Ingezonden
Advertorial Politiek plein

Raad vroeg om hoogbouw, krijgt laagbouw

De gemeenteraad vroeg aan het college om een visie op hoogbouw. De stedenbouwkundige ambtenaren van Alphen aan den Rijn werden aan het werk gezet om zo’n visie op papier te zetten. Maar deze ambtenaren houden niet van hoogbouw. 

Ze wisten hun visie zo op papier te zetten dat het een ingewikkelde laagbouwvisie werd. Het college trapte erin en zette er zijn handtekening onder.

Het rookgordijn om de hoogbouwvisie werd ontstoken met een taalkundige vondst: de hoogbouwvisie werd een ‘intensiveringsvisie’. En er werd de ‘Alphense Laag’ bedacht van vier of vijf bouwlagen. Dat is de standaard voor Alphen aan den Rijn. Voor de dorpen wordt drie bouwlagen de nieuwe standaard.

Natuurlijk beschrijft de 29 pagina’s tellende nota ook de uitzonderingen op de regel. Op sommige plaatsen zijn uitzonderingen mogelijk. Middelhoog (zo’n zeven of acht bouwlagen) is mogelijk in een deel van het centrum en langs knooppunten van stedelijke assen.

Echte hoogbouw kan alleen “op zeer specifieke plekken van collectieve betekenis”. Houd het zo vaag mogelijk, dan is iedereen gelukkig. De Aarhof moet kunnen en misschien nog de Ridderhof?

De argumenten in de nota zijn soms op het lachwekkende af. Hoogbouw in Alphen kan niet, want anders is de stad zichtbaar vanuit het Groene Hart. Dat we Zoetermeer, Den Haag, Rotterdam en Leiden bij helder zicht met het blote oog kunnen zien is kennelijk niet bij het college bekend.

Nog zo’n fraai bedacht argument. De maximale bouwhoogte mag niet hoger zijn dan 47 meter, want anders wordt de uitstraling van de KPN-toren belemmerd. Je kan die antennes ook gewoon verhogen, als dat al nodig zou zijn.

Nee, Alphen is een dorp en moet dat vooral blijven. De appartementen aan de Koolmeesstraat zijn eigenlijk al teveel van het goede. In Leiderdorp is recent een woontoren van 22 verdiepingen gerealiseerd, 70 meter hoog. De bewoners hebben een schitterend uitzicht over het Groene Hart en de Noordzee. Omwonenden maakten bezwaar, maar de rechter vond het stedenbouwkundig aanvaardbaar.

Dat het college kiest voor nieuwe kneuterigheid is natuurlijk prima. De vraag of Alphen een stad of dorp is hoeft dan nooit meer gesteld te worden. Staphorst in het Groene Hart. Maar dan moet je ook niet willen groeien, want dat is de keerzijde van deze laagbouwvisie. Groeien met laagbouw betekent het volbouwen van de polders. Eén Gnephoek is dan bij lange na niet genoeg.

GroenLinks Alphen aan den Rijn


Meer nieuws

Advertorial Milieu en duurzaamheid gisteren 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek gisteren 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek gisteren 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken gisteren 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.

Advertorial Overige 12 apr. 2024 17:01

Problemen in de zoektocht naar nieuwe medewerkers? Let's Recruit! helpt je uit de brand!

Een groeiend bedrijf is natuurlijk goed, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het vinden van het juiste talent wordt soms zo lastig dat bedrijven orders moeten laten lopen of bestaande collega’s onbedoeld zwaar belasten. Let’s Recruit! ontzorgt daarom bij technische MKB-bedrijven het gehele recruitmentproces. Maar wat doen ze nou precies tijdens dat proces?