Archieffoto
Advertorial Politiek plein

Raad stemt in met Plan van CDA-raadslid Ponsioen voor Oude raadhuis

De raad heeft de afgelopen week ingestemd met het nieuwe plan voor het Oude Raadhuis. Het plan komt van CDA-raadslid Winfried Ponsioen. In het onderstaande interview legt hij zijn plannen uit. 

Hoe vindt u het dat de raad met uw plan voor het Oude raadhuis heeft ingestemd?

Ik ben er blij mee, want het is zonde om dit pand te laten verloederen. Er zijn al zoveel plannen geweest. Van popmuseum, appartementen, tot een school. Meerdere plannen en mogelijke gebruikers passeerden de revue in de afgelopen jaren, als het ging om een toekomstige bestemming voor het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark. Ze belandden allemaal in de prullenbak. Vaak omdat partijen het niet eens konden worden, of omdat het niet te betalen was.

Wat is er besloten?

De raad heeft besloten dat een werkgroep bestaande uit raadsleden, het college en ambtenaren met elkaar onderzoek doen naar een goede invulling van het pand. Het voorstel dat ik indiende is besproken in de raad en door het college voorzien van wensen en bedenkingen. Mijn oorspronkelijke voorstel heeft als doel het Oude Raadhuis als unieke trouwlocatie te behouden en de huidige activiteiten van de muziekschool ook. Verder willen we er een multifunctioneel centrum van maken, dat plaats biedt aan ateliers en expositieruimtes voor kunstenaars, kinderopvang, extra ruimte voor Parkvilla, een restaurant en het jeugdtheater.

Besloten is om te verkennen of dit uit te voeren is. Hiervoor onderzoeken we drie scenario’s, een waarbij minimale aanpassingen aan het monument worden gedaan, een scenario waarbij noodzakelijke moderniseringen worden doorgevoerd en een scenario waarbij het pand volledig wordt gerestaureerd. In de werkgroep werken wij deze scenario’s en bijbehorende financien uit.

Waarom zet jij je zo hard in voor dit plan?

Ik ben geboren en getogen in Alphen aan den Rijn en het Oude Raadhuis is een mooi monument dat toekomst verdient. Het is een prachtig pand en vele inwoners van Alphen zijn hier getrouwd en hebben hier mooie herinneringen. Dat geldt ook voor mijn vrouw Koosje de Koeijer en mij. Er zijn helaas al zoveel oude panden in Alphen verdwenen, dat gaat als het aan ons ligt met het Oude Raadhuis niet gebeuren! Verder vind ik het belachelijk om meer gemeenschapsgeld uit te geven dan nodig. Als voormalig ondernemer heb ik samen met Koos verschillende monumentale panden verbouwd, dus ik weet hoe het is om scherp te calculeren, zodat ook grote projecten niet uit de hand lopen. We moeten als raad dit project bewaken alsof het om ons eigen huis en ons eigen geld gaat. Daarom ben ik heel blij dat we nu een raadswerkgroep instellen met deskundigen die verstand van zaken hebben en zullen we vanuit het CDA scherp op de kosten letten.

Hoe snel zou er met de uitvoering van dit nieuwe plan gestart kunnen worden?

Het is wellicht ambitieus, maar met een strakke planning kan een definitief voorstel in het tweede kwartaal van 2024 aan de raad voorgelegd worden en in de eerste helft van 2025 afgemaakt worden. Dan is de toekomst van het Oude Raadhuis binnen anderhalf jaar veilig gesteld. Dat zou onze voorkeur hebben, maar het belangrijkste is dat er nu in ieder geval besloten is om door te pakken en er een keuze wordt gemaakt waar alle partijen zich in kunnen vinden.


Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.