Alphens EV

Project Aquathermie Planetenbuurt krijgt geen Rijkssubsidie

De gemeente heeft een Rijkssubsidie voor het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) aangevraagd voor het pilotproject Aquathermie Planetenbuurt. Deze subsidie is aan negentien projecten toegekend, maar het Alphense project zit daar niet bij.

Gemeente Alphen aan den Rijn is bezig om stapsgewijs van het aardgas af te gaan om de​ CO2-uitstoot te verminderen. De verwachting is dat tot 2050 nodig is om volledig​ aardgasvrij te worden. Project Aquathermie is een van de projecten die is opgezet om dit voor elkaar te krijgen.

Rijkssubsidie

Samen met woningcorporatie Woonforte, Alrijne Ziekenhuis, verpleeghuis Oudshoorn, Stichting Driehoorne, het Scala College en het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft de gemeente de afgelopen maanden gewerkt aan het pilotproject. “We hebben onderzocht of het haalbaar is om warmte uit oppervlaktewater, zoals de Oude Rijn, te gebruiken voor het collectief verwarmen van bestaande gebouwen en woningen in een deel van de Planetenbuurt. Een subsidie vanuit het Rijk zou het pilotproject een positieve start hebben gegeven”, zo laat de gemeente weten.

Eind oktober is echter bekend geworden dat deze subsidie niet aan het project wordt toegekend. De belangstelling voor de PAW-subsidie was echter erg groot. In totaal hebben 71 gemeenten een voorstel ingediend. Hiervan hebben negentien projecten een subsidie gekregen. Gemeente Alphen aan den Rijn gaat samen met de grote gebouweigenaren verder onderzoeken hoe het project Aquathermie Planetenbuurt toch door kan gaan. In september kreeg het project Aquathermie Planetenbuurt wel een EU-subsidie. Dit dekt een deel van de kosten.

Aquathermie

Met Aquathermie wordt warmte uit de Oude Rijn benut als duurzaam alternatief voor​ aardgas. Warmte uit het oppervlaktewater wordt in de zomer door een installatie​ opgeslagen in de bodem, om in de winter benut te worden als verwarmingsbron. Door​ middel van een collectief warmtenetwerk kunnen alle organisaties, bedrijven en woningen in​ de Planetenbuurt gebruik maken van deze verwarmingsbron.​

Aardgasvrije wijken

Voor 2021 werkt Gemeente Alphen aan den Rijn een visie uit waarin staat wanneer welke wijken van het aardgas af gaan. “Uiteraard trekken we hierin samen op met bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers in deze wijken. Tegelijkertijd gaan we van start met kansrijke pilotprojecten om samen met partners ervaringen op te doen en resultaten te boeken. Het Aquathermieproject in de Planetenbuurt is een goed voorbeeld van zo’n project”, aldus de gemeente.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 16:53

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 12

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Vrijwilliger vandaag 15:24

Word jij vrijwilliger bij de dierenambulance? “Het is leuk, leerzaam én zinvol!”

Van gewonde egels en uit het nest gevallen jonge vogels tot aan verdwaalde huiskatten en ernstig verzwakte zwanen – als vrijwilliger bij Dierenambulance Alphen aan den Rijn kom je van alles tegen. Het werk is zeker niet altijd even makkelijk, maar aan positiviteit is nooit gebrek. En dat komt vooral door de waardering en voldoening die alle vrijwilligers ervaren.

Milieu en duurzaamheid vandaag 14:01

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Advertorial Horeca vandaag 09:27

Tot en met april voordelig smullen van de beste Argentijnse spareribs bij El Caballo

Argentijns vlees dat écht uit Argentinië komt, en dan ook nog eens van de beste kwaliteit. Dat krijg je bij Argentijns restaurant El Caballo. Heb jij al trek in spareribs? Dan heeft het restaurant goed nieuws. Vanaf maandag 27 maart tot en met eind april eet je hun Argentijnse spareribs voor een nóg betere prijs.