Sjaak Loef
Advertorial Expositie

Rampjaar 1672: Expositie en Verteltheater in de Bibliotheek

De kast van het Gemeentearchief op de tweede verdieping van de Bibliotheek vertelt tot eind 2022 een bijzonder verhaal: dat van het prinselijk hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie.

In het Rampjaar 1672 verhuisde het hoofdkwartier van Prins Willem III van Zwammerdam naar Alphen aan den Rijn. Originele gravures, boeken, kaarten en munten vertellen over belangrijke gebeurtenissen rond dit hoofdkwartier. De schansen, die werden gebruikt tijdens de verdediging van het grote legerkamp van de prins, zijn in 360 graden te bekijken via je eigen telefoon.

Oude prenten verbeelden de Franse wreedheden in Zwammerdam en Bodegraven. Beide dorpen werden met de grond gelijkgemaakt. De schedel van één van de slachtoffers, die enkele jaren geleden in Alphen is opgegraven, laat zien dat we het over echte mensen hebben.

De expositie ‘Rond het hoofdkwartier van de prins’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn. Meer informatie kun je vinden op de website.

‘Wouter van de Waterlinie’ (8+)

Wouter van de Waterlinie is de fictieve trompetter van prins Willem III. Tijdens het rampjaar 1672 verbleef hij op het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Theatermaker Michiel van de Burgt heeft er een boeiende theatervoorstelling (8+) over gemaakt.

Het verteltheater is op 11 december te zien in de Bibliotheek, als onderdeel van onze Zin in Zondag-programmering. Ben jij er ook bij? Je kunt je gratis aanmelden via de activiteitenpagina van de Bibliotheek.


Meer nieuws

Werken vandaag 16:53

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 12

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Vrijwilliger vandaag 15:24

Word jij vrijwilliger bij de dierenambulance? “Het is leuk, leerzaam én zinvol!”

Van gewonde egels en uit het nest gevallen jonge vogels tot aan verdwaalde huiskatten en ernstig verzwakte zwanen – als vrijwilliger bij Dierenambulance Alphen aan den Rijn kom je van alles tegen. Het werk is zeker niet altijd even makkelijk, maar aan positiviteit is nooit gebrek. En dat komt vooral door de waardering en voldoening die alle vrijwilligers ervaren.

Milieu en duurzaamheid vandaag 14:01

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Advertorial Horeca vandaag 09:27

Tot en met april voordelig smullen van de beste Argentijnse spareribs bij El Caballo

Argentijns vlees dat écht uit Argentinië komt, en dan ook nog eens van de beste kwaliteit. Dat krijg je bij Argentijns restaurant El Caballo. Heb jij al trek in spareribs? Dan heeft het restaurant goed nieuws. Vanaf maandag 27 maart tot en met eind april eet je hun Argentijnse spareribs voor een nóg betere prijs.