gemeente Alphen aan den Rijn

Raadsleden overwegen aangifte wegens lekken vertrouwelijke stukken

RGL wil een nieuw debat over de Affaire Spies in de Alphense gemeenteraad. De partij wordt daarin gesteund door SP en VVD. Dat meldt het AD Groene Hart op zaterdag 11 januari. Reden is dat 'de kwestie blijft rondzingen', maar waar dan wordt niet duidelijk.

De vraag is nu dus wat er wordt bedoeld met het citaat 'de kwestie blijft rondzingen' van raadslid Ank de Groot (RGL) in het AD. In de media is hierover namelijk sinds begin december nauwelijks iets gepubliceerd en in de Alphense gemeenteraad is er geen woord meer over gezegd. Bovendien heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn een duidelijke uitspraak gedaan in de extra raadsvergadering op 30 november. Des te opmerkelijker dat RGL via de krant nu laat weten een nieuw debat te willen aanvragen.

Aangifte
Een aantal raadsleden, waaronder een van de fractievoorzitters, heeft echter in de afgelopen weken informeel te kennen gegeven dat zij een aangifte zouden willen indienen tegen het raadslid of de raadsleden die hebben gelekt. Er zijn namelijk vertrouwelijke stukken naar verschillende media gelekt. Het lekken van vertrouwelijke stukken is strafbaar.

Het gaat om correspondentie van en naar de fractievoorzitters van alle partijen in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Gelekt zijn in ieder geval: een vertrouwelijke brief van burgemeester Spies aan de fractievoorzitters op 22 november, een vertrouwelijke brief van fractievoorzitter Anouk Noordermeer (VVD) aan de fractievoorzitters in het daarop volgende weekend en het ingewonnen juridisch advies op 26 november voordat het in de fracties kon worden besproken.

Affaire
Er is voor het laatst begin december uitgebreid gepubliceerd over de affaire. In het kort komt het erop neer dat in de Gemeentewet staat dat een burgemeester een bedrag ter hoogte van 14 procent van haar jaarsalaris aan inkomsten uit nevenfuncties mag houden. De rest van de neveninkomsten wordt ingehouden op het salaris. Daar heeft burgemeester Liesbeth Spies zich elk jaar keurig aan gehouden.
In de Alphense Gedragscode staat dat alle neveninkomsten in de gemeentekas moeten worden gestort. Omdat dit niet in overeenstemming is met de Gemeentewet is het betreffende artikel door de gemeenteraad geschrapt en wordt de Gedragscode herzien.

Politieke achtergronden
Alphense politieke partijen over de affaire Spies naar artikel
Politieke partijen over gedragscode en neveninkomsten naar artikel
Raad besluit gedragscode aan te passen naar artikel
Gemeenteraad: burgemeester Spies heeft juist gehandeld naar artikel
Alle bestuurders moeten neveninkomsten afstaan naar artikel 
Vanavond bespreken fractievoorzitters juridisch advies naar artikel 
Advies neveninkomsten Spies nog niet bij fractievoorzitters naar artikel 
Fractievoorzitters evenals Spies verrast over regel neveninkomsten naar artikel 
Spoedoverleg op het stadhuis in verband met bijverdiensten burgemeester Spies naar artikel


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 20:13

MINERVA Framen

Lig ik dus half in m'n blootje op een massagetafel. Moet ik uitleggen wat framen is. Voor wie het ook niet precies weet: framen is iets op een bepaalde manier voorstellen. Meestal niet met de bedoeling om dat feitelijk te doen of op een leuke positieve manier.

Advertorial Horeca vandaag 17:25

's-Molenaarsbrug pakt uit met een nieuwe menukaart

Ieder seizoen bereiden de chefs van restaurant ’s-Molenaarsbrug nieuwe specialiteiten voor op de menukaart. De nieuwe menukaart is deze week ingegaan, niet alleen voor het diner, maar ook voor de lunch kun je terecht voor heerlijk nieuwe gerechten.

Overige vandaag 16:42

Verhuizing Hondenspeelplaats laat op zich wachten

Er heerst een gevoel van irritatie en frustratie bij De Alphense Hondenbezitter. Zij moeten nog langer wachten voordat zij de nieuwe locatie voor de Hondenspeelplaats in gebruik kunnen nemen.

Sport vandaag 15:54

WV Avanti-renners naar NK veldrijden

Zaterdag 25 januari wordt in Moergestel het NK veldrijden verreden voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Een aantal leden van WV Avanti zullen ook deelnemen aan het NK.

Overige vandaag 15:11

Dakar Rally zit er bijna op voor Tim en Tom Coronel

Het einde is zicht van de Dakar Rally 2020. Het was niet eenvoudig voor Tim en Tom Coronel om het bivak van de een-na-laatste etappe te halen. Vooral de marathonstage was pittig voor de tweeling. Voor het eerste deel van de marathon kwamen de broers er niet geheel onbeschadigd uit.

Advertorial Cultuur vandaag 14:37

Vier het Theaterweekend met Beer in Castellum!

Tijdens het Nationale Theaterweekend organiseert Castellum in samenwerking met Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland een bereleuke theaterdag! Voor maar € 10* zie je de spannende voorstelling Beer (7+) en zijn er allerlei activiteiten te beleven!