GroenLinks
Advertorial Politiek plein

Raad stemt tegen meer sociale woningbouw

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn besprak op de raadsvergadering eind november diverse beleidsstukken over woningbouw. GroenLinks pleitte samen met andere linkse partijen voor meer sociale huur- en koopwoningen, maar helaas stemde de meerderheid van de raad hier tegen.

Wat is sociaal?

Een van de besproken stukken was de zogeheten ‘doelgroepenverordening’. Dit zijn regels om in bestemmingsplannen bepaalde percentages te reserveren voor sociale huurwoningen, midden-huurwoningen, goedkope koopwoningen en sociale koopwoningen. Het college stelde voor de definitie van een prijs voor een ‘sociale koopwoning’ te verhogen naar 355.000 euro.

GroenLinks vindt dit bedrag veel te hoog: veel mensen zullen niet in staat zijn voor dit bedrag een hypotheek te krijgen. Hierdoor zullen minder mensen een woning kunnen kopen. Daarom hebben wij samen met SP en PvdA een amendement (een aanvulling) gemaakt op de doelgroepenverordening. Met dit amendement wilden wij in de categorie ‘sociale koopwoningen’ een onderscheid maken tussen woningen tot 280.000 euro, tot 320.000 euro en tot 355.000 euro. Helaas ontraadde de wethouder ons amendement. Zijn argument was dat dit bouwers zou demotiveren om in Alphen aan den Rijn aan de slag te gaan. De raad stemde vervolgens tegen.

Ruimte voor de markt

Een ander amendement dat sneuvelde is een aanvulling op de Woonvisie. Het college had het percentage sociale woningbouw namelijk op 25% gesteld.  Wij vinden dat veel te laag, en willen graag 40% sociale woningbouw. Het gemiddelde inkomen van onze inwoners ligt onder de inkomensgrens voor sociale huur. Er is daardoor een grote behoefte aan sociale woningen en mensen moeten lang wachten op een sociale huurwoning.

Naast de sociale huurwoningen zou er dan ruimte zijn voor 20% goedkope koopwoningen en midden-huurwoningen, 15% sociale koopwoningen, en 25% dure woningen. Daarom deden we een voorstel om het percentage sociale woningbouw te vergroten, samen met SP en PvdA. De wethouder was echter bang dat dit de het college en de bouwers flexibiliteit zou ontnemen. De raad stemde vervolgens ook tegen dit amendement.  

Lage inkomens de dupe

GroenLinks is teleurgesteld in de besluiten van de gemeenteraad. Er is wel uitzicht op woningbouwprojecten in de gemeente, maar amper voor mensen met lage inkomens. Door te veel vrije sectorwoningen toe te laten drijft de gemeente bovendien de grondprijs op. Samen met de andere indieners van de genoemde voorstellen vinden wij dat de gemeente minder de markt zou moeten volgen, en meer zelf zou moeten sturen om de prijzen niet onnodig te laten stijgen. 


Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 15:14

De ijzige dromen van Alphen: komt de langverwachte ijsbaan dan toch?

In de winter van 2024 staat eindelijk de realisatie van de langverwachte ijsbaan in Alphen op het programma. Het verlangen naar een eigen schaatslocatie was opgenomen in het huidige coalitieakkoord, maar sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt op dit gebied. Nu lijkt er eindelijk beweging in te komen.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 14:03

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober. Naast de reguliere activiteiten zoals inloop koffiemorgens, de donderdagmiddaglunch en de schildermiddag zijn er in oktober een aantal bijzondere activiteiten voor de bewoners van Alphen Noord.

Sport vandaag 11:35

Meld je aan voor de jongtalenten selectietest van DOS

Vind jij turnen ook het leukste wat er is? Dan is dit echt iets voor jou. Op zondag 1 oktober van 12:30 tot 14:30 uur organiseert DOS een jongtalenten selectietest. Ben jij geboren in 2016, 2017 of 2018 en ben jij altijd aan het klimmen en klauteren? Dan is dit misschien iets voor jou. Ben je iets ouder en heb je al wat turnervaring? Ook dan ben je van harte welkom!