Rabobank / Track deelnemers Rabo Food Forward Groot Amsterdam (foto: begin maart 2020)
Advertorial Overige

Regionale initiatieven voor korte voedselketens enthousiast ontvangen

Met de Rabo Food Forward Track Groot Amsterdam, waar relaties van Rabobank Groene Hart Noord ook aan mee hebben gedaan, brengt Rabobank de hele voedselketen bij elkaar. Ruim tien maanden na de start van dit programma presenteerden de deelnemers medio november hun oplossingen voor het voedselvraagstuk in de regio. Vier initiatieven die de voedselketen kunnen veranderen werden gepresenteerd.

“Het slotstuk van de Food Forward Track was geenszins te vergelijken met de eerste bijeenkomst toen betrokkenen uit de hele voedselindustrie zich tijdens de Horecava begin dit jaar verzamelden. Samen aan tafel wisselden boeren, producenten, retailers, horeca ondernemers en consumenten ideeën uit over hoe de uitdagingen in de voedselsector moeten worden aangepakt”, vertelt Evelien de Kort, marketing en communicatieadviseur van Rabobank Groene Hart Noord. “Het event medio november was volledig online, maar de fysieke afstand leek de aanwezigen allerminst te deren. Voedsel verbindt, dat blijkt wel weer.”

Vier initiatieven

Vier ideeën zijn het afgelopen jaar door een groep van 25 deelnemers verder uitgewerkt en werden tijdens het slotevent gepresenteerd aan een vakkundige jury, bestaande uit Barbara Baarsma, directievoorzitter van Rabobank Amsterdam en Laurens Sloot, hoogleraar Ondernemerschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en Food manager van het jaar 2017. 

De vier initiatieven zijn Korte Keten Automaat, Lokaal Food Kanaal, Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold en Boeren voor Amsterdam. Het idee van de Korte Keten Automaat is om automaten te vullen met streekproducten en deze op drukke plekken zoals stations, scholen en ziekenhuizen te plaatsen. Het is een initiatief dat bijdraagt aan een directe verbinding tussen boer en burger. Onder andere Kees Captein van Kaasboerderij Captein uit Zoeterwoude en veehouder Gerard van der Hulst uit Alphen aan den Rijn zijn bij dit initiatief betrokken. Lokaal Food Kanaal wil in de regio fysieke marktplaatsen creëren aan de rand van de stad Amsterdam, waar horecaondernemers toegang krijgen tot bijzondere producten die in het ommeland van de stad worden geproduceerd.

De Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold ontwikkelt een handboek in de vorm van een app dat bewoners van de nieuwe woonwijk Oosterwold (naast Almere) ondersteunt met het verbouwen, verwerken en verhandelen van groenten en fruit. Mensen die wonen in dit gebied zijn verplicht de helft van hun grond te gebruiken voor stadslandbouw. Boeren voor Amsterdam gaat om een samenwerking tussen een groothandel in levensmiddelen en een professionele deelkeuken die hun kennis, keukens en netwerk beschikbaar stellen om boeren te helpen bij het in de markt zetten van hun producten.

Tijdens de laatste bijeenkomst van Food Forward Groot Amsterdam laten de groepen weten verder te willen met hun ideeën. Rabobank blijft steunen door het beschikbaar stellen van tijd, netwerk en kennis. Een verslag van de avond, inclusief de video’s van de vier ideeën, vind je op https://www.rabobank.com/nl/about-rabobank/foodforward/groot-amsterdam-vier-nieuwe-concepten-die-de-voedselketen-in-amsterdam-kunnen-veranderen.html.


Meer nieuws

Politiek gisteren 23:28

Theater in de binnenstad of op buitenlocatie

De 3,6 miljoen die nodig is om het gebouw van Theater Castellum te redden, wordt nog niet door de gemeenteraad ter beschikking gesteld. Eerst moet naast dit voorstel een tweede voorstel worden gelegd om het theater samen met een aantal andere functies naar een andere locatie te verplaatsen.

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Theater

Binnen de Alphense politiek is het theater aan het Rijnplein een heet hangijzer. Er is al vanaf het prille begin gedoe over de kosten van dit theater. Dat Alphen-Stad een mooi groot en goed theater moet hebben, daar gaat het gesprek meestal niet over. Wel over de exploitatie en over de subsidie. En vooral over de financiële tekorten en de laatste jaren ook over de gebreken aan het gebouw.

Politiek gisteren 18:20

Wegen in zuidelijk deel gemeente blijven lastig probleem

Hoe leid je het verkeer in het zuiden van de gemeente Alphen aan den Rijn in goede banen? Dat was de hamvraag waar inwoners, organisaties en bedrijven hun zegje over deden tegenover de politieke partijen.

Overige gisteren 17:41

Bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn genieten volop van pannenkoeken

Deze week is het feest voor de bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen. Medewerkers van de Alphense restaurants Maggie Blue, Wet ’n Wild en ’s Molenaarsbrug bakken namelijk pannenkoeken voor de bewoners. Uit de reacties blijkt wel dat dit erg gewaardeerd werd. “Pannenkoeken smaken drie keer lekkerder wanneer ze voor je gebakken worden.”