Gemeente Alphen aan den Rijn

Raadsleden overwegen aangifte wegens lekken vertrouwelijke stukken

RGL wil een nieuw debat over de Affaire Spies in de Alphense gemeenteraad. De partij wordt daarin gesteund door SP en VVD. Dat meldt het AD Groene Hart op zaterdag 11 januari. Reden is dat 'de kwestie blijft rondzingen', maar waar dan wordt niet duidelijk.

De vraag is nu dus wat er wordt bedoeld met het citaat 'de kwestie blijft rondzingen' van raadslid Ank de Groot (RGL) in het AD. In de media is hierover namelijk sinds begin december nauwelijks iets gepubliceerd en in de Alphense gemeenteraad is er geen woord meer over gezegd. Bovendien heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn een duidelijke uitspraak gedaan in de extra raadsvergadering op 30 november. Des te opmerkelijker dat RGL via de krant nu laat weten een nieuw debat te willen aanvragen.

Aangifte
Een aantal raadsleden, waaronder een van de fractievoorzitters, heeft echter in de afgelopen weken informeel te kennen gegeven dat zij een aangifte zouden willen indienen tegen het raadslid of de raadsleden die hebben gelekt. Er zijn namelijk vertrouwelijke stukken naar verschillende media gelekt. Het lekken van vertrouwelijke stukken is strafbaar.

Het gaat om correspondentie van en naar de fractievoorzitters van alle partijen in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Gelekt zijn in ieder geval: een vertrouwelijke brief van burgemeester Spies aan de fractievoorzitters op 22 november, een vertrouwelijke brief van fractievoorzitter Anouk Noordermeer (VVD) aan de fractievoorzitters in het daarop volgende weekend en het ingewonnen juridisch advies op 26 november voordat het in de fracties kon worden besproken.

Affaire
Er is voor het laatst begin december uitgebreid gepubliceerd over de affaire. In het kort komt het erop neer dat in de Gemeentewet staat dat een burgemeester een bedrag ter hoogte van 14 procent van haar jaarsalaris aan inkomsten uit nevenfuncties mag houden. De rest van de neveninkomsten wordt ingehouden op het salaris. Daar heeft burgemeester Liesbeth Spies zich elk jaar keurig aan gehouden.
In de Alphense Gedragscode staat dat alle neveninkomsten in de gemeentekas moeten worden gestort. Omdat dit niet in overeenstemming is met de Gemeentewet is het betreffende artikel door de gemeenteraad geschrapt en wordt de Gedragscode herzien.

Politieke achtergronden
Alphense politieke partijen over de affaire Spies naar artikel
Politieke partijen over gedragscode en neveninkomsten naar artikel
Raad besluit gedragscode aan te passen naar artikel
Gemeenteraad: burgemeester Spies heeft juist gehandeld naar artikel
Alle bestuurders moeten neveninkomsten afstaan naar artikel 
Vanavond bespreken fractievoorzitters juridisch advies naar artikel 
Advies neveninkomsten Spies nog niet bij fractievoorzitters naar artikel 
Fractievoorzitters evenals Spies verrast over regel neveninkomsten naar artikel 
Spoedoverleg op het stadhuis in verband met bijverdiensten burgemeester Spies naar artikel


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 18:56

Rutte: ‘’Corona is niet voorbij, houd je aan de regels’’

Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid lasten vanavond een persconferentie in om een update te geven over de toename van het aantal coronabesmettingen. ‘’Een tweede lock-down hoeft niet te komen, maar dat gaat niet vanzelf.’’ Niet alleen komen er regionale maatregelen, ook landelijk worden de maatregelen aangescherpt.

Overige vandaag 13:29

Dodelijke kattenziekte in Nederland

Er is een dodelijke kattenziekte, genaamd het Panleucopenie Virus, opgedoken in Nederland. Het virus is zeer besmettelijk. Kattenbezitters worden gewaarschuwd om te controleren of hun katten de juiste vaccinatie hebben gehad.

Overige vandaag 12:28

Windsurfvereniging WSV verboden voor honden

De Alphense Hondenbezitter waarschuwt voor het verboden gebied voor honden bij Zegersloot. Het gaat om het strandje bij de windsurfvereniging WSV Zegerplas.