GroenLinks

Raad stemt tegen meer sociale woningbouw

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn besprak op de raadsvergadering eind november diverse beleidsstukken over woningbouw. GroenLinks pleitte samen met andere linkse partijen voor meer sociale huur- en koopwoningen, maar helaas stemde de meerderheid van de raad hier tegen.

Wat is sociaal?

Een van de besproken stukken was de zogeheten ‘doelgroepenverordening’. Dit zijn regels om in bestemmingsplannen bepaalde percentages te reserveren voor sociale huurwoningen, midden-huurwoningen, goedkope koopwoningen en sociale koopwoningen. Het college stelde voor de definitie van een prijs voor een ‘sociale koopwoning’ te verhogen naar 355.000 euro.

GroenLinks vindt dit bedrag veel te hoog: veel mensen zullen niet in staat zijn voor dit bedrag een hypotheek te krijgen. Hierdoor zullen minder mensen een woning kunnen kopen. Daarom hebben wij samen met SP en PvdA een amendement (een aanvulling) gemaakt op de doelgroepenverordening. Met dit amendement wilden wij in de categorie ‘sociale koopwoningen’ een onderscheid maken tussen woningen tot 280.000 euro, tot 320.000 euro en tot 355.000 euro. Helaas ontraadde de wethouder ons amendement. Zijn argument was dat dit bouwers zou demotiveren om in Alphen aan den Rijn aan de slag te gaan. De raad stemde vervolgens tegen.

Ruimte voor de markt

Een ander amendement dat sneuvelde is een aanvulling op de Woonvisie. Het college had het percentage sociale woningbouw namelijk op 25% gesteld.  Wij vinden dat veel te laag, en willen graag 40% sociale woningbouw. Het gemiddelde inkomen van onze inwoners ligt onder de inkomensgrens voor sociale huur. Er is daardoor een grote behoefte aan sociale woningen en mensen moeten lang wachten op een sociale huurwoning.

Naast de sociale huurwoningen zou er dan ruimte zijn voor 20% goedkope koopwoningen en midden-huurwoningen, 15% sociale koopwoningen, en 25% dure woningen. Daarom deden we een voorstel om het percentage sociale woningbouw te vergroten, samen met SP en PvdA. De wethouder was echter bang dat dit de het college en de bouwers flexibiliteit zou ontnemen. De raad stemde vervolgens ook tegen dit amendement.  

Lage inkomens de dupe

GroenLinks is teleurgesteld in de besluiten van de gemeenteraad. Er is wel uitzicht op woningbouwprojecten in de gemeente, maar amper voor mensen met lage inkomens. Door te veel vrije sectorwoningen toe te laten drijft de gemeente bovendien de grondprijs op. Samen met de andere indieners van de genoemde voorstellen vinden wij dat de gemeente minder de markt zou moeten volgen, en meer zelf zou moeten sturen om de prijzen niet onnodig te laten stijgen. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 13:46

Hoog laag bedden bij Dutch Dream Slaapcomfort

Wist je dat Dutch Dream ook hoog laag bedden in hun assortiment hebben? Deze bedden zijn naast elektrisch verstelbaar ook in hoogte verstelbaar. Ideaal voor meer gemak en comfort, voor zorgbehoevende mensen of voor iemand met bijvoorbeeld ademhalings-, maag- of slokdarmklachten. 

Sport gisteren 12:53

Succes op NK meerkamp voor Alphense sporters

In het weekend van 4 en 5 februari was in Apeldoorn het Omnisport geopend voor het Nederlandse Kampioenschap meerkamp. Hier zijn verschillende Alphense sporters naar huis gegaan met een prijs.