Alphens EV

Raad wil onderzoek naar erfgoed Veenplas in Rietveldpolder

De Alphense gemeenteraad is niet tevreden over de voortgang van een visie op betere bescherming van het erfgoed in de gemeente. Concreet wordt om een onderzoek gevraagd naar de Veenplas. De wethouder daarentegen ziet deze plas als onderdeel van de Rietveldpolder en de plas moet in een groter geheel een plek vinden.

Donderdag 24 november leidt verschil van inzicht tot een confrontatie tussen de indieners van een motie en wethouder Anouk Noordermeer. Het punt blijkt niet zozeer de noodzaak van bescherming van het cultuurhistorisch erfgoed in de gemeente, maar de manier waarop dit moet worden verankerd in het gemeentelijk beleid.

In de motie wordt een onderzoek gevraagd naar de cultuurhistorische waarde van de Veenplas, aan de kant van Hazerswoude-Dorp. De wethouder ziet de plas als onderdeel van de Rietveldpolder. Dit is in feite een groot natuurgebied met een grote cultuurhistorische waarde grenzend aan de N11 tussen Alphen-Stad en Hazerswoude-Dorp. Noordermeer wil dan ook geen aparte behandeling voor de Veenplas en wil wachten op de nieuwe Erfgoedvisie en de nieuwe Omgevingswet.

Nieuw gesprek
Na twee schorsingen blijkt wethouder Noordermeer meer informatie vanuit de ambtelijke organisatie nodig te hebben en zij stelt een verdieping voor in het geplande overkoepelende onderzoek op het punt Veenplas. De indieners met als woordvoerders Peter Versteeg (Nieuw Elan) en Hans van Kuyk (SGP) gaan hierin mee, maar willen wel per se een specifiek onderzoek door RAAP laten doen. Helaas. "Hier komen we vanavond niet uit", stelt Versteeg vast. "We willen in het eerste kwartaal van 2023 opnieuw in gesprek met de wethouder als zij alle informatie heeft bekeken."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 14:57

Gemeente organiseert De dag van de Jeugdhulp

Vanaf 2024 gaan de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop de jeugdhulp gezamenlijk organiseren. Op donderdag 1 december organiseert de gemeente Alphen aan den Rijn ‘De dag van de Jeugdhulp’.

Theater vandaag 14:05

Leerlingen Scala schitteren in het Castellum

Op donderdag 24 november maakten leerlingen van het Scala College in een zo goed als uitverkochte theaterzaal in het Castellum veel indruk met het jaarlijks georganiseerde ‘Scala On Stage’. De bezoekers kregen een show voorgeschoteld met zang, dans, muziek en cabaret van een hoog niveau.

Coronel Dakar 2023 vandaag 12:39

Coronel Dakar Team met “The Desert Lion” naar Dakar Rally 2023

Met een druk bezochte uitzwaaisessie bij het Coronel Adventure Indoor Klimpark is het volgende Dakar-avontuur voor het Coronel Dakar Team officieel begonnen. Vanuit Huizen wordt “The Desert Lion”, de auto waarmee de broers op 31 december aanstaande tijdens de Dakar Rally van start gaan, naar het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet gereden, vanwaar het transport naar Saoedi-Arabië voor de rally deze week vertrekt.