Advertorial Politiek plein

PvdA Alphen aan den Rijn: “Het is nu tijd voor actie als we deze wereld willen behouden”

Ons klimaat verandert. We zullen stappen moeten zetten, nu kan het nog. Als we onze buurten, gemeente, land en eigenlijk de wereld voor toekomstige generaties willen behouden zullen we in actie moeten komen. De PvdA kiest voor een duurzame en eerlijke koers.

"We verduurzamen en vergroenen onze gemeente en doen dat samen. De PvdA kiest voor een sociale energietransitie, waarbij we werken aan duurzaamheidsdoelstellingen die ook voordelen opleveren voor onze inwoners. Bijvoorbeeld door een lagere energierekening. Ook in Alphen aan den Rijn moeten we kijken naar andere vormen van energie. Samen met de inwoners gaan we op zoek naar alternatieven die ons voorzien van wat we nodig hebben zonder ernstige aantasting van onze omgeving", aldus PvdA Alphen aan den Rijn.

“Alphen aan den Rijn scoort een mager zesje als duurzame gemeente (bron: gd!ndex). Om dat te behouden, of nee, te verbeteren, moeten we bij het verduurzamen en energieneutraal maken van woningen bij de koplopers behoren in het Groene Hart. We willen op alle geschikte daken zonnepanelen en andere daken worden groen”, stelt duurzaamheidsspecialist van de PvdA, Albert Bremer.

Hij laat de alarmbellen afgaan: de tijd begint nu echt te dringen als we de wereld nog een beetje leefbaar willen houden voor de volgende generaties. Ook Alphen aan den Rijn kan zijn ogen daar niet voor sluiten. Wel moet er rekening gehouden worden met wat eerlijk is voor de inwoners. Bremer: “De aanpassingen aan woningen moeten ook rendement opleveren voor de inwoners door bijvoorbeeld lagere stroom- en stookkosten. We willen daarvoor energiecoaches inzetten, die huiseigenaren en huurders helpen bij het verduurzamen van hun huis en wegwijs maken in de verschillende regels en subsidies.”

Minder grijs, meer groen

De PvdA wil af van fijnstofvervuiling. Fijnstofvervuiling is een grote sluipmoordenaar en de aanpak heeft volop de aandacht van de partij. Planten en bomen zijn de beste filters. De PvdA kiest er daarom voor om waar mogelijk de tussenbermen te voorzien van struiken en heesters die het fijnstof op kunnen vangen. Ook stelt de PvdA dat het wateroverlast moet worden teruggedrongen. Waar mogelijk wil de PvdA stenen bestrating vervangen door groen of door waterdoorlatende bestrating.

De PvdA wil ook zogeheten groensubsidies in het leven roepen waarmee stenen tuinen weer groen gemaakt kunnen worden. Bremer: “Inwoners krijgen van de gemeente de mogelijkheid om bijvoorbeeld tegen een zeer gering bedrag een regenton aan te schaffen voor in hun tuin. Een makkelijke manier om direct wat te betekenen.”

Een groene rustplaats

Ook na ons leven zijn we nog vervuilers. Uiteraard moet iedereen kunnen kiezen hoe we na ons leven onze uitvaart willen hebben. In Alphen aan den Rijn zijn daarvoor verschillende begraafplaatsen beschikbaar en is er een crematorium. Wat wij binnen onze gemeente niet hebben is een plekje voor eeuwige rust. Bremer: “Na onze dood kunnen we worden gecremeerd of begraven. Als je wordt begraven is dat maar voor tijdelijk. Zodra het ‘grafrecht’ dat bij de uitvaart is geregeld en eventueel daarna is verlengd, word je alsnog opgegraven en worden je resten alsnog gecremeerd. Wat is er nu mooier dan een graf in de natuur.”

Eerder heeft Bremer al aangedrongen op het inrichten van een natuurbegraafplaats binnen de gemeente. Een natuurbegraafplaats geeft de mogelijkheid voor een eeuwig graf en is veel minder belastend voor de omgeving dan een reguliere begraafplaats of crematorium en is nog goedkoper ook. De PvdA wil dan ook dat de onderzoeken snel worden afgerond en er op korte termijn een natuurbegraafplaats zal worden gerealiseerd binnen onze gemeente.

Lees hier meer over de plannen van de Partij van de Arbeid Alphen aan den Rijn.


Meer nieuws

Te zien op televisie/online vandaag 17:03

Alphens gezin te zien in nieuw programma over Scandinavische wildernis

Vanaf maandag 27 maart zijn Vincent, Pauline en Jesper Ellerbrak te zien in het programma ‘Het Hoge Noorden’ van Omroep MAX. In dit programma trekt presentatrice Dionne Stax door Scandinavië om landgenoten op te zoeken. Jesper Ellerbrak vertelt over het nieuwe programma.

Werkzaamheden vandaag 15:58

Werkzaamheden aan de Lijsterlaan zijn begonnen

De werkzaamheden aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn zijn maandag 27 maart begonnen. De weg wordt opnieuw ingericht om het voor fietsers veiliger te maken. Tot en met 19 mei zal de Lijsterlaan afgesloten zijn.

Advertorial Evenementen vandaag 13:47

Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.