Ingezonden
Advertorial Politiek plein

Raad vroeg om hoogbouw, krijgt laagbouw

De gemeenteraad vroeg aan het college om een visie op hoogbouw. De stedenbouwkundige ambtenaren van Alphen aan den Rijn werden aan het werk gezet om zo’n visie op papier te zetten. Maar deze ambtenaren houden niet van hoogbouw. 

Ze wisten hun visie zo op papier te zetten dat het een ingewikkelde laagbouwvisie werd. Het college trapte erin en zette er zijn handtekening onder.

Het rookgordijn om de hoogbouwvisie werd ontstoken met een taalkundige vondst: de hoogbouwvisie werd een ‘intensiveringsvisie’. En er werd de ‘Alphense Laag’ bedacht van vier of vijf bouwlagen. Dat is de standaard voor Alphen aan den Rijn. Voor de dorpen wordt drie bouwlagen de nieuwe standaard.

Natuurlijk beschrijft de 29 pagina’s tellende nota ook de uitzonderingen op de regel. Op sommige plaatsen zijn uitzonderingen mogelijk. Middelhoog (zo’n zeven of acht bouwlagen) is mogelijk in een deel van het centrum en langs knooppunten van stedelijke assen.

Echte hoogbouw kan alleen “op zeer specifieke plekken van collectieve betekenis”. Houd het zo vaag mogelijk, dan is iedereen gelukkig. De Aarhof moet kunnen en misschien nog de Ridderhof?

De argumenten in de nota zijn soms op het lachwekkende af. Hoogbouw in Alphen kan niet, want anders is de stad zichtbaar vanuit het Groene Hart. Dat we Zoetermeer, Den Haag, Rotterdam en Leiden bij helder zicht met het blote oog kunnen zien is kennelijk niet bij het college bekend.

Nog zo’n fraai bedacht argument. De maximale bouwhoogte mag niet hoger zijn dan 47 meter, want anders wordt de uitstraling van de KPN-toren belemmerd. Je kan die antennes ook gewoon verhogen, als dat al nodig zou zijn.

Nee, Alphen is een dorp en moet dat vooral blijven. De appartementen aan de Koolmeesstraat zijn eigenlijk al teveel van het goede. In Leiderdorp is recent een woontoren van 22 verdiepingen gerealiseerd, 70 meter hoog. De bewoners hebben een schitterend uitzicht over het Groene Hart en de Noordzee. Omwonenden maakten bezwaar, maar de rechter vond het stedenbouwkundig aanvaardbaar.

Dat het college kiest voor nieuwe kneuterigheid is natuurlijk prima. De vraag of Alphen een stad of dorp is hoeft dan nooit meer gesteld te worden. Staphorst in het Groene Hart. Maar dan moet je ook niet willen groeien, want dat is de keerzijde van deze laagbouwvisie. Groeien met laagbouw betekent het volbouwen van de polders. Eén Gnephoek is dan bij lange na niet genoeg.

GroenLinks Alphen aan den Rijn


Meer nieuws

Straatraadsels vandaag 13:56

Waar komt de naam van het ‘Rooie Dorp’ vandaan?

Het is misschien wel één van de meest bekende wijken in Alphen aan den Rijn: het Rode Dorp, in de volksmond ook wel ‘Rooie Dorp’ genoemd. Maar hoe komt deze Alphense wijk eigenlijk aan zijn naam?

De sfeer van het Zomerspektakel vandaag 12:31

Van Koninginnedag tot slot-act op het Zomerspektakel: het verhaal van Helemaal Top

In 2017 stond Helemaal Top voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer, een hele eer voor het trio. Nu, zes jaar later, mag de band de zondagavond afsluiten. We spreken Toine Kremer over de essentie van Helemaal Top, hun optredens bij het Zomerspektakel en de voorbereiding op het komende festivalseizoen.

Advertorial Activiteiten voor kids vandaag 10:58

Ontmoet Bob de Bouwer bij winkelcentrum De Aarhof

Het succes van Bob de Bouwer kent geen grenzen en is razend populair bij kinderen zowel in Nederland als in de rest van Europa. Overal waar Bob de Bouwer verschijnt loopt het storm. De televisieheld zal ook in Alphen komen. Op 3 juni komt Bob de Bouwer naar winkelcentrum De Aarhof.