Josh Walet

Realisatie verbeterde spoorverbinding weer een stap dichterbij

De trein tussen Utrecht en Leiden, die ook stopt op station Alphen aan den Rijn, rijdt vaak maar twee keer per uur. Vanaf 2013 is de gemeente bezig met het verhogen van de frequentie en het toevoegen van extra stations. Na verschillende gesprekken komt dit weer een stapje dichterbij.

De doelstellingen van de gemeente staan al sinds 2013. In de afgelopen 9 jaar is het proces niet vlekkeloos verlopen. “Noodgedwongen moesten er daardoor concessies worden gedaan aan de oorspronkelijke ambitie. Desondanks zijn de partijen altijd positief geweest over het bereiken van de doelstelling en is er meebewogen in de vaak moeilijke gesprekken over het terugschroeven van ambities en toezeggingen”, aldus de gemeente.

Definitieve scope

Dit jaar is een overeenstemming bereikt over de doelstelling van het project Spoorcorridor Leiden-Utrecht en daarmee is de scope definitief bepaald. Dit bestaat uit:

  • Uitbreiden naar vier keer per uur de hele dag op werkdagen tot acht uur 's avonds (met sprintermaterieel);
  • Aanleggen van een ongelijkvloerse kruising N11- Burgemeester Smeetsweg te Zoeterwoude;
  • Realisatie van station Hazerswoude-Rijndijk.

In een eerder plan werd uitgegaan van een intercitytrein in plaats van een sprinter. Dit bleek niet haalbaar, vanwege de baanstabiliteit van het spoor.  ProRail, provincie en gemeente voeren overleg over het opstellen van een ontwerp voor het nieuwe station. ProRail is recent gestart met de aanbestedingsprocedure voor een ingenieursbureau wat het ontwerp zal opstellen en begeleiden.

In 2023 zal worden begonnen met participatie en onderzoeken voor het nieuwe station. In 2021 is al gestart met het verhogen van de frequentie van treinen. De gemeente hoopt alle maatregelen uiterlijk in 2026 te hebben gerealiseerd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 10:47

Maak kennis met vier nieuwe winkels in winkelcentrum De Aarhof

Leegstand in winkelcentrum De Aarhof? Nee hoor! Om ervoor te zorgen dat het winkelcentrum aantrekkelijk blijft, worden alle leegstaande panden zo snel mogelijk weer gevuld. Wij stellen je graag voor aan vier winkels die je sinds kort in De Aarhof vindt.

Maatschappelijk vandaag 09:52

Actie ‘Warme winterjassen voor kinderen’ in Alphen

In het tv-programma ‘Even tot hier’ deed de Groningse Kledingbank een oproep om winterjassen voor kinderen te brengen. Kledingbank Groene Hart sluit zich graag aan bij deze oproep, maar hoopt ook op geld om zelf mooie warme jassen te kunnen kopen. In Alphen aan den Rijn zal een inzamelactie gestart worden.

Advertorial Maatschappelijk gisteren 16:47

Vrijwilliger Janny (71): “Voor mijn vrijwilligerswerk ga ik door het vuur”

Al zeven jaar is de 71-jarige Janny werkzaam als vrijwilliger bij Rietveld Alphen aan den Rijn. Rietveld is een zorglocatie van ActiVite, speciaal voor mensen met dementie. En hoewel omgaan met dementie niet altijd even makkelijk is, maken de blije reacties en dankbaarheid van de bewoners dat Janny dit toch al jaren met veel plezier doet.

Politiek plein gisteren 15:31

Raad stemt tegen meer sociale woningbouw

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn besprak op de raadsvergadering eind november diverse beleidsstukken over woningbouw. GroenLinks pleitte samen met andere linkse partijen voor meer sociale huur- en koopwoningen, maar helaas stemde de meerderheid van de raad hier tegen.

Politie en handhaving gisteren 14:16

Man niet meer welkom thuis, politie biedt hulp aan

Op zaterdagochtend 26 november gedroeg een man, die al een tijdje niet meer welkom was thuis, zich ‘hinderlijk’ rond de Stortemelk. De politie kwam daarvoor ter plaatse.