pixabay

Realisatie drie otteroversteekplaatsen eind april van start

Langs de Ziendeweg komen op drie plaatsen oversteekplaatsen voor otters. De bedreigde diersoort kan zich daardoor ongestoord tussen twee leefgebieden verplaatsen. De realisatie van deze oversteekplaatsen begint eind april.

De otterpopulatie komt uit de Nieuwskoopse polders en is al eerder aangetroffen in de Noordeinder- en Zuideinderpolder. De otters steken de Ziendeweg over naar de Grote Wetering. Dit omdat jonge mannetjesotters een eigen territorium en jachtgebied moeten zoeken. De otters steken vooral in de nachtelijke uren de Ziendeweg over en dat is volgens wethouder Maat maar goed ook. “Dan is het rustig op de weg en is het gevaar kleiner.” Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als een automobilist een otter raakt, zowel voor het dier als voor een bestuurder die van de weg af kan raken.

Daarom komt er een onderdoorgang. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten liet eerder weten blij te zijn dat Gemeente Alphen aan den Rijn deze beschermingsmaatregelen neemt. “We vermoeden dat er ongeveer tien otters rond de Nieuwkoopse Plassen leven. Daarvan is in 2019 20% doodgereden op de Ziendeweg. Wil je de otter een toekomst geven in het Groene Hart, dan moet je de grootste gevaren – zoals bij de Ziendeweg – wegnemen.”

Het aanleggen van de oversteekplaatsen zal in drie fasen plaatsvinden. De eerste fase is van 20 april t/m 8 mei, de tweede fase van 11 mei t/m 20 mei en de derde fase van 25 mei t/m 27 mei. Tijdens de werkzaamheden zal de Ziendeweg afgesloten zijn voor autoverkeer. Voor fietsers blijft de route open. Tijdens iedere fase is dezelfde omleiding van toepassing.

De drie oversteekplaatsen worden gerealiseerd bij de watergangen onder de Ziendeweg. De kosten voor de aanleg bedragen ongeveer € 195.000. Hiervan wordt de helft gedekt door een samenwerkingsverband tussen Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop: Landschapstafel Rijn- & Veenstreek. Op basis van cofinanciering is de andere helft een provinciale subsidie.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 17:18

Dit zijn de geslaagde leerlingen van het Scala College

De vlaggen kunnen uit vandaag, op nationale slaagdag! Hier vind je alle geslaagde examenkandidaten van het Scala College (eerste tijdvak) in Alphen aan den Rijn. Van harte gefeliciteerd allemaal!

Evenementen gisteren 16:52

Zesde editie Triathlon Alphen blijft voorlopig doorgaan

Veel wedstrijden worden geannuleerd in verband met het coronavirus, maar de zesde editie van de Triathlon Alphen vindt voor alsnog gewoon doorgang op 20 september 2020. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.

Advertorial Horeca gisteren 16:11

Genieten op het vernieuwde terras van Alfreds

Buiten genieten van een hapje en een drankje, het kan weer. Dat de terrassen weer open zijn is iets waar Alfreds zich enorm op had verheugd. Zo kunnen gasten eindelijk het totaal vernieuwde terras komen bewonderen!

Coronavirus in Alphen gisteren 15:38

Eindexamenleerling zijn in coronatijd, hoe is dat?

Vandaag, op nationale slaagdag, zetten we eindexamenleerlingen extra in het zonnetje. Hoe hebben eindexamenleerlingen dit jaar ervaren? Eindexamenleerlingen van het Ashram College delen hun verhaal.