Josh Walet

Projectontwikkelaars lobbyen bij Tweede Kamerleden voor bouwen in de Gnephoek

Projectontwikkelaars willen maar wat graag bouwen in de Gnephoek. Hiervoor lobbyen ze bij de Tweede Kamer. Tweede Kamerleden willen dat zo snel mogelijk wordt gestart met bouwen, maar die beslissing ligt bij de gemeente en de provincie.

Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico en Follow The Money voor Trouw, De Groene Amsterdammer, De Stentor en het Leidsch Dagblad. Naast de Gnephoek gaat het nog om drie andere locaties in het groen: Rijnenburg bij Utrecht, Oosterwold bij Almere en Zuidplaspolder bij Rotterdam.

Lobbyen

Op deze locaties kochten projectontwikkelaars jaren geleden landbouwgrond met het oog op het realiseren van woningen. In de Gnephoek en Rijnenburg heeft bouwbedrijf BPD, een dochteronderneming van de Rabobank, bijna vier vierkante kilometer grond in bezit, meer dan alle andere ontwikkelaars gecombineerd. Bij toestemming voor woningbouw stijgt de waarde van deze landbouwgronden met bijna een half miljard euro. Daarom zetten projectontwikkelaars Tweede Kamerleden onder druk voor grootschalige woningbouw op deze vier locaties.

Tekst loopt door onder de foto

gnephoek vrouwgeestmolen 2_Josh.jpeg

Kamerlid Daniel Koerhuis (VVD) diende voor elke locatie afzonderlijk een motie in, waarvan drie samen met kamerlid Julius Terpstra (CDA). Volgens Léon Groenemeijer van onderzoeksbureau ABF is het geen toeval dat de aandacht van Tweede Kamerleden uitgaat naar deze locaties. “Dat is natuurlijk het gevolg van lobby. De grondeigenaren proberen het eerst bij de gemeente en provincie, als dat niet lukt gaan ze hogerop.”

Gnephoek

Koerhuis en Terpstra zijn van mening dat de Gnephoekpolder zo snel mogelijk bebouwd moet worden. Dat besluit ligt echter in handen van de gemeente en de provincie. De gemeente wil wel, maar de provincie houdt woningbouw tegen. Begin dit jaar viel het college nog over deze kwestie, aangezien GroenLinks de Gnephoek niet wil bebouwen. De partij ziet andere mogelijkheden. Hugo de Jonge zei vorige maand dat hij ‘voor het einde van het jaar’ een besluit verwacht. Daarvoor is een extern onafhankelijk adviseur aangesteld.

Zie hier het hele onderzoek met volledige bronverwijzingen, en hier de verantwoording bij dit onderzoek.

werkbezoek de jonge gnephoek.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.