Josh Walet

Rechtbank oordeelt: celstraf voor complotdenker

Zaterdag protesteerde een groep mensen bij de Alphense gevangenis nog voor het vrijlaten van complotdenker Wouter Raatgever (53). Maar vrijlating zit er voorlopig nog niet in. De 53-jarige is veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

In februari legden complotdenkers en andere actievoerders een paar weken lang boeketten bloemen en protestborden bij kindergraven op een begraafplaats in Bodegraven. Dit vanuit de overtuiging dat de kinderen die daar begraven liggen zijn vermoord door een satanistisch-pedo-netwerk dat afkomstig is uit Bodegraven. Via het online platform Red Pill Journal verspreidde Wouter Raatgever, samen met Micha Kat en Joost Knevel, via video’s hun complottheorie.

Begin juni werd Raatgever gearresteerd in Siddeburen (Groningen). Sinds die tijd zit hij vast in de penitentiaire inrichting (PI) in Alphen. Een groep demonstranten kwam zaterdag bijeen bij de Alphense gevangenis om te pleiten voor vrijlating van Raatgever. Met spandoeken, borden en teksten op kleding wilden zij hun boodschap overbrengen. De politie was ter plaatse, maar hoefde niet in te grijpen.

Tekst loopt door onder de foto

Complotdenkers gevangenis pi alphen demonstratie

Celstraf

Dinsdag 22 juni verscheen Raatgever voor de politierechter. Hij is veroordeeld voor het verspreiden van opruiende en bedreigende filmpjes. Deze dreigementen waren onder andere bestemd voor de advocaat die de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in de arm had genomen om de complottheorie te stoppen, en voor RIVM-directeur Jaap van Dissel.

De rechtbank oordeelde dinsdag dat Raatgever de grens van de vrijheid van meningsuiting heeft overschreden. Daar staat een celstraf van negen maanden tegenover, waarvan drie voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had een negen maanden durende onvoorwaardelijke celstraf geëist.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving gisteren 17:30

Winkeldieven slaan toe in het Alphense centrum

Zondag sloegen twee winkeldieven toe in het Alphense centrum. De politie wist beide winkeldieven aan te houden, mede door oplettend winkelpersoneel.

Advertorial Sport gisteren 14:49

Hoogstwaarschijnlijk voorlopig geen voetbal meer

Drie Alphense teams kwamen in het weekeinde in actie. Het betreft Alphia, Alphense Boys zaterdag en AVV Alphen. Alle drie scoorden ze driemaal, maar alleen voor Alphen was dat aantal goed voor drie punten.

Evenementen gisteren 14:05

Vrienden van de Adventskerk zet streep door gospelconcert

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft helaas moeten besluiten het gospelconcert in de Adventskerk op 17 december te annuleren. “Door strengere maatregelen vanwege corona is er geen andere mogelijkheid.”