Rabobank / Track deelnemers Rabo Food Forward Groot Amsterdam (foto: begin maart 2020)
Advertorial Overige

Regionale initiatieven voor korte voedselketens enthousiast ontvangen

Met de Rabo Food Forward Track Groot Amsterdam, waar relaties van Rabobank Groene Hart Noord ook aan mee hebben gedaan, brengt Rabobank de hele voedselketen bij elkaar. Ruim tien maanden na de start van dit programma presenteerden de deelnemers medio november hun oplossingen voor het voedselvraagstuk in de regio. Vier initiatieven die de voedselketen kunnen veranderen werden gepresenteerd.

“Het slotstuk van de Food Forward Track was geenszins te vergelijken met de eerste bijeenkomst toen betrokkenen uit de hele voedselindustrie zich tijdens de Horecava begin dit jaar verzamelden. Samen aan tafel wisselden boeren, producenten, retailers, horeca ondernemers en consumenten ideeën uit over hoe de uitdagingen in de voedselsector moeten worden aangepakt”, vertelt Evelien de Kort, marketing en communicatieadviseur van Rabobank Groene Hart Noord. “Het event medio november was volledig online, maar de fysieke afstand leek de aanwezigen allerminst te deren. Voedsel verbindt, dat blijkt wel weer.”

Vier initiatieven

Vier ideeën zijn het afgelopen jaar door een groep van 25 deelnemers verder uitgewerkt en werden tijdens het slotevent gepresenteerd aan een vakkundige jury, bestaande uit Barbara Baarsma, directievoorzitter van Rabobank Amsterdam en Laurens Sloot, hoogleraar Ondernemerschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en Food manager van het jaar 2017. 

De vier initiatieven zijn Korte Keten Automaat, Lokaal Food Kanaal, Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold en Boeren voor Amsterdam. Het idee van de Korte Keten Automaat is om automaten te vullen met streekproducten en deze op drukke plekken zoals stations, scholen en ziekenhuizen te plaatsen. Het is een initiatief dat bijdraagt aan een directe verbinding tussen boer en burger. Onder andere Kees Captein van Kaasboerderij Captein uit Zoeterwoude en veehouder Gerard van der Hulst uit Alphen aan den Rijn zijn bij dit initiatief betrokken. Lokaal Food Kanaal wil in de regio fysieke marktplaatsen creëren aan de rand van de stad Amsterdam, waar horecaondernemers toegang krijgen tot bijzondere producten die in het ommeland van de stad worden geproduceerd.

De Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold ontwikkelt een handboek in de vorm van een app dat bewoners van de nieuwe woonwijk Oosterwold (naast Almere) ondersteunt met het verbouwen, verwerken en verhandelen van groenten en fruit. Mensen die wonen in dit gebied zijn verplicht de helft van hun grond te gebruiken voor stadslandbouw. Boeren voor Amsterdam gaat om een samenwerking tussen een groothandel in levensmiddelen en een professionele deelkeuken die hun kennis, keukens en netwerk beschikbaar stellen om boeren te helpen bij het in de markt zetten van hun producten.

Tijdens de laatste bijeenkomst van Food Forward Groot Amsterdam laten de groepen weten verder te willen met hun ideeën. Rabobank blijft steunen door het beschikbaar stellen van tijd, netwerk en kennis. Een verslag van de avond, inclusief de video’s van de vier ideeën, vind je op https://www.rabobank.com/nl/about-rabobank/foodforward/groot-amsterdam-vier-nieuwe-concepten-die-de-voedselketen-in-amsterdam-kunnen-veranderen.html.


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.