GroenLinks
Advertorial Politiek plein

Raad stemt tegen meer sociale woningbouw

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn besprak op de raadsvergadering eind november diverse beleidsstukken over woningbouw. GroenLinks pleitte samen met andere linkse partijen voor meer sociale huur- en koopwoningen, maar helaas stemde de meerderheid van de raad hier tegen.

Wat is sociaal?

Een van de besproken stukken was de zogeheten ‘doelgroepenverordening’. Dit zijn regels om in bestemmingsplannen bepaalde percentages te reserveren voor sociale huurwoningen, midden-huurwoningen, goedkope koopwoningen en sociale koopwoningen. Het college stelde voor de definitie van een prijs voor een ‘sociale koopwoning’ te verhogen naar 355.000 euro.

GroenLinks vindt dit bedrag veel te hoog: veel mensen zullen niet in staat zijn voor dit bedrag een hypotheek te krijgen. Hierdoor zullen minder mensen een woning kunnen kopen. Daarom hebben wij samen met SP en PvdA een amendement (een aanvulling) gemaakt op de doelgroepenverordening. Met dit amendement wilden wij in de categorie ‘sociale koopwoningen’ een onderscheid maken tussen woningen tot 280.000 euro, tot 320.000 euro en tot 355.000 euro. Helaas ontraadde de wethouder ons amendement. Zijn argument was dat dit bouwers zou demotiveren om in Alphen aan den Rijn aan de slag te gaan. De raad stemde vervolgens tegen.

Ruimte voor de markt

Een ander amendement dat sneuvelde is een aanvulling op de Woonvisie. Het college had het percentage sociale woningbouw namelijk op 25% gesteld.  Wij vinden dat veel te laag, en willen graag 40% sociale woningbouw. Het gemiddelde inkomen van onze inwoners ligt onder de inkomensgrens voor sociale huur. Er is daardoor een grote behoefte aan sociale woningen en mensen moeten lang wachten op een sociale huurwoning.

Naast de sociale huurwoningen zou er dan ruimte zijn voor 20% goedkope koopwoningen en midden-huurwoningen, 15% sociale koopwoningen, en 25% dure woningen. Daarom deden we een voorstel om het percentage sociale woningbouw te vergroten, samen met SP en PvdA. De wethouder was echter bang dat dit de het college en de bouwers flexibiliteit zou ontnemen. De raad stemde vervolgens ook tegen dit amendement.  

Lage inkomens de dupe

GroenLinks is teleurgesteld in de besluiten van de gemeenteraad. Er is wel uitzicht op woningbouwprojecten in de gemeente, maar amper voor mensen met lage inkomens. Door te veel vrije sectorwoningen toe te laten drijft de gemeente bovendien de grondprijs op. Samen met de andere indieners van de genoemde voorstellen vinden wij dat de gemeente minder de markt zou moeten volgen, en meer zelf zou moeten sturen om de prijzen niet onnodig te laten stijgen. 


Meer nieuws

Overige gisteren 13:48

Nieuwe voorzitter Stichting Vrienden van de Adventskerk

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft met ingang van deze maand weer een nieuwe enthousiaste voorzitter. Dirk Dirkzwager heeft de voorzittershamer opgepakt en zal samen met de andere vijf bestuursleden verder werken aan het behoud en het in goede conditie houden van de meer dan honderdjarige Adventskerk.

Onderwijs gisteren 11:40

Eindexamenkandidaten horen vandaag of ze geslaagd zijn

Vandaag is een spannende dag voor ongeveer 191.000 middelbare scholieren in Nederland. Zij horen namelijk of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Als dat het geval is, kunnen zij de vlag uithangen met hun schooltas eraan. Voor degenen die niet geslaagd zijn, volgt binnenkort een herkansing. Het definitieve aantal geslaagden wordt pas in het najaar bekendgemaakt.  

Advertorial Voorstelling gisteren 09:51

Castellum viert Keti Koti met de gedenkwaardige voorstelling 'Tula & Juliet'

Dit jaar organiseert de gemeente Alphen aan den Rijn een driedaags evenement ter gelegenheid van Keti Koti, de herdenking van het koloniale en slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. Dit evenement staat tevens in het teken van de viering van vrijheid en gelijkwaardigheid. De eerste dag van dit driedaags evenement, maandag 1 juli, vindt plaats in Castellum met de voorstelling ‘Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder de slavin’.

Calamiteiten 11 jun. 2024 20:54

Twee gewonden na aanrijding tussen wielrenners

Dinsdagavond heeft een ongeluk plaatsgevonden op de Compierekade in Alphen aan den Rijn, waarbij wielrenners op elkaar zijn gebotst. Bij het ongeval raakten twee personen gewond.

Advertorial Eten en drinken 11 jun. 2024 16:46

Ervaar de Aziatische keuken bij restaurant Yumei

Yu Mei is niet alleen de eigenaresse, maar ook de ziel van het restaurant. Haar passie voor koken komt voort uit haar jeugd in China, waar ze de kunst van het koken leerde van haar moeder. Met deze diepgewortelde kennis en liefde voor de Chinese keuken, brengt ze samen met haar kok elke dag authentieke gerechten naar haar klanten.