Josh Walet

Projectontwikkelaars lobbyen bij Tweede Kamerleden voor bouwen in de Gnephoek

Projectontwikkelaars willen maar wat graag bouwen in de Gnephoek. Hiervoor lobbyen ze bij de Tweede Kamer. Tweede Kamerleden willen dat zo snel mogelijk wordt gestart met bouwen, maar die beslissing ligt bij de gemeente en de provincie.

Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico en Follow The Money voor Trouw, De Groene Amsterdammer, De Stentor en het Leidsch Dagblad. Naast de Gnephoek gaat het nog om drie andere locaties in het groen: Rijnenburg bij Utrecht, Oosterwold bij Almere en Zuidplaspolder bij Rotterdam.

Lobbyen

Op deze locaties kochten projectontwikkelaars jaren geleden landbouwgrond met het oog op het realiseren van woningen. In de Gnephoek en Rijnenburg heeft bouwbedrijf BPD, een dochteronderneming van de Rabobank, bijna vier vierkante kilometer grond in bezit, meer dan alle andere ontwikkelaars gecombineerd. Bij toestemming voor woningbouw stijgt de waarde van deze landbouwgronden met bijna een half miljard euro. Daarom zetten projectontwikkelaars Tweede Kamerleden onder druk voor grootschalige woningbouw op deze vier locaties.

Tekst loopt door onder de foto

gnephoek vrouwgeestmolen 2_Josh.jpeg

Kamerlid Daniel Koerhuis (VVD) diende voor elke locatie afzonderlijk een motie in, waarvan drie samen met kamerlid Julius Terpstra (CDA). Volgens Léon Groenemeijer van onderzoeksbureau ABF is het geen toeval dat de aandacht van Tweede Kamerleden uitgaat naar deze locaties. “Dat is natuurlijk het gevolg van lobby. De grondeigenaren proberen het eerst bij de gemeente en provincie, als dat niet lukt gaan ze hogerop.”

Gnephoek

Koerhuis en Terpstra zijn van mening dat de Gnephoekpolder zo snel mogelijk bebouwd moet worden. Dat besluit ligt echter in handen van de gemeente en de provincie. De gemeente wil wel, maar de provincie houdt woningbouw tegen. Begin dit jaar viel het college nog over deze kwestie, aangezien GroenLinks de Gnephoek niet wil bebouwen. De partij ziet andere mogelijkheden. Hugo de Jonge zei vorige maand dat hij ‘voor het einde van het jaar’ een besluit verwacht. Daarvoor is een extern onafhankelijk adviseur aangesteld.

Zie hier het hele onderzoek met volledige bronverwijzingen, en hier de verantwoording bij dit onderzoek.

werkbezoek de jonge gnephoek.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weer in Alphen vandaag 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits! 

Advertorial Overige vandaag 11:08

Bramsoosboot wegens succes herhaald

Genieten op het water met een overheerlijk frietje? Dat kan! Brugwachtertje aan den Rijn en Overbuurman Bram Ladage varen opnieuw met de BramSoosboot.