Alphen speelt Scrooge!

Scrooge! is de kerstvoorstelling 2019 van Productiehuis Alphen. De naam verraadt het al: dit jaar is gekozen voor het klassieke A Christmas Carol als inspiratiebron. Het verhaal van Charles Dickens is in zijn waarde gelaten, maar kreeg een geheel eigen interpretatie. Scrooge! is een intens, droevig maar tegelijkertijd humoristisch stuk geworden. Ondanks de setting in de victoriaanse tijd is het verhaal helemaal van nu. Kortom: de ideale kerstvoorstelling voor de hele familie!

Nu de voorstellingen naderen, wordt er hard gewerkt aan de laatste punten op de ï. Het is dit jaar de 13e keer dat Productiehuis Alphen een kerstvoorstelling in Parkvilla speelt. Er zijn 7 voorstellingen tussen 14 en 26 december, waaronder een op kerstavond. “Het is een prachtige voorstelling aan het worden. Het verhaal en het stuk staan, we werken nu met de spelers aan de details. Het decor wordt gebouwd. De rekwisieten worden bij elkaar gezocht. De kleding is bijna af”, vertelt regisseur en artistiek leider Nancy Ubert. “Wij zijn er nu al trots op.”

Ubert, die het stuk samen met Lianne Loos regisseert, benadrukt dat Scrooge! een echte familievoorstelling is. A Christmas Carol is natuurlijk een klassieker. In het script van Thirza Zellerer is een eigen invalshoek gekozen zonder de traditionele geesten, de familie Cratchit en de gierige Ebenezer Scrooge te vergeten. Het centrale thema is: je kunt nog zoveel geld hebben, maar daar word je niet gelukkig van.

Steampunk
Hoewel het verhaal zich duidelijk afspeelt in het victoriaanse tijdperk heeft de aankleding een modern tintje. Juist in de 19e eeuw zijn veel ontdekkingen gedaan die het leven gemakkelijker maken. Denk maar aan de trein, de auto en het vliegtuig. Maar ook de naaimachine, het conservenblik en verschillende medicijnen. Of, het gebruik van stoom en later elektriciteit voor aandrijving van machines. De victorianen waren gefascineerd door deze uitvindingen. Dat komt in Scrooge! visueel terug in de accessoires en rekwisieten waarvoor de stijl steampunk is gebruikt.

Wie werken mee
De cast bestaat uit veteranen en beginners. Veel spelers hebben al eerder aan een voorstelling bij Productiehuis Alphen meegewerkt. Radboud Tuin nam in de eerste kerstvoorstelling, Scrooge & Marley in 2007, de rol van Ebenezer Scrooge voor zijn rekening. Hij doet dit in het 13e jaar opnieuw, maar anders.

Andere oudgedienden zijn bijvoorbeeld Svengard Sonneveldt in de rol van huishoudster Johanna, Denia Tönjes als Belle en Bibi van der Kraan als mevrouw Cratchit. Jacqueline Hogenes als Moeder Martha staat voor het eerst op het toneel, hoewel zij vele jaren achter de schermen de kap verzorgde. Helemaal nieuw zijn Roy Merkelijn, Floor Groep en Renee van Eerden.

Eigen jeugdspelers Tristan Ridder en Teimen de Kort spelen beiden voor het eerst een dragende volwassen rol. Bijzonder zijn de bijdragen van Jan Laman en Mitchell Vreeswijk, die zowel voor als achter de schermen heel belangrijk zijn. Laman als adviseur en Vreeswijk als componist.

De meeste kinderrollen worden gespeeld door kinderen die ook bij het Jeugdtheaterhuis actief zijn. De hoofdrol van Kleine Tim is echter voor de piepjonge, maar wel echte Productiehuis-veteraan, Tobias Schansman.

Achter de schermen zijn minstens zoveel professionele vrijwilligers actief. Het grootste deel van de crew is er al jaren bij. Denk aan decorbouwer Maarten Warnaar en Steven Loos die beiden bijna tot het inventaris van Productiehuis Alphen horen. Of aan Aaltje Mollema die ook deze keer veel maatkostuums heeft gemaakt.

Het verhaal
Ebenezer Scrooge heeft vlak voor kerst zijn beste vriend en zakenpartner Jacob Marley verloren. Na de begrafenis blijkt echter dat Marley nog niet voorgoed verdwenen is…

Behalve van de geest van Marley krijgt oude gierigaard Ebenezer in zijn slaap ook bezoek van de geest van verloofde Belle en van die van Kleine Tim Cratchit. Zij laten onder leiding van de kerstengel zien dat veel geld bezitten geen echte rijkdom is. Ebenezer Scrooge komt natuurlijk tot inkeer. De vraag is echter: is het al te laat?

In het ‘echte’ leven is Scrooge druk bezig om nog rijker te worden. Zijn boekhouder Bob Cratchit is nieuw en dat zal hij weten ook. Mevrouw Cratchit maakt zich ondertussen veel zorgen over de zieke Kleine Tim. Moeder Martha maakt zich zorgen over haar weesmeisjes en over een dak boven hun hoofd. Huishoudster Johanna helpt iedereen op haar eigen manier. Gelukkig zijn er altijd nog de goedige en vrolijke neef Fred en zijn verloofde Christine. En de slagershulp met de enige echte kerstkalkoen…

Kaarten
Scrooge! wordt gespeeld in het theater van Parkvilla, Park Rijnstroom, Alphen aan den Rijn. Kaarten à € 17 zijn te koop via www.parkvilla.nl. De voorstellingen zijn op zaterdag 14 december (20:30 uur, première), zondag 15 december (14:00 uur), vrijdag 20 december (20:30 uur), zaterdag 21 december (20:30 uur), zondag 22 december (14:00 uur), dinsdag 24 december (20:30 uur) en donderdag 26 december (14:00 uur). Familievoorstelling vanaf circa 8 tot minstens 88 jaar.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs vandaag 14:18

Leerlingen van 3 VWO blijven wakker voor Klimmen tegen MS

In de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 december doen alle 3 VWO-leerlingen van het Scala College in Alphen mee aan de Nacht van 3 VWO. Samen zamelen zij deze nacht geld in voor een goed doel. Dit jaar staat de nacht in het teken van Klimmen tegen MS.

Overige vandaag 13:23

Schot in het water voor ijsvorming

De gemeente Alphen aan den Rijn plaatst op donderdag 12 december een schot in het water bij het bruggetje in de Hooftstraat in Alphen. Hierdoor kan er deze winter mogelijk geschaatst worden.

Overige vandaag 12:01

Watertappunt op station Alphen aan den Rijn

De NS is al enige tijd bezig met het aanleggen van gratis watertappunten op stations in heel Nederland. Het watertappunt wordt volgende week op het station in Alphen geplaatst.

Advertorial Winkels vandaag 11:13

De beste sportschoenen voor jouw voeten

Twijfel jij welke sportschoenen het beste aan jouw voeten passen? Breng dan eens een bezoek aan Running & Walkingcenter in de Raadhuisstraat. Dan loop je gegarandeerd met het juiste paar schoenen naar buiten!

Sport vandaag 09:52

Blom fluit zijn laatste Europese wedstrijd

Op donderdag 12 december fluit arbiter Kevin Blom de Europa-League-wedstrijd Espanyol – CSKA Moskou. Het is de laatste internationale wedstrijd die Alphenaar Blom fluit.