Alphens EV

Project Aquathermie Planetenbuurt krijgt geen Rijkssubsidie

De gemeente heeft een Rijkssubsidie voor het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) aangevraagd voor het pilotproject Aquathermie Planetenbuurt. Deze subsidie is aan negentien projecten toegekend, maar het Alphense project zit daar niet bij.

Gemeente Alphen aan den Rijn is bezig om stapsgewijs van het aardgas af te gaan om de​ CO2-uitstoot te verminderen. De verwachting is dat tot 2050 nodig is om volledig​ aardgasvrij te worden. Project Aquathermie is een van de projecten die is opgezet om dit voor elkaar te krijgen.

Rijkssubsidie

Samen met woningcorporatie Woonforte, Alrijne Ziekenhuis, verpleeghuis Oudshoorn, Stichting Driehoorne, het Scala College en het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft de gemeente de afgelopen maanden gewerkt aan het pilotproject. “We hebben onderzocht of het haalbaar is om warmte uit oppervlaktewater, zoals de Oude Rijn, te gebruiken voor het collectief verwarmen van bestaande gebouwen en woningen in een deel van de Planetenbuurt. Een subsidie vanuit het Rijk zou het pilotproject een positieve start hebben gegeven”, zo laat de gemeente weten.

Eind oktober is echter bekend geworden dat deze subsidie niet aan het project wordt toegekend. De belangstelling voor de PAW-subsidie was echter erg groot. In totaal hebben 71 gemeenten een voorstel ingediend. Hiervan hebben negentien projecten een subsidie gekregen. Gemeente Alphen aan den Rijn gaat samen met de grote gebouweigenaren verder onderzoeken hoe het project Aquathermie Planetenbuurt toch door kan gaan. In september kreeg het project Aquathermie Planetenbuurt wel een EU-subsidie. Dit dekt een deel van de kosten.

Aquathermie

Met Aquathermie wordt warmte uit de Oude Rijn benut als duurzaam alternatief voor​ aardgas. Warmte uit het oppervlaktewater wordt in de zomer door een installatie​ opgeslagen in de bodem, om in de winter benut te worden als verwarmingsbron. Door​ middel van een collectief warmtenetwerk kunnen alle organisaties, bedrijven en woningen in​ de Planetenbuurt gebruik maken van deze verwarmingsbron.​

Aardgasvrije wijken

Voor 2021 werkt Gemeente Alphen aan den Rijn een visie uit waarin staat wanneer welke wijken van het aardgas af gaan. “Uiteraard trekken we hierin samen op met bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers in deze wijken. Tegelijkertijd gaan we van start met kansrijke pilotprojecten om samen met partners ervaringen op te doen en resultaten te boeken. Het Aquathermieproject in de Planetenbuurt is een goed voorbeeld van zo’n project”, aldus de gemeente.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.