Alphens EV

Raad krijgt voorstel om verbouwing Castellum voort te zetten

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn krijgt van wethouder Erik van Zuylen een voorstel om de ingezette verbouwing van Theater Castellum af te ronden, inclusief het brandveilig maken van het gebouw aan het Rijnplein. Uit onderzoek blijkt dat dit de goedkoopste optie is.

De Alphense gemeenteraad heeft in december verzocht om een onderzoek naar de bestaande optie, brandveilig maken en verbouwen, en naar twee alternatieven: uitplaatsen van de theaterfunctie plus woningbouw op het terrein aan het Rijnplein, en nieuwbouw van het theater met woningbouw op de huidige locatie. Van de drie opties blijkt voortzetten van de huidige plannen het goedkoopste te zijn.

Theater Castellum behouden in het huidige gebouw aan het Rijnplein en dit gebouw brandveilig maken plus de verbouwing afmaken, kost eenmalig 3,6 miljoen euro. De beide andere opties kosten tussen de 41 en 52 miljoen euro om te realiseren. De jaarlijkse kosten na de bouw bedragen 4 tot 5 miljoen euro.

Wethouder Erik van Zuylen benadrukt in het raadsvoorstel dat naast de kosten voor het theater zelf, er ook andere eonomische afwegingen moeten worden gemaakt. "Het verdwijnen van het theater uit het centrum van de stad heeft een forse negatieve impact op de economie in het centrum. De aantrekkelijkheid van het theater op een andere locatie komt onder druk te staan en dat kan tot lagere exploitatieresultaten leiden."

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn bespreekt het raadsvoorstel op 4 februari tijdens een commissievergadering. Daarna wordt op 18 februari in de gemeenteraad een besluit genomen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten vandaag 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 vandaag 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast vandaag 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.