Archieffoto

Raad laat zich niet onder druk zetten door SP

De Alphense gemeenteraad is 'not amused' door de houding van de SP bij het bespreken van een voorstel om medewerkers van Rijnvicus financieel te helpen. De hele raad én de verantwoordelijke wethouder, Anouk Noordermeer, zijn van mening dat iedereen die dat nodig heeft moet worden geholpen.

Naar aanleiding van een motie van de SP, waarin wordt opgeroepen om medewerkers van Rijnvicus financieel te ondersteunen, ontstond donderdag 22 september discussie in de gemeenteraad. De raad wil zich namelijk niet laten gijzelen door de SP die vindt dat 'de mensen moeten weten wie aan hun kant staat'.
Deze opmerking van fractievoorzitter Iris van de Kolk viel verkeerd bij alle andere partijen, zelfs bij mede-indiener GroenLinks.

Alle inwoners steunen
Raadsbreed zijn alle politieke partijen het erover eens dat er actie moet worden ondernomen richting inwoners die het moeilijk hebben door alle snel op elkaar volgende crisissen. De door de SP ingediende motie richt zich echter specifiek op de werknemers van Rijnvicus, het gemeentelijke werkbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daar zijn de andere partijen, behalve GroenLinks, het niet mee eens. De gemeenteraad wil álle inwoners die het moeilijk hebben ondersteunen, maar wel gericht en verantwoord.

We willen allemaal helpen
De SP wilde een slaatje slaan uit de discussie door de motie af te laten stemmen, waardoor het lijkt alsof andere politieke partijen 'de mensen' niet willen helpen. "Jammer dit, want wij willen allemaal helpen", aldus Vanessa Scholtens (VVD). "Dit is triest, het is een veel te groot probleem om tussen de middag even te mailen", merkte Ank de Groot (RGL) op. "Als je zo laat komt met een voorstel kunnen wij dat niet goed bespreken", aldus Ernst-Jan Straver (PvdA). En daar sloten de andere fracties zich bij aan.

Werkgroep
Wethouder Noordermeer is overigens al bezig om een taskforce oftewel een ambtelijke werkgroep, eventueel ondersteund door deskundigen, te formeren. Deze heeft als taak om alle maatregelen die de Rijksoverheid neemt plus alle maatregelen die andere instanties nemen te inventariseren en te benoemen wat de gemeente Alphen aan den Rijn hieraan kan toevoegen. "We moeten weten wat er al wordt gedaan en wat wij lokaal nog meer kunnen doen", aldus Noordermeer. "Wij ondersteunen ook alle aanvragen die bij het Rijk kunnen worden gedaan."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 15:14

De ijzige dromen van Alphen: komt de langverwachte ijsbaan dan toch?

In de winter van 2024 staat eindelijk de realisatie van de langverwachte ijsbaan in Alphen op het programma. Het verlangen naar een eigen schaatslocatie was opgenomen in het huidige coalitieakkoord, maar sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt op dit gebied. Nu lijkt er eindelijk beweging in te komen.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 14:03

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober. Naast de reguliere activiteiten zoals inloop koffiemorgens, de donderdagmiddaglunch en de schildermiddag zijn er in oktober een aantal bijzondere activiteiten voor de bewoners van Alphen Noord.

Sport vandaag 11:35

Meld je aan voor de jongtalenten selectietest van DOS

Vind jij turnen ook het leukste wat er is? Dan is dit echt iets voor jou. Op zondag 1 oktober van 12:30 tot 14:30 uur organiseert DOS een jongtalenten selectietest. Ben jij geboren in 2016, 2017 of 2018 en ben jij altijd aan het klimmen en klauteren? Dan is dit misschien iets voor jou. Ben je iets ouder en heb je al wat turnervaring? Ook dan ben je van harte welkom!