Ingezonden
Advertorial Politiek plein

Raad vroeg om hoogbouw, krijgt laagbouw

De gemeenteraad vroeg aan het college om een visie op hoogbouw. De stedenbouwkundige ambtenaren van Alphen aan den Rijn werden aan het werk gezet om zo’n visie op papier te zetten. Maar deze ambtenaren houden niet van hoogbouw. 

Ze wisten hun visie zo op papier te zetten dat het een ingewikkelde laagbouwvisie werd. Het college trapte erin en zette er zijn handtekening onder.

Het rookgordijn om de hoogbouwvisie werd ontstoken met een taalkundige vondst: de hoogbouwvisie werd een ‘intensiveringsvisie’. En er werd de ‘Alphense Laag’ bedacht van vier of vijf bouwlagen. Dat is de standaard voor Alphen aan den Rijn. Voor de dorpen wordt drie bouwlagen de nieuwe standaard.

Natuurlijk beschrijft de 29 pagina’s tellende nota ook de uitzonderingen op de regel. Op sommige plaatsen zijn uitzonderingen mogelijk. Middelhoog (zo’n zeven of acht bouwlagen) is mogelijk in een deel van het centrum en langs knooppunten van stedelijke assen.

Echte hoogbouw kan alleen “op zeer specifieke plekken van collectieve betekenis”. Houd het zo vaag mogelijk, dan is iedereen gelukkig. De Aarhof moet kunnen en misschien nog de Ridderhof?

De argumenten in de nota zijn soms op het lachwekkende af. Hoogbouw in Alphen kan niet, want anders is de stad zichtbaar vanuit het Groene Hart. Dat we Zoetermeer, Den Haag, Rotterdam en Leiden bij helder zicht met het blote oog kunnen zien is kennelijk niet bij het college bekend.

Nog zo’n fraai bedacht argument. De maximale bouwhoogte mag niet hoger zijn dan 47 meter, want anders wordt de uitstraling van de KPN-toren belemmerd. Je kan die antennes ook gewoon verhogen, als dat al nodig zou zijn.

Nee, Alphen is een dorp en moet dat vooral blijven. De appartementen aan de Koolmeesstraat zijn eigenlijk al teveel van het goede. In Leiderdorp is recent een woontoren van 22 verdiepingen gerealiseerd, 70 meter hoog. De bewoners hebben een schitterend uitzicht over het Groene Hart en de Noordzee. Omwonenden maakten bezwaar, maar de rechter vond het stedenbouwkundig aanvaardbaar.

Dat het college kiest voor nieuwe kneuterigheid is natuurlijk prima. De vraag of Alphen een stad of dorp is hoeft dan nooit meer gesteld te worden. Staphorst in het Groene Hart. Maar dan moet je ook niet willen groeien, want dat is de keerzijde van deze laagbouwvisie. Groeien met laagbouw betekent het volbouwen van de polders. Eén Gnephoek is dan bij lange na niet genoeg.

GroenLinks Alphen aan den Rijn


Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.