Archieffoto

Raad laat zich niet onder druk zetten door SP

De Alphense gemeenteraad is 'not amused' door de houding van de SP bij het bespreken van een voorstel om medewerkers van Rijnvicus financieel te helpen. De hele raad én de verantwoordelijke wethouder, Anouk Noordermeer, zijn van mening dat iedereen die dat nodig heeft moet worden geholpen.

Naar aanleiding van een motie van de SP, waarin wordt opgeroepen om medewerkers van Rijnvicus financieel te ondersteunen, ontstond donderdag 22 september discussie in de gemeenteraad. De raad wil zich namelijk niet laten gijzelen door de SP die vindt dat 'de mensen moeten weten wie aan hun kant staat'.
Deze opmerking van fractievoorzitter Iris van de Kolk viel verkeerd bij alle andere partijen, zelfs bij mede-indiener GroenLinks.

Alle inwoners steunen
Raadsbreed zijn alle politieke partijen het erover eens dat er actie moet worden ondernomen richting inwoners die het moeilijk hebben door alle snel op elkaar volgende crisissen. De door de SP ingediende motie richt zich echter specifiek op de werknemers van Rijnvicus, het gemeentelijke werkbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daar zijn de andere partijen, behalve GroenLinks, het niet mee eens. De gemeenteraad wil álle inwoners die het moeilijk hebben ondersteunen, maar wel gericht en verantwoord.

We willen allemaal helpen
De SP wilde een slaatje slaan uit de discussie door de motie af te laten stemmen, waardoor het lijkt alsof andere politieke partijen 'de mensen' niet willen helpen. "Jammer dit, want wij willen allemaal helpen", aldus Vanessa Scholtens (VVD). "Dit is triest, het is een veel te groot probleem om tussen de middag even te mailen", merkte Ank de Groot (RGL) op. "Als je zo laat komt met een voorstel kunnen wij dat niet goed bespreken", aldus Ernst-Jan Straver (PvdA). En daar sloten de andere fracties zich bij aan.

Werkgroep
Wethouder Noordermeer is overigens al bezig om een taskforce oftewel een ambtelijke werkgroep, eventueel ondersteund door deskundigen, te formeren. Deze heeft als taak om alle maatregelen die de Rijksoverheid neemt plus alle maatregelen die andere instanties nemen te inventariseren en te benoemen wat de gemeente Alphen aan den Rijn hieraan kan toevoegen. "We moeten weten wat er al wordt gedaan en wat wij lokaal nog meer kunnen doen", aldus Noordermeer. "Wij ondersteunen ook alle aanvragen die bij het Rijk kunnen worden gedaan."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Maatschappelijk gisteren 17:16

Wethouder neemt buurttuin symbolisch in gebruik

Tijdens de Burendag afgelopen zaterdag in ‘Het Kruispunt’ heeft wethouder Gert Jan Schotanus de buurttuin in gebruik genomen. Met de tuin wil ‘Het Kruispunt’ iets betekenen voor de wijk. Maar ze willen ook hun liefde voor de natuur laten zien.

Verkeer en vervoer gisteren 14:55

Extra drempel aangelegd in drukke Karel Doormanstraat

Veel geparkeerde auto’s, kinderen die afgezet worden bij het kinderdagverblijf en de speeltuin bezoeken. En vergeet het bouwverkeer niet. De Karel Doormanstraat in het Alphense Rode Dorp is op dit moment een drukke straat. Bewoners maken zich zorgen om de verkeersveiligheid.

Sport gisteren 12:31

Medailles voor AZC tijdens regiokampioenschappen

Vorige week was eindelijk weer de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen voor de zwemmers van AZC: de limieten wedstrijd in Alkmaar. Dit weekend stond de eerste echte krachtmeting van het seizoen op het programma: de Regionale kampioenschappen estafette in Papendrecht.