Alphens EV

Project Aquathermie Planetenbuurt krijgt geen Rijkssubsidie

De gemeente heeft een Rijkssubsidie voor het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) aangevraagd voor het pilotproject Aquathermie Planetenbuurt. Deze subsidie is aan negentien projecten toegekend, maar het Alphense project zit daar niet bij.

Gemeente Alphen aan den Rijn is bezig om stapsgewijs van het aardgas af te gaan om de​ CO2-uitstoot te verminderen. De verwachting is dat tot 2050 nodig is om volledig​ aardgasvrij te worden. Project Aquathermie is een van de projecten die is opgezet om dit voor elkaar te krijgen.

Rijkssubsidie

Samen met woningcorporatie Woonforte, Alrijne Ziekenhuis, verpleeghuis Oudshoorn, Stichting Driehoorne, het Scala College en het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft de gemeente de afgelopen maanden gewerkt aan het pilotproject. “We hebben onderzocht of het haalbaar is om warmte uit oppervlaktewater, zoals de Oude Rijn, te gebruiken voor het collectief verwarmen van bestaande gebouwen en woningen in een deel van de Planetenbuurt. Een subsidie vanuit het Rijk zou het pilotproject een positieve start hebben gegeven”, zo laat de gemeente weten.

Eind oktober is echter bekend geworden dat deze subsidie niet aan het project wordt toegekend. De belangstelling voor de PAW-subsidie was echter erg groot. In totaal hebben 71 gemeenten een voorstel ingediend. Hiervan hebben negentien projecten een subsidie gekregen. Gemeente Alphen aan den Rijn gaat samen met de grote gebouweigenaren verder onderzoeken hoe het project Aquathermie Planetenbuurt toch door kan gaan. In september kreeg het project Aquathermie Planetenbuurt wel een EU-subsidie. Dit dekt een deel van de kosten.

Aquathermie

Met Aquathermie wordt warmte uit de Oude Rijn benut als duurzaam alternatief voor​ aardgas. Warmte uit het oppervlaktewater wordt in de zomer door een installatie​ opgeslagen in de bodem, om in de winter benut te worden als verwarmingsbron. Door​ middel van een collectief warmtenetwerk kunnen alle organisaties, bedrijven en woningen in​ de Planetenbuurt gebruik maken van deze verwarmingsbron.​

Aardgasvrije wijken

Voor 2021 werkt Gemeente Alphen aan den Rijn een visie uit waarin staat wanneer welke wijken van het aardgas af gaan. “Uiteraard trekken we hierin samen op met bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers in deze wijken. Tegelijkertijd gaan we van start met kansrijke pilotprojecten om samen met partners ervaringen op te doen en resultaten te boeken. Het Aquathermieproject in de Planetenbuurt is een goed voorbeeld van zo’n project”, aldus de gemeente.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 18:01

Meepraten over nieuwe kunst- en cultuurvisie

Kunst en cultuur is in de gemeente Alphen aan den Rijn een ondergeschoven kindje. Dat is geen onderbuikgevoel, maar dat wordt met cijfers aangetoond in de nieuwe cultuurvisie. Om het beleid rond kunst en cultuur op niveau te brengen, introduceert wethouder Erik van Zuylen het concept van de Kunst- en Cultuurvisie 2021-2030. En, iedereen mag meepraten.

Opinie gisteren 17:14

“Ik begin namen te vergeten”

Dat we al ongeveer een jaar thuis werken, heeft ook invloed op ons geheugen. Want hoe heette die ene persoon die je vaak bij die ene borrel tegenkwam? Over dit en meer schreef Machiel van der Schoot een column voor de nieuwste editie van het INTO business magazine.

Politie gisteren 15:33

Aangifte winkeldiefstal gaat voortaan via een app

Voorheen hanteerden supermarkten en winkels allemaal een ander beleid wat betreft het aangifte doen van winkeldiefstallen. Maar dat is vanaf nu verleden tijd. In situaties waarbij de verdachte direct is aangehouden, kan de winkelier vanaf vandaag via een app op de telefoon aangifte doen.

Horeca gisteren 14:38

Grand Café Eight wil coronaproof open: is de PMRu de oplossing voor de horeca?

Ondernemers willen liever gister dan vandaag nog de deuren volledig openen. Vooral horecaondernemers staan te popelen. Chantal Roeleveld van Grand Café Eight deelt dit gevoel. Daarom staat in haar restaurant als pilot een heuse PMRu, de ‘viruskiller’ van StaticAir. Dit apparaat moet zorgen voor een virusvrije omgeving.