Alphens EV

Raad gaat akkoord met AZC maar heeft wel wensen

De Alphense gemeenteraad is het eens met de overeenkomst tussen gemeente en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor de opvang van maximaal 440 asielzoekers op een terrein aan Hoorn-West. Er zijn wel een paar wensen en bedenkingen.

De Alphense gemeenteraad heeft een aantal wensen geformuleerd op woensdag 15 november om op te nemen in de overeenkomst tussen COA en gemeente. Dit zijn:

  • Er is zorg over voldoende medewerkers, de raad wil dat dit vooraf beter wordt geregeld.
  • Er is zorg of de Alphense Jeugdzorgorganisatie de eventuele toestroom van getraumatiseerde kinderen aankan, de raad wil hier meer aandacht voor.
  • Er is zorg over scholen, werkplekken en vrijwilligersplekken, ook hiervoor vraagt de raad meer aandacht.
  • De Klankbordgroep moet vanuit barmhartigheid opereren en niet vanuit repressie.
  • Er moet regelmatig een rapportage en/of evaluatiemoment zijn.
  • Het AZC komt voor maximaal 5 jaar, dit moet dan ook zo worden vastgelegd.

Er is ook een bedenking: de raad vindt het bedenkelijk dat bij financiële problemen geen garantie wordt gegeven dat er compensatie voor rekening van het COA is.

De raadscommissie Sociaal en Maatschappelijk Domein en de raadscommissie Ruimtelijk en Economisch Domein hebben hierover vergaderd. Nu moet de gemeenteraad nog officieel de wensen en bedenkingen geven en de overeenkomst vaststellen. Het centrum wordt gevestigd op een braakliggend terrein op bedrijventerrein Hoorn-West, naast een onderkomen voor arbeidsmigranten en de Penitentiaire Inrichting. Er is plaats voor maximaal 440 mensen. Naast de asielzoekersopvang in Alphen-Stad worden flexwoningen geplaatst in de dorpen voor Oekraïense vluchtelingen en voor eigen inwoners.

Statushouders

Tijdens de onderhandelingen is bedongen dat in het AZC aan de Hoorn mensen worden ondergebracht die waarschijnlijk in aanmerking komen voor een permanente verblijfsstatus. Dat heet koppeling. Zodra asielzoekers statushouder zijn, worden zij in dat geval ook in de gemeente Alphen aan den Rijn ondergebracht. Dit betekent dat mensen veel gemakkelijker zullen integreren en dat ook het vinden van werk beter verloopt.

Klankbordgroep

Vanuit gemeente, inwoners en organisaties, wordt een Klankbordgroep ingericht. Omwonenden aan de Hoorn en Rijndijk kunnen hieraan ook deelnemen. De Klankbordgroep houdt nadrukkelijk een vinger aan de pols voor wat betreft de menselijke maat voor de bewoners en zaken als overlast en integratie.

AZC

Het asielzoekerscentrum aan Hoorn-West wordt nieuwbouw. Op een braakliggend terrein, naast een onderkomen voor buitenlandse arbeidskrachten, worden tijdelijke woningen gebouwd. Hier is plaats voor maximaal 440 asielzoekers. De inrichting gaat weliswaar in overleg met de gemeente Alphen aan den Rijn, maar ‘alles binnen de hekken’ wordt gefinancierd door en is en blijft eigendom van het COA.

Spreidingswet

Onder aanvoering van burgemeester Liesbeth Spies neemt gemeente Alphen aan den Rijn nu zelf een besluit over welk soort opvang zij graag wil regelen voor asielzoekers. Er komt namelijk een landelijke spreidingswet aan waarin gemeenten allemaal worden verplicht om opvang te regelen. Omdat Alphen aan den Rijn dat nu al doet, past de geboden opvang het beste bij de gemeente.

Besluit gemeenteraad

De wensen en bedenkingen van de Alphense politieke fracties worden opgenomen in de bestuursovereenkomst tussen gemeente en COA. Het complete document wordt in de gemeenteraadsvergadering op donderdag 23 november voorgelegd en vastgesteld.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.