Alphens EV

Project aquathermie Planetenbuurt krijgt EU-subsidie

De pilot om een deel van de Planetenbuurt met water te verwarmen, is succesvol. Inmiddels is via de provincie Zuid-Holland een EU-subsidieaanvraag gedaan en deze is gehonoreerd. Tien gemeenten nemen deel aan het project.

Voor de dekking  van een deel van de kosten van het pilotproject in de Planetenwijk in Alphen aan den Rijn is een Europese Elenasubsidie toegekend. De eerste fase is inmiddels succesvol doorlopen. De aanvraag is gedaan via de provincie Zuid-Holland, samen met negen andere gemeenten.

Wijkverwarming met energie uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater is relatief nieuw. Warmte uit het water kan worden opgeslagen in de bodem. Daarna wordt het opgewaardeerd met een warmtepomp. In Zuid-Holland lopen een pilot in verschillende gemeenten om deze duurzame aquathermie in te zetten.

In Alphen aan den Rijn is  inmiddels een intentieovereenkomst getekend met de deelnemers en er is een Proeftuinensubsidie Aardgasvrije wijken aangevraagd. De gemeente ondertekent een uitvoeringsovereenkomst met provincie Zuid-Holland ten behoeve van de Europese Elena-subsidie.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 19:58

Eisenhowerlaan weer open voor verkeer na weekendafsluiting

Donderdagavond ging de Eisenhowerlaan een lang weekend dicht. In die tijd is dag en nacht doorgewerkt om een duiker te vervangen en de weg vervolgens te asfalteren. Maandagochtend vroeg ging de weg weer open.

Advertorial Coronavirus in Alphen gisteren 18:43

Corona sneltest locatie in Alphen: binnen 15 minuten weet je de uitslag

De ondernemers vader Frangken Tuhumena en zoon Jason Tuhumena lanceren dinsdag de corona sneltest point aan de Ondernemingsweg 4 in Alphen aan den Rijn. “Alphen heeft hiermee haar eigen kwalitatief hoogstaande corona sneltest. Binnen 15 minuten na de test ontvang je per mail de uitslag of je wel of geen corona hebt. Ook geeft de test aan of je in het verleden reeds corona hebt gehad.”

Advertorial Sport gisteren 17:37

Wandelen versus hardlopen

Nu veel sporten weer stilliggen, gaan we spontaan op zoek naar alternatieven om toch een beetje in beweging te blijven. Wandelen en hardlopen zijn beide laagdrempelige sporten, die je heel eenvoudig uit kunt oefenen en waar je niet zoveel spullen voor nodig hebt. Maar welke sport is nu eigenlijk beter? Kun je beter 5 km gaan hardlopen of heeft 5 km wandelen toch de voorkeur?