Alphens

Project ijsvogel: een fraai stukje natuur in wording

Het natuurgebied Project IJsvogel is zo goed als af. Het gebied was sinds 2014 in ontwikkeling en is de afgelopen jaren van een weiland getransformeerd tot een waterrijke plek waar bijzondere vogels zich kunnen gaan nestelen. De eerste oeverzwaluw is dan ook al gesignaleerd.

Het natuurgebied grenst aan camping Polderfora, in de buurt van Kerk en Zanen. Er zijn naast een observatiescherm ook oeverzwaluwwanden, ijsvogelnestwallen, drijvende vogeleilanden, stukken moeras en bloemenweides gerealiseerd. Daarnaast is er ook een educatietuin voor kinderen. Dit is in samenwerking met Avifauna en die zullen ook de begeleiding op zich nemen zodat kinderen de natuur kunnen ontdekken. Het is een uniek stukje Alphen dat nog niet bestond.

Broedplaats voor watervogels

Sjaak van der Vlies, bestuurslid landschapsfonds Alphen, vertelt enthousiast: "Er moeten veel watervogels gaan broeden. Vanuit het observatiescherm kun je de wal zien die bedoeld is voor de ijsvogel. Hij heeft een rustig plekje en een aanvliegruimte over water nodig. Iets verderop, langs de N11, is er een betonnen oeverzwaluwwand geplaatst met daarachter zand en aarde zodat ze zelf het nestje kunnen uitgraven.’’

Van der Vlies vervolgt: ‘’Ook is er op verscheidene plekken op het water riet aangeplant zodat de roerdomp zich ook thuis kan gaan voelen. Die laatste vogel is overigens bijna verdwenen in Nederland, maar is onlangs gesignaleerd in Zoetermeer.’’ Met daarnaast ook nog een mooi aangelegd grindpad, is het voor wandelaars een heerlijk gebied om vogels te spotten. Daarnaast sluit het aan op andere wandelpaden en is het gebied toegankelijk voor mindervalide mensen.

‘’Wel is het gebied nog in ontwikkeling omdat er nog wat meer dekking van beplanting moet komen. Het riet moet nog groeien, en dan hopen we binnen twee jaar de ijsvogel te kunnen begroeten. Maar voordat het natuurlijk evenwicht is gevonden, zijn we zo een jaar of vijf verder. Uiteindelijk moeten de roerdomp, ijsvogel en oeverzwaluw terugkeren. Dat zijn de doelsoorten met het project. En nu al met succes, want de oeverzwaluw heeft zich dus al genesteld", glundert Van der Vlies. "Ook zijn er al vele andere vogels en amfibieën te zien en in de natuurlijke oever zijn al veel fraaie plantensoorten te ontdekken.’’

Postzegellandschap

‘’In Nederland hebben we veel postzegellandschap en dit is daar eigenlijk ook een voorbeeld van. Het gebied is ook niet zo groot, maar het is wel een heel belangrijk gebied. Hiermee creëer je namelijk een netwerk aan natuur die in verbinding staat met de Elfenbaan, de natuurstroken langs de N11, het bedelaarsbos en het Spookverlaat bij Hazerswoude."

Het besef dat natuur belangrijk is voor biodiversiteit en de klimaatontwikkelingen komt steeds meer terug bij mensen. "Ook corona helpt wat dat betreft. Het helpt onthaasten, het zet de tijd even stil en daardoor ga je de natuur meer waarderen. En dat is een pluspunt in deze tijd", aldus Van der Vlies.

Ideeën in overvloed

Ook zit de stichting nog vol andere plannen voor het project. ‘’Er zou nog een bezinningsplek kunnen komen langs het ijsvogelproject, en in samenwerking met Avifauna zou een steenuil-project in deze regio voor de toekomst ook leuk kunnen zijn. Wat betreft het landschapsfonds Alphen zijn we ook nog met een soortgelijk project bezig in natuurgebied De Lansing in Boskoop. En we willen nog een uitkijktoren bouwen om de weidevogels en het slagenlandschap te kunnen bekijken in de buurt van de Ziende bij Aarlanderveen. Wat dat betreft doet de combinatie van water en land het het best.’’

Opening

Onlangs had het natuurproject feestelijk geopend moeten worden. Helaas heeft het coronavirus daar een stokje voor gestoken. De hoop voor de opening van Project ijsvogel staat nu op de agenda voor de derde week in september, maar het is nog onzeker of dat wel doorgang kan vinden in verband met de coronamaatregelen die dan waarschijnlijk ook nog zullen gelden. Het natuurgebied is nu nog dicht, maar dat is om de oeverzwaluw rust te gunnen met het broeden. Het natuurgebied moet begin juni toegankelijk worden voor natuurliefhebbende recreëerders en wandelaars.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Kampdorp

Het Romeinse castellum Albaniana was een klein grensfort. Net als alle andere forten was ook het Alphense fort een magneet voor handelaren en ambachtslieden. Zij woonden in de vicus, het kampdorp. Daar woonden trouwens ook vrouwen en kinderen van de legionairs.

Politiek gisteren 10:35

Veel informatiemarkten na zomerreces politiek

De politieke partijen in Alphen aan den Rijn hebben donderdag 9 juli gevraagd om meer informatie over een waslijst aan onderwerpen die in de jaarstukken 2019, voorjaarsnota 2020 en kaderbrief 2021 voorbij komen. De raad wil inhoudelijk meer weten over waar de gemeente haar geld aan uitgeeft.

Horeca 11 jul. 2020 17:55

Twee weken na de grote brand bij Proto: Nikos en Alekos willen sterker terugkeren

Vandaag, zaterdag 11 juli, is het precies twee weken geleden dat Nikos en Alekos Baloumis zagen hoe een grote brand een ravage aanrichtte aan hun geliefde restaurant Proto. De broers zijn momenteel druk bezig om zo snel mogelijk weer open te kunnen: "We willen Proto terugbrengen op een efficiëntere, mooiere manier." 

Natuur en recreatie 11 jul. 2020 15:03

Wet ’n Wild WakePark is een nieuw obstakel rijker: de ‘poolgap’

Het begon allemaal in april 1999. Toen draaide de baan zijn eerste rondje en begon het Wet ’n Wild WakePark met nul obstakels in het water. Nu, 21 jaar later, liggen er negen obstakels in het water. En zaterdag 11 juli is daar het grootste obstakel van Nederland bij gekomen: de ‘poolgap’.