Alphens EV

Raad bespreekt volgende week komst AZC

De Alphense politiek zal woensdag 15 november de voorwaarden voor de komst van een asielzoekerscentrum in bespreken. Burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Gerard van As hebben de afgelopen maanden uitvoerige gesprekken gevoerd met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en met de provincie Zuid-Holland. Hier is een degelijke overeenkomst uit gekomen waar de gemeenteraad zich in december over uit zal spreken.

De gemeenteraad heeft in april van dit jaar unaniem ingestemd met een onderzoek naar een locatie voor asielzoekers in Alphen-Stad. De beoogde locatie ligt op bedrijventerrein Hoorn-West. Op deze locatie is ruimte voor tijdelijke woonruimte voor 350 tot 400 vluchtelingen. Het gaat om het onderbrengen van vluchtelingen die waarschijnlijk in aanmerking zullen komen voor een status. “We hebben bedongen dat de mensen die daadwerkelijk statushouder worden, ook in onze gemeente mogen blijven”, meldt de burgemeester. “Dat is veel beter voor de integratie en voor het vinden en houden van werk.”

Uit het onderzoek komt naar voren dat Hoorn-West een goed toegankelijke locatie is met voldoende voorzieningen in de buurt, bijvoorbeeld winkelcentrum De Baronie verderop aan de Eikenlaan. Er worden gesprekken gevoerd met verschillende scholen en ook met organisaties op het gebied van zorg en integratie.

Gesprek in raadscommissie

Burgemeester en wethouders zullen woensdag 15 november met de Alphense politieke partijen alle onderdelen bespreken van de overeenkomst met het COA. “Het gaat om de ontsluiting en waar deze komt. Het gaat over de veiligheid van de bewoners en hoe conciërges voor de beveiliging worden ondergebracht. Het gaat over de mensen die er zullen komen wonen”, legt Spies uit. Ook over de participatie van omwonenden en omliggende bedrijven wordt gesproken. Naar verwachting zal de gemeenteraad instemmen met de plannen.

Tekeningen

De volgende stap is het maken van tekeningen. Als randvoorwaarden is al een aantal zaken opgenomen. Zo zal de buitenrand van het terrein worden bebouwd en zal binnen deze ‘ring’ speelruimte en buitenruimte worden ingericht. Ook het overleg met zorg en scholen zal dan worden gehouden.

Spreidingswet

Binnenkort behandelt de Eerste Kamer de Spreidingswet. Hierin wordt geregeld dat alle Nederlandse gemeenten naar rato asielzoekers moeten opvangen. In de Veiligheidsregio rond Alphen aan den Rijn hebben de achttien leden al besloten om hierop vooruitlopend een begin te maken met de verdeling. Alphen aan den Rijn heeft in verschillende dorpen plannen voor tijdelijke woonruimte voor Oekraïense ontheemden en eigen inwoners en in Alphen-Stad komt dus een asielzoekerscentrum. Het ligt in de bedoeling dat het AZC in 2024 open gaat voor een periode van maximaal vijf jaar.

Op de foto de beoogde locatie Hoorn-West


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 16:03

Groei deze zomer met Let's Recruit!

De zomer is aangebroken! De tijd om na te denken over nieuwe stappen in je carrière: wil je je in je huidige gebied ontwikkelen of ben je klaar voor een switch? Let’s Recruit! houdt je via Instagram op de hoogte van het nieuwste vacatureaanbod. Volg ze nu en maak kans op een zomerse prijs! 

Maatschappelijk vandaag 14:35

Ladies Circle Groene Hart overhandigt cheque van 1.000 euro aan het Jeroen Heitzman Accufonds

Met de Circle Cycle ’24 heeft Ladies Circle Groene Hart € 1000 bijeen gefietst voor het Jeroen Heitzman Accufonds van de Alphense Fietsmaatjes. Op zondag 21 april fietsten vijfenveertig gesponsorde deelnemers deze tocht van 24 kilometer langs de mooiste plekken rondom Alphen aan den Rijn. Dat leverde een cheque van € 1000 euro op, die op 12 juli door Marjon van Rijs en Emmy Rijnsburger aan het fonds is overhandigd.

Overige vandaag 13:42

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn groot succes

Op woensdag 2 juli vond er een waardevolle en informatieve scootmobielcursus plaats bij Atletiekvereniging AAV'36. Deze cursus, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) Alphen aan den Rijn in samenwerking met Welzorg, Vegro en Ergozorg, bood scootmobielgebruikers de kans om hun rijvaardigheden te verbeteren en hun kennis van verkeersregels op te frissen. Daarnaast konden deelnemers die nog niet over een eigen scootmobiel beschikten er kennis mee maken.

Maatschappelijk vandaag 12:08

Wheels 4 Rescue schenkt ambulance aan ziekenhuis in Gambia

Tijdens hun vakantie in Gambia zagen Sjaak en Hester Zevenhoven de zorgwekkende staat van de gezondheidszorg. Veel ziekenhuizen zijn verouderd, slecht uitgerust en kampen met een tekort aan medicijnen en gekwalificeerd personeel, wat leidt tot hoge kosten en beperkte toegang tot zorg. De kinder- en moedersterftecijfers behoren tot de hoogste ter wereld door een gebrek aan prenatale zorg en gezondheidseducatie.

Verkeer en vervoer vandaag 10:29

Vakantiedrukte: Tips voor een soepele reis op Zwarte Zaterdag

Zaterdag 20 juli is het weer zover: Zwarte Zaterdag. Deze dag staat bekend als een van de drukste verkeersdagen van het jaar, wanneer miljoenen Europeanen massaal op vakantie gaan. De wegen naar populaire vakantiebestemmingen, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië, raken overvol en files zijn onvermijdelijk.